Okul bulaşıcılığı diğer bulaşma faktörleri içinde en azı.
HABER MERKEZİ - 6 Eylül'de Milyonlarca öğrencinin yüz yüze eğitime başlaması planlanıyor. Peki öğrencilerin virüse karşı güvenliği nasıl sağlanacak? Çocukların da aşı takvimine alınması gündemde mi? Uzmanlar, yeterli güvenlik çalışması olmadan çocukların aşılanmayacağını söylüyor.
Prof. Aslınur Özkaya Parlakay Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı açıkladı. "Erişkinlerin aşılanmasını yüksek oranlarda tutmamız lazım ki, çocuklarımızı aşılamak 2'nci planda önemli olsun. Yeterli güvenlik çalışması olmadan kesinlikle çocuklarımızın aşılanması yönünde görüş belirtmeyeceğiz."
"Buna karar verirken pek çok faktör göz önünde bulunduruyoruz. Öncelikle Bakanlığımız ve Bilim Kurulu'nun danışması eşliğinde. Çocuklarda COVID enfeksiyonu erişkinlere göre daha hafif seyrediyor. Ama onlarda da aşılama önemli. Kalp tutulumu gibi, çoklu organ tutulumuyla seyreden MIS-C dediğimiz bazı hastalıklara yol açtığı için önemli. Aşılama kararına varırken özellikle vaka sayılarındaki artış ve eğitimin yüz yüze olmasını çok önemsediğimiz için, bunlar göz önünde bulundurularak bir karar verilecektir mutlaka. Ama yapılan araştırmalar şunu da gösterdi, okullardaki vaka sayısının birebir bulaşıcılığa çok etkisi olmuyor. Okul bulaşıcılığı, diğer bulaş faktörleri içersinde en azı. Çocukların hastalanmaya başlaması, okullarda bulaşın artması illa toplumla paralellik gösteriyor. Yani çocukların aşılanmasından önce 16 yaş üstünün aşılanmasına efor sarf edersek, çok daha başarılı olacağımızı düşünüyorum."
Dünya çocuklara aşıyı tartışıyor
12- 15 yaş arası çocuklarda aşılama ilk olarak 6 Mayıs'ta Kanada'da başladı. Daha sonra Amerika, Danimarka, Fransa da çocukları aşı takvimine dahil etti. 12 yaş altı çocuklarda ise Çin ve İsrail öne çıktı. Çin çocuklara 3 yaşından itibaren kendi ürettiği aşı için, İsrail ise 5-12 yaş grubu için aşı uygulanması onayı aldı. Ülkelerin bu kararı almasında ise Delta varyantı etkili oldu. İsrail özellikle akciğer, kalp gibi ciddi kronik hastalıkları olan çocukların aşılanması gerektiğini ancak Pfizer-BioNTech aşısının normal dozunun 3'te birinin çocuklara uygulanacağını açıkladı.
Diğer taraftan ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Pfizer-BioNTech ve Moderna şirketlerinden 5 ila 11 yaşları arasındaki çocuklara yönelik klinik deneylerinin boyutunu artırmalarını istedi. Böylece bu yaş grubu için FDA'dan aşılama yetkilendirmesinin çıkmasının ertelenebileceği gündemde. Ancak Pfizer çalışmaları genişletilse de, Eylül ayı sonuna kadar 5 ila 11 yaş grubundakilere aşısının acil kullanım izni için talepte bulunma yolunda ilerliyor. Türkiye'de ise şimdilik sadece 16 yaş ve üstüne aşı onayı bulunuyor.
Türkiye'de 16 yaş altı çocukların aşı takvimine alınması gündeme gelir mi?
"Çocuklara yönelik çalışmalar tüm dünyada devam ediyor. Bu çalışmaların sonuçları yayımlandıkça, bizim de bu konudaki deneyimimiz arttıkça karar vermemiz çok daha kolay olacak. Şu anki mevcut takvimimizde tam tarih belli olmamakla birlikte 16 yaş üstünden itibaren aşı randevusu alınabiliyor. İkinci olarak da gündemde 12 yaş üstü obezitesi, nörolojik, kardiyolojik, metabolik hastalığı olan risk grubundaki çocuklarımızın aşılanması konusundaki tartışmalar Bilim Kurulu ve Bakanlığımızca devam ediyor. Gözlemlerimiz ve vaka sayılarındaki artış göz önünde bulundurularak diğer grupların da aşılanması konusunda karara varmamız daha kolay olacaktır diye düşünüyorum." dedi
Kaynak TRT HABER
Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2021, 18:33