1- EV ALANA 15 BİN LİRA
Ev sahibi olmak kolaylaşıyor. Hükümet'in hayata geçirdiği konut hesabı uygulaması ile ev alanlara devlet de maddi katkı yapacak. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapanlarakonut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı en fazla 15 bin lira olacak. 6 ay sonra yürürlüğe girecek yönetmelik ile konut desteği şöyle işleyecek:
* Konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek.
* Aileler 18 yaşından küçük çocukları için konut hesabı açabilecek.
* Hesaba bir defaya mahsus 30 bin liraya kadar topu ödeme yapılabilecek.
* Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya 3 aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak.
* Katılımcı aylık ödeme planını seçerse bir dönem içerisinde en fazla 3 defa, 3 aylık ödeme planını seçerse 1 dönem içerisinde en fazla 1 defa ödemeyi yapmayabilecek.
* Düzenli ödeme süresi 36 - 47 ay olanlar konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i 48 - 59 ay olanlar yüzde 18'i; 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si kadar katkı alacak.
* Devlet katkısı, konut edinim tarihindeki birikim esas alınarak hesaplanacak.
İLK EVİ OLMALI
* Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için 'Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması' gerekiyor.
* Katılımcının devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015'ten itibaren başka bir konut almaması isteniyor.
2- GENÇ ÇİFTÇİLERE 30 BİN LİRA HİBE
Refahı Türkiye'nin dört bir yanına dengeli yaymak için tüm olanakları seferber eden hükümet, kırsal kalkınma için de kesenin ağzını açtı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırsal alanda refahın iyileştirilmesi, üretimin artırılması için karşılıksız ve nakit olarak verilen tarımsal destek miktarının 78.6 milyar lira olduğunu söyledi. Bakan Çelik, bu yıl da 11.6 milyar lira nakit hibe desteği vereceklerini anlattı. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projeleri için 30 bin liraya kadar hibe sağlanacak. Kırsalda yaşayan gençlere 1 Ocak 2016- 31 Aralık 2018 arasında, bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelerine 30 bin liraya kadar hibe verilecek.
3- GİRİŞİMCİYE 150 BİN LİRA
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kendi işini kurmak isteyen girişimcilerimize uygulamalı girişimcilik eğitiminin ardından50 bin lira hibe, 100 bin lira faizsiz kredi imkanı getirdik. Bu sayede de Türkiye'de 30 bin insanımız kendi işini kurmuş oldu" dedi. Yatırım ve istihdama ilişkin düzenlemeleri içeren 5084 sayılı yasayla ilgili esnafın beklentilerinin bulunduğunu aktaran Işık,Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu konuda bir talimatının olduğunu hatırlatarak, gereken çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Kaynak : Takvim
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2016, 11:13