Liman istihdamının yaklaşık 20 bin kişi olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu
oluşturduğu
değer toplamının ise geçen yıl 600 milyon Euro olduğunu vurguladı.
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi (MEÜ), Mimarlar ile Şehir Plancıları odlarının ortaklığında, 'Liman Kentlerinde Değişimi Yönetmek: Mersin'in Geleceğine İlişkin Perspektifler' konulu panel düzenlendi .
Mimarlar Odası Mersin Şubesi 'nde düzenlenen panelde konuşan Vali Güzeloğlu , Türkiye ’nin 2023 hedefine ilerlerken dünyanın en önemli ve büyük limanlarından biri olmayı hedeflediğini kaydetti. Güzeloğlu , "15 milyon konteynır elleçleme hedefine yürüyen bir Mersin’de; lojistik bağlantıları, altyapının sağlanması, rekabete açık bir işletme anlayışıyla kurumlar arası güçlü bir ilişkinin kurulması gibi konuların yönetilmesi bile başlı başına bir modelleme gerektirir." dedi.
Mersin Limanı'nın doğrudan ve dolaylı net istihdamının yaklaşık 20 bin kişi olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: " Limanın oluşturduğu değer toplamı 2012 verilerine göre yıllık 600 milyon Euro. Limanda oluşturulan bir Euro değerinin ekonomik geri dönüşü 1.2 Euro’dur. Bu değerlendirmeler ile bir bütün olarak baktığınızda liman büyüme ölçeğiyle dünya ortalamasının üzerindedir. İşte o limanın taşıdığı Mersin, ekonomik olarak 2012 yılı sonunda Türkiye ’nin kamu gelirleri açısından devlete bağlı en yüksek vergi tahsil edilen 6’ncı kenttir. 5’inciliğe çok yakın olan, oluşturduğu ekonomik değerle Türkiye ’nin 12 kamu hazinesinden aldığından daha fazlasını kamuya aktaran kentlerin arasında da oran olarak 4’üncü kenttir."
MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu da tarihsel gelişimine bakıldığında kentin kaderini bir ‘iskelenin’ değiştirdiğinin görülebileceğini kaydetti. Lokmanoğlu, "Sahip olduğu iskele ve sonrasında limanı Mersin’i, küçük bir balıkçı kasabasından Akdeniz ’in önemli bir liman kentine ve ticaret merkezine dönüştürmüştür. Liman kentleri genellikle diğer kentlere nazaran daha dinamik bir ekonomik yapıya sahiptirler ve bulundukları kente ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlarlar. Ancak onları birbirinden farklılaştıran , deniz kültürleri , deniz ticaretine bağlı olarak gelişen yaşam biçimleri, ticari faaliyetler etrafında oluşan sosyal ve kentsel ortamları ile imajlarıdır. Mersin bu açıdan büyük sıkıntıları, problemleri olan bir kenttir. Hızlı gelişmeye bağlı olarak uygun bir planlamaya ihtiyaç duyulduğu açıktır." dedi.