Osmangazi Belediyesi, toplum sağlığını tehdit eden sigaraya karşı eğitim seferberliği başlattı. Osmangazi Belediyesi, Ulusal Tütün Kontrol Programı çerçevesinde sigara kullanımının engellenmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi için örnek bir çalışma başlattı.
Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından pilot bölge olarak seçilen Atıcılar Mahallesi'nde başlatılan programla bölgedeki kahvehanelerde vatandaşlara sigaranın zararları anlatılırken, bırakmak isteyenlere de Kanser Erken Tanı ve Tedavi Merkezi'ne (KETEM) yönlendirilerek, psikolojik ve ilaçlı tedavi imkânı sağlanıyor. Osmangazi Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nce Atıcılar İnci Kıraathanesi'nde başlatılan bilgilendirme toplantılarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Kurum uzmanlarından Güner Atagenç, düzenlenen toplantıda sigaranın tarihsel sürecini, üretici şirketlerin politikalarını ve tütün kullanımının insan vücuduna olumsuz etkilerini anlattı.
HER SENE 4,5 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR
Atagenç, dünyada 1 milyar insanın sigara kullandığını ve her yıl 4.5 milyon kişinin sigaradan kaynaklanan hastalıklardan hayatını kaybettiğini anlatırken, Türkiye'de de 17 milyon kullanıcı olduğunu ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle öldüğünü kaydetti. Gelecek 30 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölümlerin diğer nedenlerden ölümleri geçeceğini anlatan Atagenç, Sigara 1930'larda moda haline gelmiş. Zararları 1950'li yıllarda anlaşılmış. Günümüzde 4 bin 500 zararlı madde içerdiğini biliyoruz. Sigara içen insanlar bu nedenle sürekli hasta olur. Üstelik bu hastalıkların büyük kısmı ölümcüldür” dedi.
Toplantıya katılan Osmangazi Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Doktor Sevcan Yaman da yaptığı açıklamada sağlıklı bir toplum hedefi doğrultusunda kurum olarak Ulusal Tütün Kontrol Programı kapsamında hazırladıkları projeyi tüm ilçeye yaymak istediklerini söyledi.