Mersin'in İhracatı Yüzde 4 Azaldı

Mersin firmalarının, 2012 yılının Ocak-Mart döneminde gerçekleştirdiği ihracat, geçen yıla göre yüzde 4 azalarak 355 milyon dolara geriledi. Mersin hinterlandında gerçekleştirilen ihracat ise aynı dönemde yüzde 10 artış gösterdi.

Mersin'in İhracatı Yüzde 4 Azaldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Mart 2012 Bülteni yayınlandı. İHA muhabirinin bültenden derlediği bilgilere göre, Mersin firmalarının ihracatı ilk üç ayda düşerken, Mersin hinterlandında gerçekleştirilen ihracat ise yüzde 10 arttı. TÜİK tarafından açıklanan geçici verilerde; yılın ilk üç ayında Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat, önceki yıla göre yüzde 10 artarak yaklaşık 1,9 milyar dolara, ithalat ise yüzde 5 artarak yaklaşık 3,3 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 55'ten yüzde 58'e çıkarken, dış ticaret hacmi de geçen yıla göre yüzde 7 artarak yaklaşık 5,2 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde Türkiye'de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5'i, ithalatın ise yüzde 6'sı Mersin'den yapıldı.

Mersin firmalarının ihracat-ithalat hareketine bakıldığında ise hem ihracatın hem de ithalatın düşüşü kaydettiği gözlendi. 2012 yılı Ocak-Mart döneminde Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracat, 2011 yılına göre yüzde 4 azalarak 355 milyon dolara, ithalat da yüzde 13 azalarak 257 milyon dolara geriledi. Yılın ilk üç ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 125'ten yüzde 138'e yükselirken, dış ticaret hacmi ise yüzde 8 azalarak yaklaşık 613 milyon dolara geriledi. Söz konusu dönemde Mersin firmalarının Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracattaki payı yüzde 19, ithalattaki payı ise yüzde 8 oldu.

AYLIK BAZDA DA DÜŞÜŞ VAR

Mersin firmaları açısından Mart ayındaki ihracat ve ithalatın Şubat ayı ve geçen yılın Mart ayına göre karşılaştırması yapıldığında da düşüş olduğu gözlendi. Mersin firmalarının gerçekleştirdiği Mart ayı ihracatında bir önceki aya göre yüzde 4, ithalatta da yüzde 5'lik azalma görüldü. 2012 yılı Mart ayında Mersin firmaları ihracatı, 2011 yılı aynı ayına göre yüzde 4 azalarak yaklaşık 118 milyon dolara, ithalatı ise yüzde 26 azalarak 85 milyon dolara geriledi. Mart ayında dış ticaretteki gelişmeler, geçen yılın Mart ayı ile karşılaştırıldığında; ihracat içerisinde önemli ağırlığa sahip olan gıda ürünleri ve içecek, metalik olmayan diğer mineral ürünler, plastik ve kauçuk ürünleri artışına karşın, tarım ve hayvancılık, ana metal sanayi ve giyim eşyası sektörlerindeki azalış, ihracattaki gerilemede etkili oldu. İthalat içerisinde önemli paya sahip olan kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar artışına karşın, gıda ürünleri ve içecek, tarım ve hayvancılık, atık ve hurdalar ile kimyasal madde ve ürünler sektörlerindeki azalış, ithalatın aşağı yönlü hareketinde belirleyici oldu.

ASYA VE AVRUPA ÜLKELERİNE İHRACAT DA DÜŞTÜ

İhracattaki gelişmeler ülke grupları itibariyle incelendiğinde de 2012 Mart ayında Asya ve Avrupa ülkeleri ihracatının 2011 yılı Mart ayına göre azaldığı gözlendi. Söz konusu ülke gruplarındaki azalışlarda; Asya ülkeleri içerisinde İran ve Gürcistan, Avrupa ülkelerinde ise KKTC, Ukrayna ve Fransa ülkeleri ihracatındaki gerileme etkili oldu. Afrika ülkeleri ihracatında ise geçen yıla göre aylık bazda önemli bir değişim olmadı. İthalattaki gelişmeler ülke gruplarına göre değerlendirildiğinde ise 2012 Mart ayında Avrupa, Amerika ve Asya ülkeleri ithalatında geçen yılın aynı ayına göre azalış olduğu görüldü. Bu azalışlarda da Avrupa ülkeleri içerisinde İtalya ve Rusya Federasyonu, Asya ülkelerinde Hindistan ve Çin, Amerika ülkelerinde ise Kanada ülkeleri ithalatındaki gerileme belirleyici oldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER