Vali Coş, İl Emniyet Müdürlüğü'nde kaçakçılık ve organize suçlarla ilgili düzenlediği basın toplantısında, kentte uyuşturucuyla mücadelenin çok etkin şekilde sürdürüldüğünü, bu konuda halkın da büyük desteğini aldıklarını vurguladı.
Coş, jandarma ve polis tarafından yapılan operasyonlar sonucu çok sayıda kişinin zehirlenmesinin ve suç örgütlerinin de milyonlarca lira gelir elde etmesinin önüne geçildiğini belirtti.
Yılın ilk günlerinde uyuşturucuyla mücadele kapsamında güvenlik kuvvetlerinin yoğun çaba sergilediğini anlatan Coş, ''2013 yılının ilk haftasında gerçekleştirilen operasyonlarda 573 kilogram uyuşturucu madde ele geçirilmiş, 37 şahıs gözaltına alınmıştır. Toplam 573 kilogram esrar maddesinin ele geçirilmesiyle yaklaşık 190 bin insanımızın zehirlenmesi engellenmiştir'' dedi.
2012 rakamları
2012 yılında polis ve jandarma teşkilatlarının kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında yaptığı çalışmaları anlatan Coş, 4 bin 583 olaya müdahale edildiğini, bunlarla ilgili 6 bin 175 şüphelinin yakalandığını, zanlılardan bin 79'unun tutuklandığını vurguladı.
Yapılan operasyonlarda ele geçirilenlerle de ilgili bilgi veren Coş, şöyle devam etti:
''Geçen yıl, narkotik suçlarla ilgili olarak 9 ton 780 kilogram esrar, 248 kilogram eroin, 41 gram kokain olmak üzere 10 tonu aşkın uyuşturucu madde ile 34 bin 639 adet sentetik hap ele geçirilmiştir.
Mali suçlarla ilgili olarak ise kaçak 7 milyon paket sigara, 300 bin 188 kilogram çay, 212 bin 840 litre akaryakıt, 16 bin 213 şişe içki, 3 bin 454 cep telefonu, bin 767 sahte para ve bin 564 tarihi eser ele geçirildi.
Organize suçlar konusunda, sadece organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 81 tabanca, 3 kaleşnikof tüfek, 17 av tüfeği, 91 şarjör ve 2 bin 214 fişek ele geçirildi.
Geçen yıla ele geçirilen uyuşturucu miktarıyla 7 milyon 370 bin vatandaşımızın zehirlenmesi engellenmiş, ayrıca suç örgütlerinin yaklaşık olarak 100 milyon lira kazanç sağlamalarının önüne geçilmiştir.''
Vali Coş, 2011 ve 2012 yılı çalışmaları mukayese edildiğinde yakalanma oranlarının, esrarda yüzde 159, eroinde yüzde 225, kaçak sigarada yüzde 57, kaçak çayda yüzde 46, kaçak içkide yüzde 292, kaçak cep telefonunda yüzde 110, sahte parada yüzde 83 ve tarihi eserde yüzde 577 artış kaydedildiğini bildirdi.
Uyuşturucu trafiği ve terör örgütü
Uyuşturucu trafiğinde Adana'nın konumuyla ilgili soru üzerine Coş, ''Yıllık ele geçirilen uyuşturucu madde ve sigarayla ilgili rakamlara göre Adana'nın çok önemli bir yeri olduğu görülüyor. Adana, önemli bir metropol olmanın ötesinde doğudan batıya uzanan yolların kavşak noktasında yer alıyor. Adana'ya gelmesi muhtemel olan uyuşturucu maddelerin de son anda güzergah değiştirmeleri nedeniyle başka iller üzerinden gönderilmesi durumu ortaya çıktığında ilgili güvenlik teşkilatlarıyla irtibat sağlanarak onların da yakalanması sağlanıyor'' diye konuştu.
Vali Hüseyin Avni Coş, uyuşturucu sevkıyatının terör örgütü PKK ile bağlantısının sorulması üzerine de ''Sadece ülkemizdeki değil, Avrupa'daki uyuşturucu ticaretinin önemli bir bölümünün de terör örgütünün kontrolü altında gerçekleştiğini, terör örgütünün uyuşturucu ticaretinden elde ettiği gelirlerin her yıl milyarlarca dolarla ifade edilecek düzeyde olduğunu uzmanlar da açıklıyor. Bunların içinde muhakkak terör örgütüyle uzaktan yakından irtibatlı kişiler mevcut. Bütün yönleriyle konular ele alınıyor'' dedi.
Basın toplantısına İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Murat Koç da katıldı.
Son bir haftada ele geçirilen uyuşturucu maddeler basına gösterildi.