Bir süre önce “Yanıbaşımızda Unuttuğumuz Ada: Kıbrıs” başlıklı bir yazı kaleme almıştım.
Yazımın ilk cümlesi şöyleydi;
80’li yıllarda bir süre yaşadığım Anamur’dan sabahın erken saatlerinde, hava açıksa karşıda Kıbrıs’ın dağlarını seyrederdim; adeta dokunacak uzaklıktaki hissettiğim bu gizemli adadan çok etkilenirdim…
* * *
Yazımda geç kalan Kıbrıs -Mersin ilişkisine vurgu yaparak, bu yakın ada ile kentimizin gereken ölçüde bağlantı kurmadığından yakınmıştım ve Kıbrıs- Mersin işbirliği bağlamında çeşitli düşüncelerimi yazmıştım.
Hem Kıbrıs hem de Türkiye için olumlu neler yapılabilir?
İki kardeş ülke daha yakın ilişkilerle nasıl daha da ilerleyebilir, yücelebilir?
Bu ve benzer sorular etrafında düşüncelerimi paylaşmıştım.
Yazık ki biz, Mersin’in hemen yanı başındaki Kıbrıs’ı ihmal etmişiz, adeta görmezden gelmişiz.
Yine yazımda, Kıbrıs üzerinden çok sıcak ve ülkemizin stratejik hedefleri açısından olağanüstü önemdeki Doğu Akdeniz meselesinin de altını çizmiştim.
* * *
Kıbrıslı bazı dostlarım, yazımı Kıbrıs Başbakanı Sn. Ersin Tatar’a ulaştırmışlar; kendileri de dikkatle okumuşlar.
İlginçtir; kendisi de her sabah kalkınca Kıbrıs’tan Türkiye’ye Toroslar’a doğru baktığını ve görebiliyorsa fotoğrafını çekip sosyal medyaya koyduğunu söylüyor.
Türkiye sevdalısı bir Başbakan!
Maalesef, Mersin ve Kıbrıs karşılıklı özlemle iki yakadan birbirimizi seyretmişiz; ama seyretmekle kalmışız...
Son bir kaç ayda küçük de olsa Kıbrıs ile ilgili bazı yeni olumlu adımların atıldığını görüyoruz.
Yenişehir Belediyesi’nin ve Toros Üniversitesi’nin Kıbrıs ile ilgili bazı sevindirici girişimlerini öğrendim.
Önceki yazımdan sonra Silifke’nin de Kıbrıs’a bazı ziyaretlerinin olduğunu biliyorum.
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası heyeti KKTC Başbakanı Sn.Ersin Tatar’ı ziyaret etti. Kıbrıs ile ilişkileri geliştirmek istedikleri belirttiler ve Sn.Başbakan’a Kıbrıs’ta yapacakları “Liderlik Akademisi” hakkında bilgi verdiler.
Kıbrıs ile Mersin arasında kurulacak ilişki, Ortadoğu’nun son durumu ve Doğu Akdeniz’deki enerji savaşı ile daha da önem kazanmıştır.
Devletimizin “ Mavi Vatan “ sloganıyla Libya ile kurduğu son derece başarılı stratejik bağlantı ve Akdeniz’deki sondaj gemilerimiz, Mersin-Kıbrıs kardeşlik ilişkisini Doğu Akdeniz’deki Enerji Savaşları bağlamında çok daha önemli kılmıştır. Önümüzdeki yıllar, bu önemle paralel olarak sayısız imkânlar sunacaktır.
* * *
Ayrıca bugünlerde gündemde Mersin’de yapılacak tersane konusu var.
Bilindiği gibi Akdeniz’deki en yakın tersane Kıbrıs Rum Kesimi’ndedir.
Mersin’de yapılacak bu tersane, Kıbrıs ile işbirliğinde de büyük fırsatlar yaratacak; Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin elini güçlendirecektir.
Mevcut gelişmeler, yatırımlar ve stratejik hamleler Mersin-Kıbrıs ilişkisinde yepyeni bir dönemin işaretleriyle doludur.
İlişkilerin arttırılması politik, sosyolojik, kültürel, ekonomik ve en önemlisi stratejik açıdan her zamankinden daha önem kazanmıştır.
Umarım hayatın önümüze serdiği fırsatlar ve imkânlar gereğince değerlendirilir; birbirimizi karşılıklı iki yakadan seyretmenin dışında gereken ilişkiler kurulur, kardeşçe bağlantılar yapılır.
KKTC Başbakanı Sn. Ersin Tatar’ın Toroslar’a, Mersin’e ve elbette Türkiye’ye olan derin sevgisi ve muhabbeti, bu anlamlı, kıymetli Mersin-Kıbrıs ilişkisine özel bir heyecan katacaktır.