72 Yaşındaki 'Muz Ana' Usta Oldu

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, 20 yıl önce muzdan dokuma lifi üreten ilkokul mezunu Hafize Coşkun, usta öğretici oldu.

72 Yaşındaki 'Muz Ana' Usta Oldu

Mersin'in Bozyazı İlçesi'nde, 20 yıl önce yastığına pamuk alacak para bulamayınca muzdan dokuma lifi üreten ilkokul mezunu 72 yaşındaki Hafize Coşkun, ilçedeki Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici oldu.

İlçede 'Muz Ana' diye anılan Hafize Coşkun, 3 ay boyunca 10 kursiyere muzdan lif üretme ve dokuma eğitimi verdi. Kursiyerler de muz lifinden yaptıkları kadın çantaları, halı işlemeli dokumaları ve şapkalardan oluşan sergi açtı. Sergiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, Halk Eğitim Müdürü Hakan Kaynak, Bozyazı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Ümran Şeref, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, sergide konuştu. Doğan, "Hafize Nine'nin keşfettiği muz lifinden dokumaları değerlendirmek için fabrika kurma girişimi başlattık. Muz lifinin çıkarılması, ipliğe dönüştürülmesi ve kurslarda kullanılmasına yönelik projemiz de ilgi çekti. Bu kapsamda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na ilçe proje ekibi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile birlikte muz lifinin çıkarılması, ipliğe dönüştürülmesi ve kurslarda kullanılmasına yönelik bir proje hazırladık ve bu proje kapsamında muzun atık gövdesinden oluşturulan lifin sanayi üretimine ilişkinde çalışmalar başlattık. Buradaki amacımız, Bozyazı ve Anamur'da bol miktarda bulunan, ancak kimsenin önemsemediği muz atıklarından bölgemize önemli bir gelir kaynağı sağlamaktır" dedi.

Halk Eğitim Müdürü Hakan Kaynak ise Hafize Coşkun'un muz lifinden dokuma öğretmesi konusunda kendilerine talepte bulunduğunu, bunun üzerine 14 kişilik kurs ekibi oluşturduklarını söyledi. 20 yıl önce pamuk alacak parası olmadığı için muz lifini yastıklarının içerisine bastığını, daha sonra 'Kirmen' adı verilen aletle ip yaptığını anlatan kursiyerler Safiye Toprak, Fatma Navgasın, Ganimet Yıldız, Emel Uyar ise 'Muz Ana' Hafize Coşkun'un kendilerine ilham kaynağı olduğunu, bu kursa gelerek çok şey öğrendiklerini belirtti. Kursiyerler muz lifinden giyim, aksesuar tabak altı gibi bir çok şeyin üretilebileceğini gördükleri için 'Muz Ana'ya teşekkür etti.

Hafize Coşkun ise muz lifinden çeşitli şekillerde yararlanılabileceğini anlattı. Coşkun, "Bıçkı ile muzun gövdesi sıyrılarak lif kısmına ulaşılıyor. Daha sonra elde edilen bu lifler kumda dövülerek su ile yıkanıyor. Elde edilen ketenimsi madde eğrilerek ip haline getiriliyor ve dokumada kullanılıyor. Ömrüm yettiğince bu konuda kursiyer yetiştirmek istiyorum" diye konuştu. - Mersin / Anamur

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER