Çağlayan Söz Verdik Yaptık Yapacağız

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son dönemde Türkiye’nin şahlanışını hazmedemeyenler olduğunu belirterek, “faiz lobisinin son 30 yılda ülkemize ödettiği faiz 1,5 trilyon dolar. Son 10 yılda yüzde 69’u bulan faizi yüzde 4,5’lere düşürdük. Bu işten neması, ekmeği kesilenler var” dedi.

Çağlayan Söz Verdik Yaptık Yapacağız


Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Çağlayan, 2011 seçimlerinden bu yana Mersin’de gerçekleştirdikleri hizmetleri anlatmak üzere kente geldi. Kongre ve Sergi Sarayı’nda AK Parti Mersin Milletvekilleri Çiğdem Münevver Ökten, Ahmet Tevfik Uzun ve Nebi Bozkurt ve İl Başkanı Mekin Merter Salt’ın katılımı ve ‘Söz Verdik, Yapıyoruz’ adıyla düzenlenen toplantıda, kentte gerçekleştirdikleri hizmetleri uzun bir sunumla anlatan Çağlayan, hizmetleri anlatmadan önce ekonomik gündem ve Taksim Gezi Parkı olaylarına değindi. Türkiye’nin hassas bir dönemden geçtiğine işaret eden Çağlayan, gerek içeride gerek dünyada Türkiye’nin bu şahlanışından rahatsız olanlar ve bu başarıyı hazmedemeyenlerin her zaman olduğunu ve olacağını kaydetti. Türkiye’nin yükselişine, itibarına gölge düşürmek isteyenler olduğunu belirten Çağlayan, “Tabi ki, muslukları kesilen faiz lobisi ve onların taşeronları da bu işten rahatsız olacak. Kolay değil. Başbakan da ifade etti, faiz lobisinin son 30 yılda ülkemize ödettiği faiz 1,5 trilyon dolar. Geçen yılki milli gelirin 2 katı. Borçla yaşar bir ülke haline gelmenin faturası son 10 yılda yüzde 69’u bulan faizi yüzde 4,5’lere düşürmüştük. Bizden önceki dönemdeki gibi milletin parasını çarçur etseydik, mali disiplini sağlamasaydık, bu ülkenin cebinden 642 milyar lira daha faiz çıkacaktı. Kim ödüyor bedelini, hepimiz. Doğmamış çocuklarımızın borcu oluyor. Bu işten neması, ekmeği kesilenler var” diye konuştu.

Artık kimsenin gücünün Türkiye’nin başına vurmaya yetmeyeceğini vurgulayan Çağlayan, Gezi Parkı olaylarına değinerek, sağduyulu halkın, sokaklarda eylemler yapan, devlet malına, esnafa, halka, sanayiciye zarar verenleri en iyi şekilde değerlendirdiğini kaydetti. Halkın bunlara itibar etmediğini ifade eden Çağlayan, “Hak istediğini iddia edip eylemleriyle bu ülkeye hem maddi hem manevi zarar verenlere halkımızın hakkını yedirmeyiz. Biz yüzde 50’nin oyuyla geldik ama yüzde 100’ün başbakanı ve bakanlarıyız. Halkımızın olan bitenin farkında olduğunu biliyoruz. İnanıyoruz ki halkımızın sağduyusu eninde sonunda galip gelecek ve sonunda kazanan sadece Türkiye olacak. Tüm bunlara inat, inadına yatırım, istihdam, üretim, inadına ihracat ve durmak yok, 2023’e devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3’lük büyüme yakaladığını, Avrupa’nın en hızlı büyüyen 3. büyük ekonomisi ve G-20 içinde de Çin’den sonra 2. olduğunu aktaran Çağlayan, şöyle devam etti: “Bunlar birilerini kıskandırıyor, birilerinin nasırına bastırıyor. Türkiye’ye verilen görev tek ayak üstünde IMF kapısında 1 milyar dolar için bekleyen bir Türkiye. Türkiye’ye borç verecekler ki emir verebilsinler. Türkiye ancak halkından emir alabilir. Biz hükümete gelmeden önce Türkiye’de toplanan her 100 liralık verginin 85 lirası kamu borcunun faizlerine giderdi. Şu anda ise her 100 liralık verginin sadece 15 lirası borcun faizine gidiyor. 70 lira benim vatandaşımın cebine kalıyor. Bu parayla ülkeyi 2023 Türkiye’sine taşıyoruz.”



“NE SÖZ VERMİŞSEK YAPACAĞIZ DEDİK VE YAPTIK”

Ekonomik değerlendirmelerinin ardından Mersin’deki hizmetlerini anlatan Çağlayan, Mersin’de AK Parti olarak sadece 2 belediyeye sahip olmalarına karşın 13 ilçe belediyesine de eşit mesafede davrandıklarının altını çizdi. Belediye hizmetlerinden memnun olmayan vatandaşın, bunu Mart ayı geldiğinde sandıkta söylemesini isteyen Çağlayan, büyükşehir başta olmak üzere 13 ilçeye de talip olduklarını vurguladı. Söz verip unutanlardan olmadıklarını, ne söz verdilerse yaptıklarını dile getiren Çağlayan, 2 yıl önce Mersin’de 1 milyar 180 milyon dolar olan ihracatın, 2012 sonunda 1 milyar 311 milyon dolara, 807 ihracatçı firma sayısının da 923’e yükseldiğini söyledi. 146 olan ihracat yapılan ülke sayısının 174’e çıktığına işaret eden Çağlayan, “Mersin, Türkiye’de en fazla ihracat yapan 13. ilimiz. İlk 4 ayda Mersin ihracatında yüzde 8,4’lük artış var. Türkiye ortalamasını ikiye katlamışız. Bu yıl Mersin ihracatımızı 1,5 milyar dolara çıkaracağız. 2023’te Mersin en az 10 milyar dolar ihracat yapan ilimiz olacak. Bu da Mersin’e daha fazla yatırım, üretim ve istihdam demektir. Yeni teşvik sistemi yürürlüğe girdiğinden bu yana Mersin’e 87 teşvik belgesi düzenlendiğini bildiren Çağlayan, 1,22 milyar liralık sabit yatırım, 2 bin 55 kişiye de istihdam sağlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın temelini bir süre önce attıklarını anımsatan Çağlayan, “Yapamazlar, başaramazlar diyenler, yapamayacaklar diye sevinenler vardı. Kusura bakmasınlar, onları üzdük. İstemeyenlere verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı üzgünüz. Türkiye’nin 2. büyük havaalanı olacak. 30 milyon yolcu kapasitesi olacak. Müteahhit ‘24 ayda bitireceğim’ diyor ama umarım daha erken bitirecek ve birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. ‘Yapamaz’ diyenlerin suratı da domates gibi olacak sanırım. Aynı zamanda kargo taşıması da yapacak bu havaalanı. Mersin ihracatına önemli katkıları olacak. Yatırımcı 357 milyon Euro para harcayacak, Mersin ekonomisine önemli bir hareket ve canlılık getirecek. Bu havaalanı Mersin’i turizmde tüm dünyaya bağlayacak. Mersin’i Türkiye’nin turizmde incisi yapacağız. Dünyada önemli yerlerden biri haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Akdeniz Oyunları kapsamında 18 ayda bitirilen tesislerin açılışını yaptıklarını da aktaran Çağlayan, bu oyunlar sayesinde Mersin’in dünyaya tanıtılacağını kaydetti. Mersin’de yapımı devam eden 80’e yakın projeleri olduğu bilgisini veren Çağlayan, sağlık alanında Türkiye’nin en büyük 6. şehir hastanesini Mersin’de kuracaklarını söyledi. Bin 250 yataklı hastanede 30 tam donanımlı ameliyathane olacağını belirten Çağlayan, Mersin-Antalya arasında yapımı süren Akdeniz Sahil Yolu bittiğinde de iki kent arasının 5 saate ineceğini bildirdi. Yolla ilgili proje değişikliğine gittiklerini ifade eden Çağlayan, “Turizm potansiyeli yüksek olan ve şehir merkezlerine, kıyı şeridine zarar vermemek için proje değişikliği yapıp yol güzergahını Toroslar yamacına kaydırdık ve hesapta olmayan birçok tünel ve viyadük çıktı. Daha önce 7 tünel yapılması gerekirken 22’ye çıktı. 12 adet yeni viyadük eklendi. Bu proje daha önce 387 milyon lira bedelle yapılacakken değişiklikle proje bedeli 1,750 milyon liraya çıktı” dedi.



“MERSİN’İ ÖNEMLİ BİR TURİZM MERKEZİ YAPACAĞIZ”

Turizm yatırımlarından da bahseden Çağlayan, Tarsus-Kazanlı projesinin Mersin’i Türkiye turizminin önemli bir merkezi haline getireceğini vurguladı. Çağlayan şunları kaydetti: “Hem kongre, hem golf turizminin kalbi olacak. 4 adet 5 yıldızlı tatil köyü, 3 tane 5 yıldızlı otel, 2 golf tesisi ve bir de günübirlik tesis yapılacak. Beş yatırımcı buraya 500 milyon dolara yakın para harcayacak. Bu para Mersin ekonomisine gidecek. En az 10 bin kişi çalışacak. 14 kilometrelik yolun 4,5 kilometresini yaptık. 10 kilometrelik bölümde kamulaştırma davaları devam ediyor. Tesisler bitene kadar yol da tamamlanmış olacak, gecikme olmayacak. Tesislerle ilgili yaptığımız çalışma mahkeme bitişiyle birlikte süratle gidecek. Önümüzdeki ay Temmuz’da yönetim merkezinin, sosyal tesisin temelini atacağız.”

Mersin Limanı’nın dünyanın en büyük 120 konteyner limanı içinde 97. sırada bulunduğuna dikkat çeken Çağlayan, şöyle devam etti: “Liman hem yanaşma hem elleçleme hem konteyner anlamında yeni yatırımlarla büyüyecek, Singapur, Şanghay, Dubai limanları gibi önemli bir hale gelecek. Doğu Akdeniz’in önemli bir limanı olacak. Limanı alan AKFEN firması, genişlemesi anlamında açıklama yaptı. Yeni yatırımıyla liman 18 bin TEU kapasiteli dünyanın en büyük gemisine hizmet verecek şekilde olacak. 475 metre uzunluğunda rıhtım yapılacak. Bunun için de 130 milyon dolar yatırım yapacak. Eylül ayında temelini birlikte atacağız. Bu bitince, 2014 sonuna bitirmeyi hedefliyorlar Mersin ekonomisine önemli bir kazanç getirecek. 124 kişi ilave istihdam olacak. AKFEN ayrıca Mersin’de bin 150 megavatlık doğalgaz çevrim santrali yapacak. 9 milyar 700 milyon megavatsaat elektrik üretecek santrali 500 milyon Euro’ya mal edecekler. Bu Mersin’e 25 yıl boyunca hizmet edecek.”

Kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ’nin 8 bin 912 konut yapacağını bildiren Çağlayan, Mersin’de 5 yeni nesil serbest bölge yapacaklarının sözünü de verdiklerini, bunun 2023’e kadar devam eden bir hedef olduğunu dile getirdi. Bununla ilgili kanun tasarısının şu anda hazır olduğunu belirten Çağlayan, “Meclise kısa sürede indiği anda yasalaşınca çalışmaya başlayacağız. Lojistik ihtisas serbest bölge yapacağız 600 dönümde, 120 firma olacak ve 8 bin kişi çalışacak, 2,5 milyar dolar yıllık ticaret hacmi olacak. Bakım onarım ihtisas serbest bölgesinde 2. el araçların bakım onarım ve depolanması, alım satımı planlanıyor. 20 firma, 5 yedek parça ve 5 depolama firması olacak” dedi.

Bakan Çağlayan, Mersin’de 2011 Haziran ayından bugüne kadar kamuda 6 bin 384, özelde 15 bin 67 kişi olmak üzere toplam 21 bin 451 kişinin de İŞKUR tarafından işe yerleştirildiğini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2013, 20:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER