İSMİ-MÜSEMMA

İSMİ-MÜSEMMA

İsmi-müsemma: Sözlükte ism “varlıklara verilen ad”, müsemmâ “uyum”, birleşmesiyle, isim ve ismi verilen bir birine uygun demektir. İsim sahibi zâtı arasındaki ilişkiye dair tartışmaları ifade eden kelâmi terimdir. Çocuklarımıza isim verilirken "akılda tutulması gereken" hem öğüt, hemde özdeyiştir.

Çocuğunuza cesur, güçlü ve dayanıklı bir insan olsun diye isim koyarken bu toplumun lügatinde böyle bir deyim olduğunu ve çocuğunuzun ismiyle paralel davranmasının bekliyoruz. Çocuklarımıza güzel isimler vermek gerekiyor. Bir babanın evlatlarına karşı üç vazifesi var, doğduğunda güzel isim vermek, iyi bir eğitim sağlamak ve evlendirmek.

"Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur, 'Siz kıyamet gününde kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız. Öyleyse çocuklarınıza güzel isimler koyunuz. ' Bu hadis-i şerif bizlere öğretmektedir ki insan telaffuzu da anlamı da güzel olan isimlere layıktır.

İslam geleneğine göre örnek insanlar unutulmasın hatırası yaşasın, huyları benzesin diye önce Esma-i Hüsna da geçen isimler verilirdi. Peygamber Efendimizin, dört büyük halife isimleri, diğer peygamberlerler, sahabelerin isimleri bu ülke en çok verilen isimler arasındadır.

Son zamanlarda verilen isimler hiçbir anlam taşımayan isimler verilmektir. Özellikle kız isimlerinin Asel, Azra, Eylül, Nehir, Eslem, Asya gibi sadece kulağa hoş gelen isimler olmamalı. Anlamsızlık ve hedefsizlik dijital çağın hastalığı. Bunun ahirette ismi ağır geldi diye sorumluluğu vardır. Vebali büyüktür.

Kemal Sunal filmleri ile hız kazanan Müslüman isimleri ile dalga geçmek kuranda yahudi adeti olarak şöyle "Kelimeleri tahrif eder, dili bozarlar. (Bakara Sûresi 104)" ifade edilir. Kasıtlı olarak İslami isimler ile algı yapıldı. Recep ivedilikle, inek Şaban en çok tanınan isimler. Kimse artık çocuğuna Abdülcebbar, Abdulkadir, Abdullah ismini vermiyor. Bu kasıtlı yapılan bir projeydi. Bunların masum birer eğlencelik olduğunu düşünen varsa yanılıyor.

Bu dünyada hiçbir şey eğlencelik değil, "avutmacılıktır."

Harf inkılabın'dan sonra TDK ile dil inkılabı yapıldı. Bizi biz yapan ne varsa değiştiriyor. Yenilik ve ilericilik adına eski değerler yerine yeni irfanı olmayan yapay ne varsa hayatımıza giriyor. Su yerine hazır su, meyve yerine meyve suyu, oralet. Çay yerine soğuk çay.

Çocuğunuza isim verirken üç kere düşünün, bir bu dünyada güzel insan olmasını, iki ahirette yüzakı olmasını, üç sizide zor durumda bırakmaması gerekir. Unutmayalım ilk isimleri Allah verdi, her şeyi Hz. Adem (a.s.) tanıttı. Bu basit bir iş değil bir vazifeyi ifadır.

YORUM EKLE