Küçük Menderes Nehri’nin kirliliğinin tehlike sınırlarına ulaşması ve bu konuda hala ilgili bakanlıklar tarafından bir önlem alınmaması üzerine Selçuk Belediyesi harekete geçti. Nehri kirleten etkenleri tespit için ilk olarak Kaymakamlık ve Büyükşehir ile birlikte 9 istasyon üzerinde inceleme yapan ve kirleticileri belirleyen Selçuk Belediyesi, konu ile ilgili 3 klasörlük bir çalışma raporu hazırlayarak ilgili tedbirlerin alınması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su işleri Bakanlığı’na gönderdi.
Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, belediye bünyesinde oluşturdukları Çevre ve Sağlık Müdürlüğü ve üniversitelerin yaptığı araştırmalara göre, nehri kirleten atıkların evsel atıklar olmadığını kirleticilerin sanayi tesisleri olduğunu dile getirdi. Küçük Menderes'in kirliliği ile ilgili gereken önlemleri ilgili belediyelerin aldığını anlatan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, şöyle konuştu:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanacak Küçük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı'nın bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Küçük Menderes Nehri, içerisinde taşıdığı kurşun, demir ve çinko gibi ağır metalleri üst düzeyde bulundurduğu için dünyaca ünlü ve bir taraftan Sayın Başbakan’ın İzmir’in 35 projesinden biri olarak açıkladığı Efes Limanı projesinin gerçekleştirileceği ve diğer taraftan 60 bin yatak kapasiteli turizm merkezi alanı olan Pamucak sahilindeki turizmi olumsuz yönde etkiliyor, denizdeki canlıların ölümüne ve çevresindeki tarla alanlarının çoraklaşmasına yol açıyor. Nehrin sulama kaynağı olarak kullanılmasından dolayı bölgedeki tarım alanlarının giderek yok olmasına sebebiyet veriyor. Nehir kullanılamayacak derecede kirli akıyor." Yıllardır ilgili kurumlara çağrıda bulunduklarını anlatan Ülgür, şunları söyledi:
"2012 yılında TUBİTAK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortak çalışmasıyla ortaya çıkarılan Küçük Menderes Havzası Koruma Eylem Planı’nın ivedilikle hayata geçirilmesi ve konunun çözüme ulaşması için gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını bekliyoruz.”
TARIM ALANLARI SULANIYOR
Öte yandan, ağaçları kurutan ve içindeki hayvanları bile öldüren nehrin suyunun tarım alanlarında sulamada kullanılması bölgedeki vatandaşları korkutuyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar, “Biz küçükken bu sularda yüzer, balık tutar, bu suyu içerdik.Ama şimdi buranın halini görüyorsunuz. Su değil zehir akıyor. Bu suyu tarım alanlarında da kullanıyorlar. Buradaki meyve sebze Türkiye’nin her yerinde yenilip içiyor. Yetkililerin bu duruma acil çare bulması gerekiyor” diyerek tepkilerini dile getirdiler. Yörede çiftçilik yapan vatandaşlar ise, çok kötü kokuyor. Arazimiz var. Kokudan kaçıyoruz. Su kaynağımız kısıtlı olduğu için mecburen buradan sulama yapıyoruz” diye konuştu.
Nehirde kirlilik nedeniyle yaşamın çok zor olduğunu ifade eden Selçuk Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Müdürü Gonca Susyal, nehirde çok ciddi balık ölümleri gerçekleştiğini söylerken “ Nehirde yaşayan tek canlı kaplumbağalar onlar da simsiyah” dedi.