Aşut; Mesleki Eğitim Çok Önemli

Mersin Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi’nin bu yılki hedefinde gençler ve mesleki eğitim ön planda olacak. Yıl boyunca sosyal ve tematik etkinlikler gerçekleştirecek AB Bilgi Merkezi, özellikle meslek liselerinde AB bilinci oluşturmak için çalışacak, kadınlar ve mülteciler gibi dezavantajlı gruplara öncelik verecek.

Aşut; Mesleki Eğitim Çok Önemli
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) AB Bilgi Merkezi, sorumlu olduğu Mersin, Adana ve Antakya’da 2016 yılında gerçekleştireceği etkinlik ve projeleri kamuoyu ile paylaştı. AB Bilgi Merkezlerinin kuruluşunun 20’nci yıl dönümünde MTSO’da düzenlenen basın toplantısına, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.

Toplantıda konuşan MTSO Başkanı Aşut, Türkiye’nin AB’ye katılma hedefinin uzun bir geçmişe dayandığını anımsatarak, Türkiye’nin AB’ye yöneliminin de gerek ekonomik gerek sosyal gerekse kültürel anlamda bir entegrasyonu sağlama hedefi olduğunu söyledi. Bu entegrasyonun sağlanmasının, toplumun doğru ve hızlı bilgilendirilmesine bağlı olduğunu belirten Aşut, bu amaçla 1996’dan bu yana MTSO bünyesinde bir AB Bilgi Merkezi bulunduğunu dile getirdi.

Mersin’in, Türkiye’nin AB üyeliği yolunda gösterdiği çabalara her zaman katkı koyan bir kent olduğunu vurgulayan Aşut, bu çerçevede ekonomik, sosyal ve kültürel entegrasyonun sağlanmasına yönelik sayısız projenin içinde yer aldığını kaydetti. Özellikle AB Çerçeve Fonu’nun finanse ettiği RİS Mersin projesinin çok etkin ve verimli kullanıldığına işaret eden Aşut, bu destekle Mersin’in bir dönüşüm yaşadığını ve oluşturduğu mükemmel örnekle bölgesel inovasyon stratejilerinin Türkiye’deki kalkınma ajansları tarafından desteklenmesine vesile olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin daha demokratik, daha çağdaş ve daha evrensel ilkelerle bütünleşmiş bir ülke olma hedefine sadece devletin politikaları, birkaç yasa veya birkaç kurumun çabası ile ulaşılamayacağının altını çizen Aşut, bu yöndeki çalışmalarında her zaman Mersin basınının desteğini gördüklerini de ifade etti. Aşut, “Bu hedefe ulaşmak, toplumun her katmanının bunu içselleştirmesi ve desteklemesiyle mümkündür. Mersin basının bu projelerinin tanıtımına verdiği destek aslında ülkemizin AB üyeliğine verdiği destektir” dedi.

“MERSİN, AB MÜZAKERE SÜRECİNİN PASİF DEĞİL, AKTİF KATKI KOYUCUSU OLDU”

Mersin iş dünyasının AB Bilgi Merkezi ile sadece AB projelerine, ekonomik iş birliklerine veya hibe-destek gibi konulara odaklanmadığını belirten Aşut, aynı zamanda, üyelik müzakerelerinin tüm fasıllarını yakından izlediklerini kaydetti. Aşut, “Gerektiğinde her iki tarafa da görüşlerimizi, eleştirilerimizi ve yapıcı önerilerimizi bildirdik. Mersin bu süreci pasif olarak izleyen değil, düşünce ve önerileriyle aktif bir katkı koyucusu olmuştur. İşletme ve sanayi politikalarından tüketicinin ve sağlığın korunmasına, fikri mülkiyet hukukundan şirketler hukukuna, sermayenin serbest dolaşımından vizelere, çevreden bilime, gıda güvenliğinden bölgesel politikalara kadar önemli her konu ve fasılda düşüncelerimizi söyledik ve bu sürecin aktif parçası olduk” diye konuştu.

MTSO olarak AB Bilgi Merkezi aracılığıyla AB ile ortak projelere devam edeceklerini bildiren Aşut, AB ile ilişkilerde gün geçtikçe Türkiye’nin gücünün arttığına da işaret etti. Geçmiş yıllarda AB’den gelen paraların kullanım alanlarında katı kurallar olduğunu ve esneklik tanınmadığını anımsatan Aşut, artık yerele daha uygun bir yapıya dönüştüğünü ve projelerin yerel ihtiyaçlar gözetilerek hazırlanabildiğini söyledi.

MTSO olarak en önemli konularının eğitim olduğunu, bu bağlamda 2016 etkinlikleri kapsamında özellikle mesleki eğitime ağırlık verileceğini aktaran Aşut, “Bizim, insanımızı yukarıya doğru taşımamız lazım. Yabancı dil bilen, teknolojiyi kullanan personel yetiştirmemiz lazım. Mesleki eğitimde farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ülkenin mühendislerin yanında teknolojiye hakim, yabancı dilini geliştirmiş, eğitimli alt kademe personele de ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

ETKİNLİKLERDE MESLEK LİSELERİNE AĞIRLIK VERİLECEK

Aşut’un konuşmasının ardından 2016 yılında gerçekleştirecekleri projelere ilişkin bir sunum yapan AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Benin Ergenç ise bölgesel ve tematik olmak üzere birçok etkinliği hayata geçireceklerini belirtti. Bu kapsamda meslek liselerinde AB bilinci oluşturmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde etkinlik düzenleyeceklerini bildiren Ergenç, ayrıca Sosyal İnovasyon etkinliğinde de toplumun, toplumsal değişim için yeni projeler ve çözümler üreten yeni yöntemleri geliştirme ve yaygınlaştırma konusunda sahip olduğu bilgi birikimini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla ilköğretim öğrencilerine yönelik tematik etkinlikler düzenleneceğini kaydeden Ergenç, aynı şekilde 5 Haziran Dünya Çevre Günü, Dünya Mülteci Günü, 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde de tematik etkinliklerin devam edeceğini söyledi. Ağ geliştirme faaliyetleri kapsamında engelliler, gençler ve medya ile çeşitli çalışmalar yapılacağını ifade eden Ergenç, festival ve fuarlarda stantlar açacaklarını, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Denizli ile ortak forumlar düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2016, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER