Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörü Zafer Demir, tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme projelerine Avrupa Birliği'nin (AB) 9. çağrı dönemi için 236 Milyon bütçe ayırdığını ifade ederek, "15 Şubat'ta proje çağrısına çıkıyoruz. Girişimciler 15 Mart 2013 tarihine kadar projelerini bize sunabilirler. Eğer biz hibe destek parasını bitirmezsek bu para geri Avrupa'ya dönecek" dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü temsilcileri, Mersin'deki girişimcileri 'Kırsal Kalkınma Destekleri Programı' (IPARD) konusunda bilgilendirdi. MTSO'da yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan TKDK Mersin İl Koordinatörü Zafer Demir, TKDK'nın, AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile sağlanan kaynakların, kırsal kalkınma programlarında uygulanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla, 5648 sayılı 'Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Kuruluş ve Görevleri Hakkında' kanunla 18 Mayıs 2007 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olarak kurulduğunu söyledi. 25 Şubat 2008 yılında Avrupa Komisyonu tarafından IPARD'ın onaylandığının altını çizen Demir, "Türkiye'nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturma hedeflemekte, işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. TKDK, bu amaç doğrultusunda ülkemizde tarım sektörünün gelişmişlik düzeyinin artırılması, kırsal alanda yaşayan nüfusun refah seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye'nin AB'ye uyumunun sağlanmasını hedeflemektedir" ifadelerini kullandı.
15 Şubat'ta kurum olarak 9. başvuru çağrı ilanına çıkacaklarını ifade eden Demir, "Bir aylık sürede girişimcilerimiz projelerini bize sunabilirler. Gerçek tüzel kişiler, gerekse gerçek kişiler tarafından İl Koordinatörlüğü'ne sunulacak başvurular kapsamındaki yatırımların uygun harcama tutarı 5 bin ile 3 Milyon Euro aralığında olabilecek ve başvuru sahipleri yüzde 50 ile yüzde 65 aralığında hibe alma imkanına sahip olacaktır. Yatırımcıya sağlanan hibe tutarının yüzde 75'i AB bütçesinden, yüzde 25'i de Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden sağlanan katkı ile karşılanacaktır" dedi.
AB'nin 9. çağrı dönemindeki projelere 236 Milyon Euro bütçe ayırdığını belirten Demir, "Eğer biz bu parayı bitiremezsek bu para geri Avrupa'ya dönecek. Eğer amaç bu fonları geri göndermemekse, o paranın Türkiye'de kalması ise girişimcilerimizin biraz daha gayretli olmasını istiyorum. Girişimciler desteklenecek konulara bakıp bu benim işim değil, bunun benle alakası yok deyip ilgilenmemezlik yapmasınlar. Bir sektör yana kaysınlar ve desteklenen konularda proje hazırlamaya çalışsınlar. Başvuru sahipleri, sunacakları proje kapsamında makine ekipmanı alımı, yapım işleri, teknik proje ve iş planı hazırlama giderleri başta olmak üzere hizmet alımı ve görünürlük harcamaları için hibe desteği alabilecekler. IPARD üzerinden gerçekleştirilen son değişiklikler ile traktör alımı da hibe desteği kapsamına alınmış bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
"BİR ÇAĞRI DÖNEMİNDE BİR YATIRIMCI SADECE BİR BAŞVURU YAPMA HAKKINA SAHİPTİR"
Bir çağrı döneminde bir yatırımcının sadece bir başvuru yapma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Demir, "Ancak başvuru sahibi IPARD kapsamında aynı yada farklık konu başlıkları kapsamında 4 kez hibe alabilir. Başvuru sahibinin yeni bir başvuru yapabilmesi, önceki yatırımını tamamlamış, hibe ödemelerini almış ve projenin mali kapanışını gerçekleştirmiş olma şartına bağlıdır. IPARD'ın çiftçilerimize, yetiştiricilerimize, sanayicilerimize ve İlimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü temsilcileri tarafından, Mersin'deki girişimcileri IPARD konusunda bilgilendirdi. - MERSİN