Südge Hayat Kurtarıyor

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Diğer Maddeler Birim Sorumlusu Dr. Koray Kenziman, Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi’nin (SÜDGE) kişiler üzerinde çok etkili olduğunu belirterek, bu eğitime katılanların bir daha kesinlikle alkollü araç kullanmadıklarını söyledi.

Südge Hayat Kurtarıyor

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Diğer Maddeler Birim Sorumlusu Dr. Koray Kenziman, Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi’nin (SÜDGE) kişiler üzerinde çok etkili olduğunu belirterek, bu eğitime katılanların bir daha kesinlikle alkollü araç kullanmadıklarını söyledi.
Alkollü araç kullanmak, geri dönüşü olmayan büyük felaketlere neden oluyor. Türkiye’de 2005 yılından bu yana uygulanan SÜDGE programı ile sürücülerin bu konuda bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Mersin’de İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde yürütülen SÜDGE’nin çok başarılı bir eğitim programı olduğunu ifade eden Dr. Koray Kenziman, eğitimin sürücüler üzerindeki etkisi konusunda İHA muhabirine açıklama yaptı. SÜDGE programın kapsamında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48. maddesine göre ikinci defa geçici olarak sürücü belgeleri alınan sürücülere sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi verildiğini kaydeden Dr. Kenziman, programın 2005 yılından bu yana uygulandığını bildirdi. Alkollü araç kullanan sürücülerin ehliyetine 6 ay süreyle el konulduğunu, ikinci kez alkollü araç kullanırken yakalanmaları durumunda ise bu sürenin 2 yıla çıktığını anımsatan Kenziman, bu sürücülerin ehliyetlerine el konulmasından itibaren 1 yıl içerisinde SÜDGE programına katılmak zorunda olduklarını dile getirdi. Mersin’de SÜDGE kapsamında yaptıkları çalışmaları anlatan Kenziman, “Sürücüler haftada bir gün olmak üzere toplam 4 hafta eğitim alıyorlar. Gruplarımız minimum 4, maksimum 12 kişi olmak zorunda. Biz maksimum kapasite ile çalışıyoruz. Eğitimlerimizde bir psikiyatrist, bir pratisyen hekim, bir psikolog ve en az lisans düzeyinde eğitim almış bir emniyet görevlisi yer alıyor. Amacımız, insanların alkol kullanarak trafiğe çıkmalarına engel olmak” dedi.
“VERDİĞİMİZ EĞİTİMLERLE İNSANLAR BİLİNÇ DÜZEYİNE ERİYOR”
Bu eğitimlerde insanların alkol alıp almamalarını sorgulamadıklarının altını çizen Kenziman, toplumda böyle bir yanlış anlaşılma olduğuna işaret etti. Eğitimlerde, sürücülere alkolün insan vücuduna verdiği zararlar ve özellikle refleksleri azaltmasına yönelik bilgiler verdiklerini vurgulayan Dr. Kenziman, program çerçevesinde çok ciddi ve kapsamlı eğitimler verdiklerine dikkat çekti. Özellikle yaşanmış trafik kazaları ve neden olduğu sonuçları içeren görüntülerin sürücüler üzerinde çok büyük etkisi olduğunu aktaran Kenziman, “Sürücüler bu eğitimlerle bilinç düzeyine eriyor. Birçok insan bu eğitimlerden sonra ya alkol almayı bırakıyor ya da alkol aldıysa kesinlikle araç kullanmıyor. SÜDGE hayat kurtarıyor diyebiliriz. Bizi ilgilendiren nokta, insanların alkol alarak trafiğe çıkmaları. Herhangi bir can kaybı olduğu zaman suçsuz dahi olsalar bunun vicdani boyutunu da düşünmeleri gerektiğini, ömürleri boyunca kendi kendilerini sorgulayacakları bir tutum olduğunu anlatıyoruz” diye konuştu.
Eğitim süresince sürücülerin psikolojik değerlendirme testlerinden geçtiklerini, psikologlarla sürekli irtibat halinde takiplerinin yapıldığını anlatan Kenziman, şöyle devam etti: “Psikiyatri uzmanımız bunların değerlendirmesini yapıyor. Alkol kullanmaya meyilli, alkol kullanan insanlar olduğu zaman bunların takibi yapılıyor. Bir aylık eğitimden sonra 2 aylık gözlem süremiz oluyor. Daha sonra bu sürücülere eğitim sertifikalarını veriyoruz, aldıkları bu sertifikalarla gidip ehliyetlerini geri alma şansları oluyor. Eğitime katılan vatandaşlar da gerçekten bu eğitimden fayda gördüklerini, memnun oldukları ve kendilerine çok şey kattıklarını söyleyerek gidiyorlar.”
“SÜRÜCÜLER 2 YILIN BİTMESİNİ BEKLEMESİNLER”
Mersin’de 2005 yılından 2012 Temmuz ayı sonuna kadar toplam bin 62 kişinin bu eğitimi aldığı bilgisini veren Dr. Kenziman, sürücü davranışları eğitimi alması gereken sürücüleri, başvurularını erken yapmaları konusunda da uyardı. Sürücülerin, SÜDGE’ye başvurmak için 2 yılın bitmesini beklediklerine dikkat çeken Kenziman, şunları söyledi: “Bu, onlar için büyük zaman kaybı. Bizim sıkıntımız şuydu; çok yoğun bir birikim olduğu için 2 yıl sonunda başvuranlara 7-8 ay sonrasına süre vermek zorunda kalıyorduk. Sürücü 2 yıl ehliyetini kaptırıyor, o 2 yıl içerisinde gelip başvurmadığı için 2 yıl sonrasında hemen ehliyetini alacağını sanıyor. Ehliyetlerine el konulur konulmaz gelip başvurabilirler, başvurdukları takdirde bu 2 yıl bekleme süresi içerisinde hem sürücü davranışları geliştirme eğitimini almış olurlar hem de zaman kaybetmemiş olurlar. Bu arada biz, son 3 ayda eğitimlerimizi 1 gruptan 4 gruba çıkardık, düzenli olarak her gün eğitim verir olduk. Artık neredeyse vatandaş başvurduğu zaman 1 ay içerisinde önümüzdeki düzenlenecek eğitime alıyoruz.”
“BUNUN VİCDANİ BOYUTU ÖMÜR BOYU SÜRER”
Sürücüleri hiçbir zaman alkol alarak trafiğe çıkmamaları konusunda da uyaran Dr. Kenziman, alkollü araç kullanırken kaza yapanların, hayatları boyunca vicdanen kendilerini sorgulayacaklarına vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun hem hukuki hem vicdani boyutu var. Hukuki boyutu belli bir süre sonra geçer, unutulur, kapanır ama vicdani noktada arabayı sürerken alkol alan ve kaza yapan bir insan kendisi suçsuz bile olsa ömür boyu kendini sorgular. Kendisine de zarar verebilir ama başkasına zarar verdiği noktada da ömrü boyunca bu acıyı yaşayacaktır. Kimsenin bu duruma düşmesini istemeyiz. Zaten bizim eğitimlerimize katılanlar bir daha alkollü araç kullanmıyorlar. SÜDGE eğitimini aldıktan sonra tekrar alkolden ehliyetini kaptıran ve tekrar bu eğitim için bize gelen vatandaş yok. Bu da verilen eğitimin başarısını ve insanlar üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER