Büyükşehirden Çiftçiye bir destek daha

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülük ettiği “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi” ile kırsalda yaşayan yoksul çiftçi ailelerine küçükbaş hayvan desteği verilecek. İlk yıl 60 aileye 25’er adet küçükbaş hayvanın verileceği projede 5 yılda 300 aileye ulaşılacak. Projeye katılan aileler bu sürede 7 bin 500 küçükbaş hayvan yetiştirmiş olacak.

Büyükşehirden Çiftçiye bir destek daha

Tarımın ekonomik ve toplumsal öneminden yola çıkarak bu alana önemli katkılar sunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Türkiye'de bir ilk olma özelliğindeki “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi”ne de öncülük ediyor. “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi”, kırsal kesimde yaşayan dar gelirli ailelere küçükbaş hayvan desteği verilmesini ve küçükbaş üretimin sürdürülebilir hale gelmesini hedefliyor.

Projenin protokolü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Vekili Mustafa Nevzat Zayim, Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay arasında imzalandı. Başkan Seçer, imza töreninde “Türkiye'de bir ilk olan, bizim de çok önemsediğimiz, yeni bir hayvancılık projesinin protokolünü imzalayacağız. Mersin'imize hayırlı, uğurlu olsun diyorum. Üreticilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın yürüttüğü ve toplam 10 milyon 638 bin lira harcanarak hayata geçirilen proje ile 5 yılda 300 aileye ulaşılacak ve 5 yıl sonunda sürü sayısı 7 bin 500 başa erişecek. Proje 10 ilçede hayata geçirilecek.

Küçükbaş hayvan ve yem yardımı yapılacak

Protokol ile kırsalda yaşayan düşük gelirli ailelere istihdam ile köyden kente göçün önlenmesine katkı sağlamak ve bölgedeki koyun varlığını artırmak, damızlık fazlası olan yerli üreticilerden yeni işletmeler için hayvanlarını değer fiyatında satın alarak ekonomiye destek vermek amaçlanıyor. Bu nedenle, köyde ikamet eden ve maddi imkânsızlıktan dolayı sürüsünü büyütemeyen veya yetiştiriciliğe devam edecek sayıda küçükbaş hayvanı olmayan yetiştiricilere koyun, keçi ve yem yardımı yapılacak.

Başkan Seçer: “Tarım ve hayvancılığa önemli destekler vermek istiyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, protokol törenindeki konuşmasında, tarımın hem Türkiye hem de Mersin için önemine dikkat çekti. Mersin’in toprak varlığının dörtte birinin tarım ve hayvancılığa uygun olduğunu, yörede tarım alanlarının verim ve iklim özellikleri bakımından benzersiz olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu bilinçle, tarımın Mersin'deki hem ekonomik, hem de toplumsal öneminden yola çıkarak bu alana önemli destekler vermek istiyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana da aynı düşüncelerle, farklı alanlarda, farklı projelerle, çalışmalarla üreticilerimizle beraber, iç içe olmaya çalışıyoruz. Tabi bu çalışmaları yaparken, çok önemli, değerli paydaşlarımızla da yol alıyoruz” dedi.

“Temel amaç kırsalda yaşayan düşük gelirli ailelere istihdam yaratmak”

Paydaşlarla beraber, Türkiye'de bir ilk olan ve hayvancılık sektörüne önemli katkı sağlayacağını düşündükleri bir proje için protokol imzaladıklarını kaydeden Seçer, şunları söyledi:

“Projemizin adı Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim. Böyle bir motto ile projemizi gerçekleştiriyoruz. Burada temel amaç kırsalda yaşayan düşük gelirli ailelere istihdam yaratmak. Ekonomilerinin düzelmesine katkı sunmak. Özellikle son dönemlerde sadece Mersin'de değil, Türkiye'nin her yerinde doğduğu yerde doymayan ve kente göç etmek zorunda kalan köylü yurttaşlarımızın doğduğu yerde doymalarını sağlamak, orada istihdam ve gelir edinmelerini sağlama amacı güdüyoruz burada. Birçok vatandaşımız hayvancılıkla uğraşıyor ama ya bir yerde bir bedel karşılığı çalışıyor ya da çok küçük hayvan adetleri ile bu çalışmaları sürdürmek zorunda kalıyor. Buradaki temel amaç zaten yoksul, küçük aile işletmelerini tespit edip, bunlara yardımlarımızı yapmak ve bu projeyi sürdürmek. Burada hedef kitle yoksul üreticiler, küçük aile işletmeleri ve bunları da çok itinalı bir şekilde seçtiğimizi biliyorum. Bütün paydaşlarımız bu süreç içerisinde bizlere katkı sunuyorlar.”

60 aileye 1500 küçükbaş desteği

Proje hakkında bilgiler veren Başkan Seçer, “10 ilçemizde 60 yeni yetiştiriciye 24 dişi, 1 erkek küçükbaş hayvan vereceğiz. Biz üreticilerimizi seçerken bazı kriterler referans olarak aldık ve bu değerlendirmeler sonucu da bu işe en uygun üreticilerimizi tespit etmeye çalıştık. Anamur'da 5 yetiştiricimize kıl keçisi vereceğiz. Aydıncık'ta 2 yetiştiriciye kıl keçisi, Çamlıyayla’da 3 yetiştiriciye Güney Karaman, Erdemli’de 7 yetiştiriciye ivesi koyun, Gülnar'da 6 yetiştiriciye kıl keçisi, Mut’ta 7 yetiştiricimize kıl keçisi, Silifke'de toplam 7 yetiştiricimize 5 kıl keçisi ve 2 ivesi koyun. Tarsus'ta 13 yetiştiricimize Güney Karaman koyun, Toroslar'da 4 yetiştiricimize kıl keçisi, 2 yetiştiricimize Güney Karaman, Bozyazı'da ise 4 yetiştiricimize kıl keçisi olmak üzere 60 ailemize toplamda 24 dişi, 1 erkek küçükbaş hayvan olmak üzere dağıtımımızı gerçekleştireceğiz. Yaklaşık olarak 1500 hayvana tekabül edecek” dedi.

“5 yıl süre sonunda sürü sayımız 7 bin 500 başa ulaşacak”

Üreticilere yardımları nasıl yapacaklarını da anlatan Seçer, “Eylül ayında yetiştiricilerimize yemle birlikte küçükbaş hayvanlarını teslim edeceğiz. Yem bedelini Büyükşehir Belediyemiz karşılayacak. Bu hayvanların bedelleri Büyükşehir Belediyemiz tarafından karşılanacak ve üreticilerimize teslim edilecek. Hayvanların, Bakanlığın belirlediği aşı takvimine göre aşıları Veteriner Hekimleri Odası tarafından gerçekleştirilecek. Ancak aşı ve el emeği bedeli yine Belediyemiz tarafından karşılanacak. Hayvan alımı, yem alımı ve diğer katkılardan faydalanabilecekler. Toplamda 5 yıl süre sonucunda sürü sayımız 7 bin 500 başa ulaşacak. Bizim tabi ki sadece bu projelerle Mersin'de tarım ve hayvancılık desteklerimiz sona ermeyecek. Görevde kaldığımız süre içerisinde yeni bazı çalışmalarla, yeni projelerle yine üreticilerimize katkı sunmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir’den tarıma desteği yeni projelerle sürecek

Başkan Seçer, 2021 yılında başlayacakları ve örtü altı yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı Adanalıoğlu, Kazanlı ve Karacailyas mahallerini kapsayan Sera Naylonu Desteği Projesi’nden de bahsederek, “Adanalıoğlu, Kazanlı ve Karacailyas mahallelerimizde yılda 200 dekar alanda olmak üzere toplamda 3 yılda 600 dekar alanda belirlenen, hedef kitlemiz geliri düşük, küçük aile işletmeleri ve ÇKS kayıtlarında en fazla 5 dönüm ya da 5 dekar alana sahip olan üreticiler olacak. Onun üzerinde bir mal varlığı varsa onlara bu destekten sağlayamayacağız. Yılda 200 üretici bu yardımımızdan faydalanacak. Nedir bu? Bizim örtü altı üreticilerimize yaptığımız sera naylonu yardımı. 36 aylık uzun ömürlü plastik örtüler Belediyemiz tarafından üreticilerimize verilecek ve ürettikleri alan 5 dekardan fazla olmayacak. Biz bunların 2 dekarının sera, plastik örtü yardımını yapacağız ve bunu %50 hibeli olarak gerçekleştireceğiz. 3 yılda da toplamda 600 dekar alana bu yardımı yapmış olacağız” dedi.

Tarımda Biyoteknik Mücadele Projesi’nden de söz eden Başkan Seçer, “Biliyorsunuz kimyasal mücadele birçok açıdan artık dünyada kabul görmeyen bir mücadele sistemi. Hem insan sağlığına, hem de çevre sağlığına sağladığı olumsuz etkilerden dolayı bu projemiz ile örtü altı sebze yetiştiricilerine yapacağımız katkılarla, beyazsinek zararlılarına karşı sarı yapışkan tuzak kullanımını yaygınlaştırmak için Kazanlı Mahallesi’nde 530 üreticiye, Adanalıoğlu Mahallesi’nde de 570 üreticiye toplamda 1100 adet sarı yapışkan tuzak dağıtımını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Tarım ve hayvancılık sektörüne katkılarının devam edeceğini anlatan Başkan Seçer, Süt Senin Gurur Mersin’in Projesi’ni bu yıl da devam ettireceklerini ve 1.5 milyon paket süt dağıtmayı planladıklarını söyledi. Süt Dağıtma Tankı Desteği, yem bitkisi tohumu desteği, sulama borusu desteği gibi farklı alanlarda hayata geçirdikleri projeleri anlatan Başkan Seçer, Mezitli ve Yenişehir ilçelerinde Arı Ürünleri Satış Büfesi konulacağını söyledi.

Paydaşlar protokolden memnuniyetlerini dile getirdi

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Vekili Mustafa Nevzat Zayim de “Mersin ilindeki hayvancılık yapan vatandaşlarımızı destekliyoruz. Projemizin Mersin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay ise Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne ve diğer paydaşlara teşekkür ederek, “Türkiye'deki hayvancılık ve tarımın, hatta köydeki yaşayan insanların durumlarını görüyoruz. Bundan dolayı Büyükşehir Belediyemiz’in bu konuya el atması, duyarlı olması bizi ayrıca mutlu etti. İnsanlarımız işsizlikten artık şehirlere göç etmeye başladı. Bunun önüne geçmek adına da güzel bir proje. Biz Mersin Veteriner Hekimler Odası olarak Türkiye'deki hayvancılığın evet her ne kadar sağlığından sorumlu olsak da ama tabi ki bu hayvanların yaşamasını da sağlamamız gerekiyor ve insanlara daha faydalı bir şekilde tüketimi ulaştırmanız gerekiyor. Bu anlamda da biz burada sağlık konusunda Veteriner Hekimler Odası olarak üstlenmeyi borç bildik” dedi.

Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan da kırsalda yaşayan aileler belirlenirken hiçbir siyasi ayrıma gidilmediğini belirterek, “Projemizin hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Mersin tarım ve hayvancılık açısından son derece önemli bir şehirdir. Bu projenin gerçekleşm

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2020, 15:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER