Karabük Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tuzun vücut fonksiyonları için önemli olduğu ancak fazla kullanılmaması gerektiğini belirterek, " Yüksek tuz tüketimi hipertansiyon, obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve kanser gibi hastalıkları ortaya çıkartıyor. Türkiye dünyanın en çok tuz tüketen ülkesidir. Çoğu ülkede günlük tuz tüketimi günde 9-12 gram iken, bizim tuz tüketimimiz günde ortalama 18 gramdır. Bu da acilen toplum genelinde tuzu kısıtlamamız gerektiğini ortaya koymaktadır" dedi.
Sağlık için önerilen günlük tuz tüketimi 5 gram yani bir çay kaşığı kadar olduğunu da ifade eden Tiryaki, " Vatandaşlarımız tuz oranlarının yüksek olduğu beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça kurutulmuş domates ve yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır.
Ancak ekmeğin de tuz tüketimimizde rolü büyük ve sadece ekmekle günlük ihtiyaçtan fazlasını alıyoruz . Tuzu birdenbire kesmek çok zordur. Azar azar kesilirse birkaç hafta içinde tat duyusu buna alışır. Herkesin diyetindeki tuzu mümkün olduğunca azaltması hem kendisine, hem ülkesine karşı olan sorumluluğudur. Bu nedenle de yemeğinizi pişirirken tuz eklemeyin. Limon ve sirke genelde tuzu pek aratmaz. Sucuk, pastırma, salamın tuz içeriği normal ete göre çok fazla , mümkün olduğunca yemeyin. Ketçap, mayonez, hardal, soya sosu gibi hazır sos ve bazı baharatların tuzlu olduğunu bilin. Hazır sos almayın, kendi sosununu kendiniz yapın. Market alışverişlerinizde alacağınız ürünün içeriğine bakmayı alışkanlık haline getirin. Çünkü tuz tadı olmayan pekçok gıda aslında tuz deposudur. Aynı üründe farklı markaların tuz içerikleri birbirinden çok farklı olabiliyor.
Hepsini kontrol edip aynı gıdanın az tuzlu olanını tercih edin. Atıştırma için cips, kuruyemiş yerine meyve yiyin hergün biraz daha az tuz almaya özen gösterin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin. Masadan tuzluğu kaldırın.Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın. Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin" açıklamasında bulundu
Tuz kalp krizi ve felç riskini arttırıyor
Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, tuzun fazla kullanılmasının kan basıncını yükselterek kalp krizi ve felç riskini arttırdığı söyledi.
YORUM EKLE
1
Hava sıcaklığı 10-15 derece birden düşecek
2
Hürriyet 'Başörtüsü' için özür diledi
3
Memurun aile yardımı artıyor!
4
İşte karşınızda Galaxy S4
5
HGS' ye Geçiş Kaosa Yol Açar
6
THY tam yüzde 620 kar açıkladı! 117 uçak da yolda
7
Fenerbahçe'nin rakibi belli oldu!
8
Galatasaray'a çeyrek finalde dev rakip!
9
Gaziantep'teki saldırıda ölenler uğurlandı
10
Sık ağrı kesici kullananlar dikkat!
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI