Bugün tarihte bölgemizde yaşamış tüm dünyaca tanınan kişileri sayarsak;
• Tarsus’ta st. Paul
• Silifke’de Aziz Aya Tekla
• Göksu kıyısında Friedrich Barbarossa.
• Soli’de şair, filozof, gökbilimci Aratos hemen akla gelecektir.
Tarsus’ta st. Paul, Silifke’de Aya Tekla ziyaret edilebilir.
Göksu kıyısında Friedrich Barbarossa’nın boğulduğu yerdeki Anıt da görülebilir (anıtın üzerine konan ve gerçekten turistik açıdan iyi bir cazibe olan Friedrich Barbarossa heykeli, maalesef önceki Belediye Başkanı tarafından yerine konmuş, sonra da bazı eleştiriler üzerine kaldırılmıştır. Umarım şimdiki Belediye Başkanı günümüzün çağdaş dünyasında heykel korkusunu yenerek tekrar Barbarossa’nın heykelini yerine koydurtur).
Aratos’un Mezarı Soli harabelerinin içindedir ve bugüne kadar ortaya çıkarılamamıştır. XIX. Yüzyıl gravürlerinde yıkılmak üzere olduğu görülen silindir biçimli anıtsal mezar, bugün üzeri otlarla kaplı bir tepecik görünümündedir. Aslında çok zahmetli olmayan bir kazı ile Mezar ortaya çıkarılabilir ve o bölge Aratos’u anlatan bilgilerle görülebilecek bir zenginlik olarak insanların ziyaretine açılabilir. Böylece belki de devrinin en görkemli anıtsal mimari örneklerinden biri keşfedilecektir.
Aratos’u biraz anlatmaya çalışayım:
İ.Ö. 315 – 245 yıllarında Tarsus’ta yaşamış şair, filozof ve gökbilimcidir. Meteoroloji, matematik ve botanik konularında da çalışmıştır.
Soli ‘de doğup Tarsus’ta yaşayan Aratos “Solili Aratos “ olarak anılıyor.
Gök Olayları adlı yapıtından bir gökyüzü haritası
Gök olayları adlı kitabından bir sayfa.
Çizimde Ejderha takım yıldızının bugün de hemen hemen kullanılan şekli görülmektedir
Çizimde Ejderha takım yıldızının bugün de hemen hemen kullanılan şekli görülmektedir
Etrafımız henüz keşfetmediğimiz ve değerlendiremediğimiz zenginliklerle dolu.
Maalesef kentin turizm dinamikleri bunun yeterince farkında değil.
Bazı yerel yöneticilerimiz de sahip olduğumuz bu zenginlikleri göremeyip, Yunan mitolojisinden Truva Atı’nın maketi ile uğraşıyorlar.
Soli kazılarını yapan Prof. Remzi Yağcı bu işe tüm yaşamını adamış ve büyük fedakarlıklarla Mersin için bu kazıları yapıyor, zenginlikleri ortaya çıkarıyor.
20 aydır kentimizde görev yapan Kültür ve Turizm Müdürümüz tarihçi Bahaettin Kabahasanoğlu Mersin’in zenginliklerini ortaya çıkarmak için gece gündüz büyük bir şevkle çalışıyor.
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan bu konuya inanarak Mezitli Belediyesinin imkanları ile elinden gelen desteği veriyor.
Geçmiş yıllarda Büyükşehrin ilgi göstermediği Soli kazılarına, Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz bu yıl ilk defa önemli bir katkı veriyor.
Ve tabii asırlardır yerde yatan sütunların bir bölümünün ayağa kaldırılmasını sağlayan, adeta tarihi uyandıran Valimiz bu konunun gerçekten bilincinde ve destekliyor.
Bir kentin bugüne ve geleceğe ilişkin duygusu ve bilinci, ancak o kente ait geçmişin sahiplenilmesiyle mümkündür. Kültürel miras ve o mirası kucaklayan tarih sayesinde toplumlar bir geleceğe bilinçle yürürler. Sayın Valimiz, tarihsel mirasın korunmasına dönük diğer değerli çalışmaları yanında, özellikle Aratos konusunda öncü çalışmalarıyla hepimizi heyecanlandırmıştır.
Soli kazılarında her yıl çok önemli bulgular elde edilse de Aratos’un Mezarı’nın ortaya çıkarılması kadar hiçbir şey ses getirmeyecektir. Tüm dünyada bundan söz edilecektir.
Şimdi biz el ele vererek Aratos’un Mezarını ortaya çıkarma çalışmalarını destekleyelim, konuyu izleyelim …
Böylece, hep ucuz kullandığımız “dünya çapında” deyimini hak etmek üzere, gerçekten dünya çapında büyük bir olayı küçük bir dokunuşla başaralım.
Soli kazıları için yerinde yoğun çalışmalara nezaret eden değerli bilim insanı Prof.Dr. Remzi yağcı’yı iş başında ziyaret edelim;
değerli il Kültür ve Türizm Müdürümüz Bahaettin Kabahasanoğlu’nu teşvik edelim;
Mezitli belediye Başkanımızın değerli destekleri için ona teşekkür edelim;
Büyükşehir Belediye Başkanımızın katkılarının sürmesini dileyelim;
artık bu kentin bir simgesi ve hemşerisi olan Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu’nu, çağdaş ve bilimsel destekleri ve yönetim iradesi için alkışlayalım …
Kentler ve toplumlar böylesi emeklerle yücelir ve geleceği hak ederler.
“ Aratos “ çalışması somut ve güncel bir örnektir; bu örnek etrafında model bir destek ve izleme görevini hep birlikte sürdürelim.