Terörle mücadelede yeni silah

Erzincan Emniyet Müdürlüğü, terör, asayiş ve trafik olaylarına artık model uçakla müdahale edecek.

Terörle mücadelede yeni silah
Erzincan Emniyet Müdürlüğü'nün talebi üzerine gerçekleştirilen proje kapsamında emniyet personeline radyo kontrol model uçaklar konusunda eğitim veriliyor. 100 personelin katılacağı eğitim sonrası seçilecek 20 personele radyo kontrol model uçakların emniyette kullanılması mümkün olan birimlere göre eğitim verilecek.

THK ve Erzincan Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında özel harekat, terör, asayiş ve trafik şubelerinde olmak üzere tüm birimlerden toplam 100 personelin eğitim aldığı emniyet görevlileri model uçakları amacı dışında kullanabilmenin yollarını arayacaklar. Model ve tiplerine göre 10 kilometrekarelik bir alan içerisinde uçabilen ve 1 kilogram ile 10 kilogram yük kapasitesine sahip model uçakların görüntü alma, bomba taşıma ve lojistik destek amaçlı kullanılması planlanıyor.

Türk Hava Kurumu eğitmenlerinden Aydın Aydemir, "Radyo kontrol model uçaklar şu ana dek hobi amaçlı amatör havacılık faaliyetlerinde kullanılan bir araçtı. Bu uçakla uçağın kapasitesine göre ve içindeki yakıta da bağlı olarak yarım saat ile 40 dakika veya15-20 dakika havada kalınabiliyor. Uçuş hızı, uçağın kapasitesine göre 80 ile 150 kilometre hıza ulaşabiliyor" dedi.

Erzincan Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel ise, hobi olarak kullanılan model uçakçılık becerisini polis teşkilatında terörle mücadele ve suçla mücadelede kullanmak için çalışma başlattıklarını belirterek, "Bunların profesyonel olanları çok pahalı. Biz 3-4 bin dolarlık küçük bir model uçakla keşif ve gözetleme faaliyetlerini nasıl icra edebileceğimizi, bir pusu veya tuzaklama konusunda önceden havadan keşif yapmak konusunda uçakları kullanabileceğimizi ve bu uçaklarla da tahrip ve sisleme amacıyla küçük
bombalar atabileceğimizi arkadaşlarımızla yaptığımız araştırmalarda ve değerlendirmelerde tespit ettik. Uçaklarım motor kapasitesine göre ağırlığını artırabiliyoruz. Yeni çıkan teknolojilerle uçağın menzilini artırabiliyoruz. 5 kilometre yarıçapından 10 kilometre tam çapa kadar bir dairesel alan içinde havadan gözetleme yaptığımız gibi yine havadan belli kilogramdaki malzemeleri bir yerden diğer bir yere transfer edebiliyoruz. Burada birinci amacımız bilinmeyen şüpheli yerlerde terörle mücadelede bir bomba atma amaçlı kullanabilir miyiz bunu denedik ve becerdik. İkinci amacımız online görüntü aktarımını yapmaya çalışıyoruz. Bunu 3G görüntü teknolojisi ülkemizde geliştikten sonra havadan cep telefonu hatları üzerinden görüntü aktarabileceğimizi keşfettik. Onun üzerinde çalışıyoruz. İleriye dönük model uçağa termal kamera koyup, termal ısıları tespit edip, gizlenmiş art niyetli kişilerin tespitine yönelik kullanmayı düşünüyoruz. Bir başka aşamada da bununla bir malzeme transferi yapıp, ihtiyaç anında el telsizi ya da batarya aktarımı gibi konularda da yararlanmayı düşünüyoruz. Karayolu ile araç intikali yapılırken havadan da uçak önümüzden giderek önümüzde ne var ne yok, yapılan ihbar doğru mu değil mi, tuzak mı değil mi bunu tespit etme imkanı da tanıyacak. Bunu teşkilatımıza suçla mücadele konusunda kazandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER