3. Köprünü Temeli Atıldı

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün temeli İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü olan 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle atılırken, yeni köprünün ismi ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yavuz Sultan Selim olarak açıklandı.

3. Köprünü Temeli Atıldı

 İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi''nin temelleri, İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü olan 29 Mayıs'ta yani bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle atıldı.



Başbakan Erdoğan'ın törende yaptığı konuşmasından satır başları şöyle;



Bugün 29 Mayıs, İstanbul'un çeşitli yerlerinde kutlamalar olacak. Ben İstanbul'un Fethi'nin 560. yılı nedeni ile bir kez daha İstanbul'un şanlı padişahlarının ve onların neferlerinin ruhları şad olsun diyorum. 



Bugün İstanbul'un Fethi'nin 560. yılında sizlerin huzurunda bir kez daha tarih yazıyoruz. İstanbul'un 7 tepesinde 7 önemli eserle dünyada adından söz ettirecek eserler ortaya koyuyoruz. Tüm dünyaya medeniyet eseri kazandırıyoruz. Bu köprümüz 2x5 ve raylı sistem ile dünyada bir ilki barındırıyor. Artık İstanbul içinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz.

Bu köprü çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Bu köprüyü inşaa ederek 3. gergdanlığı İstanbul'a takıyoruz. 3. Köprü'nün tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.



Yılda 100 milyon kapasiteli 3. havalimanıda dünyada kendinden sıkça söz ettirecek. Bazıları tabi bu havalimanının nerede yapıldığını bilmeden şu kadar ağaç kesilecek diye atıp tutuyor. Gelip o alanı görseler sanki savaştan çıkmış yerler gibi. Bugünkü Atatürk Havalimanı ihtiyaçlara cevap vermiyor ve çok sayıda şikayet alıyoruz. ancak yeni yapılacak havalimanı ile bu tarz şikayetlerin önüne geçmiş olacağız. 



Önümüzde yeni bir ihale daha yapılıyor. O da Kanal İstanbul projesi...Onun içinde çok bağırıp çağıracaklar, ama kervan yolda gerek. Sorsan bu Boğaz'da kaçtane kıvrım var diye bilmezler. Biz bu derslere çok çalıştık. Yanan o petrol gemisinin tedirginliğini biz yaşadık onlar bilmez. Kanal İstanbul Projesi ile İstanbul'a nüfusu çekmek amacımız değil İstanbul'daki nüfusu bu yerlere yaymak.

Denizin altından raylı taşıtlar ve otomobiller geçeçek çok yakında, bunların aklı bu yatırımları almaz alsaydı zaten çoktan yapılırdı. Ama biz bu projeleri 10 yıla sığdırdık.



Birde bizim Yaslı Ada var, ''Yassı'' demiyorum çünkü o adada Adnan Menderes ve arkadaşları asıldı. İşte biz o ada ve Sivri Ada'yı yeniliyoruz. Orada oteller olacak, sosyal tesisler olacak. 



Haliç'te yeni bir ihaleye hazırlanıyoruz. Haliç'in içindeki 2.5 milyon metreküp çamuru nasıl taşıyıp orada Viyaland gibi bir eğlence merkezi yaptık gidip görsünler. Birileri çıkıp Taksim'deki ağaçlar kesilip diye eylemler yapıyor, çıksın yapsınlar. Biz orayı yenileyeceğiz ve insanlığın hizmetine sunacağız. Bizim diktiğimiz fidan sayısı 2.5 milyar adettir. Bu ağaçları bu iktidar dikiyor. Yeter ki insanlarımızın ağaç dikme merakı olsun gelsinler bedelsiz onlara yer gösterelip oralara ağaç diksinler.



Şu anda İstanbul'da şehir içi araç trafiği 3.5 milyona ulaşıyor. Köprülerimiz 2.5 kat kapasite ile çalışıyor, Boğaz'ı geçme süresi 1 saati buluyor. İstanbul'a 3. Köprü yapılmasına karşı çıkanlar bu kayıpları önleme adına hiçbir öneride bulunmuyorlar. o yüzden biz bu ufuksuz yaklaşımları ciddiye almıyoruz ve almayacağız. Geleceğin Türkiyesini oluşturmaya çalışacağız. Projenin güzergahını ormanların, göletlerin korunmasını ön planda tutarak planladık. Proje tamamlandığında dünya çapında bir rekora da imza atmış olacağız. Bu köprü herşeyiyle dünyada bir örnek teşkil edecek ve hepimiz gurur duyacağız.



PROJE 29 MAYIS 2015'E YETİŞTİRİLECEK



Başbakan Erdoğan müteahhit firma ile yaptığı sözlü pazarlık sonrası projenin bitirilme tarihi ile ilgili yüklenici firmaların temsilecililerinden 29 Mayıs 2015 olarak söz aldı.



3. KÖPRÜ'NÜN İSMİ YAVUZ SULTAN SELİM



Konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasından satır başları şöyle;



Fatih Sultan Mehmet'i rahmetle anıyoruz. Kendisine şüphesiz borcumuz çok büyük, çünkü kendisi bizlere bu şehri emanet etti. İstanbul sadece bizim değil tüm dünyanın gözbebeği bir şehir. Ülkemizde yapılan işlerlerle gurur duyuyoruz. Tüm dünyanın gözü bu ülkede, o yüzden geleceğimizde çok güzel ve parlak olacak, bunu herkes şimdiden çok net görüyor.



İlk köprü Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün ismini taşıyor, 2. Köprü ise İstanbul'u bize armağan eden Fatih Sultan Mehmet'in adını taşıyor,  Sayın Başbakan ve arkadaşlar ile yeni yapılan 3. Köprü'nün isminin ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmasına karar verdik.


Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek'in konuşmasından satır başları şöyle;



Bu hizmetin herkese hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin maliyeti 3.5 milyar dolar olarak ifade edildi. Daha düne kadar bu ülke 1 milyon doları bulamıyordu. Rahmetli Turgut Özal bu para için yabancıların kapılarını çaldı. Türkiye bugün geldiği noktada sadece bir proje için 3.5 milyar dolar harcıyor. Eğer Türkiye'nin geleceği garanti olmazsa kimse gelip bu yatırımları yapmaz, o yüzden bu projeler hayata geçiriliyor ise ülkenin geleceği aydınlıktır. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha büyük projeleri Türkiye devleti hayata geçirecektir. Türkiye devleti uzun bir süredir terör belası ile uğraşıyordu, terörün asıl amacı bu tarz projelerin önüne taş koymaktır. O yüzden Türk Milleti artık bu tarz oyunlara izin vermeyirek geleceğe umutla bakmalıdır.



Temel atma töreninde kürsüye çıkan Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım projenin teknik özelliklerini sıraladı.



Bu proje ile İstanbul'un dünya şehirleri arasında önemli bir noktaya ulaşacağını belirten Yıldırım, bunun yanı sıra Anadolu'yu Avrupa'ya transit bağlayan demir yolu güzergahını da İstanbul'a kazandıracaklarını söyledi.



Bakan Yıldırım projenin belirlenen takvimden daha önce tamamlanması için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek bu dev projelerde çalışan isimsiz kahramanlarada teşekkür etti.



Koreliler yapacak



Proje hakkında bilgi veren Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, ihaleyi alan ortak girişim grubunun Korelilerle anlaştığını belirterek, "3. köprünün temelden üstteki kısmını yani kuleleri, tabliyeleri, kabloları, askı halatları dahil Koreli firma Hyundai ve SK firmalarıyla anlaştılar. Koreliler şu anda şantiyede çalışıyorlar. Firma, temellerin kazılarını tamamladı. Temel kotu, zemin seviyesine geldiğinde kayar kalıpla beton işlerini ve diğer köprünün kesimlerinin beton dökümüne başlanacak" diye konuştu.



Dünyada ilk olacak



Turhan, köprünün teknik özelliklerine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:



"3. köprünün boyutları, ölçüleri ve hizmet bakımından diğer köprülerden farklılık arz ediyor. Köprütabliyesi, çok şeritli olacak. Tabliye üzerinde (2x4 araç yolu, 2x1 raylı sistem) 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması nedeniyle 59 metre tabliye genişliğiyle dünyanın ilk köprüsü olacak. Raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle deköprü dünyada ilk olacak. Köprünün kule yüksekliği ise 320 metre olacak."



Dünyadaki son teknolojinin kullanılacağı 3. köprüde bin 408 metre açıklıklı ve tek tabliye olarak inşa edilmesi nedeniyle köprünün hem asma hem de eğik kablolarla takviye özelliğinin olacağını bildiren Turhan, "Köprünün tabliyesini askı halatlar taşırken, eğik kablolarla tabliyenin rijitliği yani sağlamlığı pekiştirilecek. Yük altında deformasyon olmaması sağlanacak. Tabliyeden gelen yükler arasında denge sağlanacak ve yükler ana kuleye aktarılmış olacak" diye konuştu.



Londra ile Pekin'i bağlayacak



29 Ekim'de hizmete girecek olan Marmaray'ın "Londra ile Pekin"i birbirine bağlayacağını anlatan Turhan, "Marmaray hattında çok yoğun bir trafik olacak. Bu nedenle Marmaray üzerindeki uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı, 2015 yılında hizmete girmesi planlanan 3. köprü üzerinden geçecek raylı siteme kaydırılırsa, 3. köprü de Londra ile Pekin'i birbirine bağlamış olacak" dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2013, 16:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER