KUR'AN'IN ŞİFASI
Kur'ân-ı Kerim'in kalpteki mânevi hastalıklara şifâ olduğu izahtan vârestedir. (Yûnus 10/57; el-İsrâ 17/82; Fussılet 41/44) Bununla birlikte onun bedendeki zâhiri hastalıklara da şifâ olduğu, mü'mini muhtelif belâ ve hastalıklardan muhafaza ettiği bazı rivâyetlerde bildirilmiş, bununla ilgili tecrübeler de nakledilmiştir. Rasûlullah Efendimiz S.A.V, Devanın en hayırlısı, Kur'ân'dır buyurmuşlardır. (İbn-i Mâce, Tıb, 28, 41)
Hz. işe (r.anha) şöyle anlatır: Rasûlullah S.A.V yatağına girdiği zaman İhlâs ve Muavvizeteyn'in (Felâk ve Nâs sûrelerinin) tamamını okuyarak avucuna üfler, sonra elleriyle yüzünü ve vücudunun erişebildiği yerlerini meshederdi. Rahatsızlandığında bunu, kendisi için benim yapmamı isterdi. (Buhâri, Tıb, 39)
Yine o şöyle der: ALLAH Rasûlü S.A.V, vefat ettiği hastalığında Muavvizeteyn'i okuyup ellerine üfler ve onları da yüzüne sürerdi. Hastalığı ağırlaştığında o sûreleri ben okuyup üfler ve bereketinden istifâde etmesi için kendi ellerini yüzüne sürerdim. (Buhâri, Tıb, 32)
Ebû Said (r.a) anlatıyor: Biz, Peygamber Efendimiz'in gönderdiği askeri bir seferde idik. Bir yerde konakladık. Yanımıza bir hizmetçi gelip:
Kavmimizin efendisini zehirli bir yılan soktu. Onunla meşgûl olacak erkekler de şu anda yanımızda değil. Sizde rukye yapan (tedâvi maksadıyla okuyan) biri var mı?) dedi. Bunun üzerine bizden, rukye hususunda mahâretini bilmediğimiz bir adam kalkıp onunla birlikte gitti ve hastaya okuyuverdi. Adam iyileşti. Okuyan arkadaşımıza otuz koyun verdiler. O da bize onların sütünden içirdi. Kendisine:
Sen rukye yapmasını bilir miydin? diye sorduk.
Hayır, ben sâdece Fâtiha Sûresi'ni okuyarak rukye yaptım dedi. Biz ona:
Rasûlullah'a sormadan bu koyunlara dokunma! dedik. Medine'ye gelince durumu Peygamber Efendimiz'e anlattık ALLAH Rasûlü S.A.V:
Fâtiha'nın rukye olduğunu sana kim söyledi? Verdikleri koyunları paylaşın, bana da bir hisse ayırın! (ALLAH Rasûlü S A.V, ashâbının gönlünü hoş etmek ve tedâvi karşılığında alınan malın helâl olduğunu göstermek için böyle söylemiştir) (Ayni, Umdetü'l-kâri, XXI, 271-272) buyurdular. (Müslim, Selâm, 66, 65. Bkz. Buhâri, Fedâilü'l-Kur'ân, 9; İcâre, 16; Tıp, 33,39)
Mürsel bir rivâyette de Fâtiha Sûresi'nde her hastalığa şifâ vardır buyrulmuştur. (Dârimi, Fedâilü'l Kur'ân, 12)