Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul gören 'Akdeniz’in Melekleri' isimli proje kapsamında İtalya, Polonya ve Türkiye'nin değişik illerinden gelen 27 öğrenci Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü sahilindeki bilimsel çalışmalara katıldı. Projenin çevre bilincinin aşılanmasının yanında kültürel bir hareket olduğunu da belirten Proje sorumlusu Emel Sevgi, “Bu Proje Mezitli Kaymakamlığı tarafından hazırlandı. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi başkanlığından finanse edildi. Projedeki amacımız 18-25 yaş arasındaki gençleri çevre konusu hakkında 10 aktivite yapmalarını sağlamak. Bu proje sonrasında katılımcılar çevre hakkında bilinçli ve kendini geliştirmiş bireyler olacak. Hem de çevrelerindeki yerel halka bu konular hakkında bir farkındalık oluşturmasını sağlayacak. Proje Mersin’e özgü değerlerin uluslar arası düzeyde de tanıtımına katkı sağlayacak. Bugün burada da Mersin’de düzenlenecek olan Akdeniz Oyunlarının simgesi olan, ayrıca Mezitli Kaymakamlığımızın da simgesi olan Caretta Carettalar hakkında bilgiler veriyoruz. Onların nesli tükenmekte olan hayvanlar olduğunu, nasıl yumurtladıklarını, karaya çıktıklarında neler yaptıklarını, bu hayvanlarının beşeri faktörlerinden nasıl zarar gördüklerini, bu hayvanların doğaya olan yararlarını anlatmaya çalışıyoruz. Sağ olsun ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü bize bu konuda yardımcı oluyor. Gençlere kaplumbağaların yaşam süreçlerini anlatıyor. Sadece kaplumbağalar değil, onların yaşam alanlarında da farklı çalışmalar yapıyoruz. Biz biyolojik çeşitliliği koruyoruz ama Carettaların etrafında yaşayan zambakları da korumaya çalışıyoruz. Çünkü o zambaklar olmasa Carettaların üreme alanları bozulabilir” dedi.
Enstitülerinin dünyada bir ilki gerçekleştirdiğini anlatan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr Ahmet Kıdeyş, “ODTÜ Deniz Bilimleri sahilini biz koruma altına aldık. Kaplumbağalar için önemli bir alan. Kum zambakları açısından önemli bir alan. Biz burada dünyada pek yapılmayan bir çalışma yapıyoruz. Deniz kaplumbağaları geceleri sahile çıkıyor ve yumurta bırakıyor. Bizde onları kamera ve lazer sistemleri ile takip ediyoruz. Harekete duyarlı gece kameraları onları algıladığında bizim cep telefonlarımıza mesajlar geliyor. Ayrıca kurduğumuz bu kameralardan da sürekli onları takip ediyoruz. Enstitünün böyle bir alanı olmasından dolayı çok şanslıyız. Bu uygulama her sahilde yapılabilecek bir çalışma değil ama burada biz bunu yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.
Bir kaplumbağanın 60-100 yumurta bıraktığını belirten Proje Asistanı Sinem Cihan ise, “Enstitü sahilinde 1 kilometrelik bir arazimiz var. Bu arazide 32 adet anaç birey izine rastladık. Bunların bazıları gerçek yuva bazıları ise yalancı yuvalar çıktı. Bunlardan yumurta bulduğumuz 12 adet yuvamız var. Şuanda 4 tanesinden çıkış gördük. Yuvadan yavru çıkışının 1 hafta sonrasında biz bu yuvalarda kontrol açışları yapıyoruz. bu açışlar sonrasında kaç yumurtadan yavru çıkışı olduğunu ve kaç yumurtanın embriyo aşamasında gelişimi durdurduğunu inceleyebiliyoruz. İlk yuvamızda 77 tane yumurtamız vardı. 17 tanesinde yavru çıkışı oldu. Bunların 10 tanesi de döllenmemişti. Geri kalan yumurtaların da embriyonik süreçlerde gelişimleri durmuştu. Temennimiz deniz kaplumbağaları üzerindeki çalışmalar ileride de devam etsin” diye konuştu.
Akdenizin Melekleri Ottü'de
Caretta Carettaları koruma programına katılan Akdeniz’in Melekleri, yuvalanmanın olduğu kumul tepelerini doğal olarak koruyan endemik kum zambaklarını da güvenlik çemberine aldı.
YORUM EKLE
1
Çamlıyayla'da Hint Keneviri
2
Türk Sinemasının Sultanı Mersin'de
3
Fener Umduğunu Bulamadı
4
Hain Saldırı 9 Şehit
5
Adli Açılışta Terör Lanetlendi
6
Raul Meireles'i borsaya Bildirdi
7
Şeftali Üretimi Yapacak Çiftci Kalmayacak
8
Akkuyuda UAEK Uzmanları İncelemede
9
Fuhuş Operasyonunda 33 Tutuklama
10
Orman İşçileri Törenle işbaşı Yaptı
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI