Köyde cep telefonu çekmeyince!

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Beşatlı köyünde yaşayan vatandaşlar, GSM şebekeleri çekmediği için cep telefonları ile konuşabilmek için ilginç bir yönteme başvuruyorlar.

Köyde cep telefonu çekmeyince!

GALERİ İÇİN TIKLAYIN

İlçe merkezine 10 kilometre mesafede bulunan, 80 hane ve 875 nüfusu olan köyde ikamet eden Sami Şatır isimli vatandaş, kendisine ait minibüsü ile köy sakinlerini cep telefonu görüşmeleri için her gün belirli saatlerde 3 kilometre uzaklıktaki GSM şebekelerinin çektiği noktaya götürüp geri getiriyor.

‘TELEFON GÖRÜŞMEK İÇİN HER GÜN 3 KİLOMETRE YOL KATEDİYORUZ"

Yıllardır aynı sorunu yaşadıklarını belirten köy sakinlerinden Fethi Erci, "Bu şebeke sıkıntısına yetkililer bir türlü çözüm bulamadılar. Dışarıdaki arkadaşlarımızla, asker olan kardeşlerimizle, öğrenci olan kardeşlerimizle hiçbir şekilde köyde iletişim kuramıyoruz. Lütfen yetkililer bu duruma bir çözüm bulsun. Yakınlarımızla telefon görüşmek için her gün böyle 3 kilometre yol kat ederek bu minibüsle gelip gitmek zorunda kalıyoruz. Çok mağdur durumdayız" dedi.

CEP TELEFONUNU KIRARAK TEPKİ GÖSTERDİ

Yaşanan soruna ‘Ben bu telefonu kullanamayacaksam ne yapayım' diyerek cep telefonunu yere vurup kırarak tepki gösteren Enver Aslan, "Köyde yaklaşık 200'ü faturalı 400 cep telefonu bulunan vatandaş var. GSM operatörlerine defalarca dilekçe verdik, ama bir şey yapmadılar. Herkes aldığı parasına bakıyor. Kendimi bildim bileli bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Biz ayda 50, hatta 100 TL'ye varan faturalar ödüyoruz. Her saat başı buraya gelip telefon konuşuyoruz. Akrabalarımız, kardeşlerimiz dışarıda kimisi asker, kimisi öğrenci. Ben bu telefonu kullanamayacaksam ne yapayım. Minibüs olmadığı zamanlar yaya gelmek zorunda kalıyoruz. Bazen eksi 25 dereceye varan soğukta yaya olarak 3 kilometrelik yolu kat ediyoruz. Şimdi Malatya'da öğrenci olan ve tatil için gelen kardeşimi aradım. Şuan yolda, 2 saat sonra buraya ulaşacakmış. Ben şimdi köye gitmek zorundayım ona nasıl ulaşacağım. Hava çok soğuk, kurtlar var. Kardeşimin buraya ulaşıp ulaşmadığını nasıl öğreneceğiz. Biz ne yapacağız böyle?" dedi.

‘ŞEBEKE SERVİSİ' HER SAAT BAŞI YOLCU GÖTÜRÜYOR

Batı illerinde birçok yakınlarının olduğunu belirten Fevzi Şatır büyük bir iletişim sorunu yaşadıklarını belirterek, "Valimize sesleniyoruz, bize sahip çıksınlar. Yollarımız çoğu zaman kapalı kalıyor. Gerekli yerlere müracaatlarda bulunduk ama bir sonuç alamadık. Köyde bulunan ‘Şebeke' servisi saatte bir kalkıyor. Minibüsle gelip burada telefonla yakınlarımızla konuşabiliyoruz. Minibüs olmadığı zamanda mağdur ve çaresiz bir şekilde köyde kalıyoruz. Geceleri ise evde hiçbir şekilde telefonla konuşamıyoruz. Ben işimden dolayı ayda 100 TL'ye yakın fatura ödüyorum. Doğru düzgün hiç kimseyle telefonla konuşamıyorum. Ancak buraya gelerek ya da şehir merkezine gittiğimiz zaman konuşabiliyoruz" dedi.

"HER SAAT BAŞI MİNİBÜSLE ŞEBEKE NOKTASINA GELEREK HASTAMIN SON DURUMUNU SORARAK BİLGİ ALIYORUM"

Hasta olduğu için Van'da tedavi gören bir yakınıyla 3 kilometre ötedeki şebeke noktasında görüşen Ömer Çalar, "Geçen hafta köy yolumuz kapalıydı, biz de kendi imkanlarımızla hastamızı 3 kilometre kızakla taşıyarak ana caddenin üzerine getirdik. Hastamız buradan önce Yüksekova Devlet Hastanesi'ne ardından da Van'da bulunan bir hastaneye kaldırıldı. Hastamızın durumu kötüydü. Ben de hastanın sağlık durumunu öğrenmek için her saat başı bu servisle buraya gelerek bilgi alıyorum" dedi.

'ŞEBEKE BURADA SERVİSİ' FİKRİ NASIL DOĞDU?

‘Şebeke Servisi' minibüsünün sürücüsü Sami Şatır, "Şebeke burada servisi' fikri aklınıza nereden geldi?" sorusuna "Her köyde şebeke var, sadece bizim köyde yok. Çaresizdik. Ben de biraz da köylülerimizin çaresizliklerinden böyle bir yola başvurdum. Köylüler bir ücret öderlerse alıyorum, ödemezlerse de almıyorum. Biraz da hizmet amaçlı yapıyorum. Çok zor durumda olan insanlar oluyor. Mecbur kaldım" diye cevap verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER