FARKLI BİR ” LİONS KULÜBÜ” VE KİLİKYA ÖYKÜLERİ SERGİSİ…

 Akdeniz Lions Kulübü tarafından Mersin Deniz Müzesi’nde antik Kilikya ve arkeolojik yapıtlar tarihi ve mitolojik öyküler konusunda Asuman Bozkurtoğlu tarafından resimlendirilen “Kilikya Öyküleri Resim Sergisi” düzenlendi.
Mersin’le ilgili birçok kitabın yazarı ve bu sergideki mitolojik öykülerin resme taşınması girişimini sağlayan ve bu sergininde sunumunu yapan Semihi Vural sergide yaptığı konuşmada bölgemizin tanıtılmasında yalnızca yazıların değil türkülerle resimlerin de etkili olacağını ve bu sergi ile bölgemizin bir başka zenginliğinin vurgulandığını dile getirdi.
Bu sergi sayesinde Mersin Deniz Müzesi de birçok kişi tarafından ilk kez ziyaret ediliyor. Serginin burada yapılması da bu sergiye farklı bir değer katıyor. Bu arada seri açılış saatinin 14.00 gibi çok uygun olmayan mesai saati içinde olmasını yadırgıyoruz. Bunu da müze yönetiminin bürokratik mesai engelinden olduğunu öğreniyoruz. Müze ile ilgili söyleşinin yapıldığı salonda biri 11.10’ u diğeri 14.11’ i gösteren iki duvar saati, bize Deniz Müzesi için bir değerlendirme fikri de veriyor; belki böyle özel bir günde, Müzenin açık olduğu saat o gün için neden uzatılamaz diye düşünmeden edemiyorum.
 
Bu sergi dolayısıyla Lions Kulübü’nü yakından tanıma ve faaliyetleri konusunda bilgi sahibi olma fırsatını buldum ve olumsuz bazı düşüncelerimin ve ön yargılarımın azaldığını itiraf etmeliyim.
Kısa bir süre önce bir başka Lions kulübünün Suriyeli sığınmacıların kontrol altına alınması için imza kampanyası başlatılması fikri ile bir basın toplantısı yapması ve bunun da tüm dünyanın üzüntü duyup duyarlılık gösterdiği Aylin Bebek dramından bir gün sonra yapılması beni son derece üzmüştü.
İki asırdır göçle gelen insanlara kucak açmış, onlara iş ve aş vermiş, ekmeğini paylaşmış, barış ve hoşgörünün hakim olduğu, insanlarında yardımseverlik ve dayanışma duygusunun çok geliştiği Mersin’de, STK ların kentin bu geleneğine uymaları gerektiğini düşünürüm.
Beni bu tür oluşumların kentin barışını ve birlikteliğini zedeleyici açıklamaları rahatsız eder ve Mersin’de barış, hoşgörü, birliktelik, karşılıklı birbirini kabullenme davranış ve söylemlerinin bu kentin tartışılmaz ilk önceliği olması gerektiğini düşünürüm ve savunurum.
 
Sergiyi düzenleyen Akdeniz Lions Kulübü’nün yaptığı birçok değerli sosyal hizmete ek olarak, diğer Lions Kulübünün aksine Suriyeli sığınmacılar için de bazı yardımlarda bulunduklarını görmek beni sevindirdi.
Neredeyse çeyrek asırdır faaliyette bulunan Akdeniz Lions Kulübü gerçekten dönemlerinde çok fazla sosyal hizmette bulunmuş, bugüne kadar hep farklı, güzel konularla kentimize katkı sağlamış.
Ben bunlardan yalnızca bir kısmından söz etmek istiyorum.
 
Son bir yıldır yaptıkları bazı toplum hizmetleri şöyle:
*Ramazan ayında Türkiye Sakatlar Derneği ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Mersin Şubelerinde ihtiyaçlı üyelere gıda ve giyim yardımı yapıldı;
*Sosyal hizmetlere bağlı Yetiştirme Yurdu’ndaki gençler açık hava sinemasına götürüldü;
*Engelli bir vatandaşa tekerlekli sandalye bağışlandı
*Felçli bir hastaya tıbbi alet yardımı yapıldı;
*Mersin Üniversitesi Hastanesinde tedavi gören kanserli hastalara özel hazırlanmış sıvı hasta besini yardımı sağlandı;
*Her ay Mersin Üniversitesi Çocuk Hematoloji servisinde tedavi gören lösemi hastası çocuklara moral vermek amacıyla partiler düzenlendi;
*Bu çocukların sosyal aktiviteleri için çeşitli materyaller temin edildi ve kıyafet yardımı yapıldı;
*Hasta çocuklara verilmek üzere oyuncak toplama projesi uygulandı;
*Halk Eğitim ile işbirliği içerisinde meslek edindirme kursları kapsamında altın ve gümüş işçiliği kursu açıldı;
*Yeni eğitim döneminin başında öğrencilere giysi ve ayakkabı yardımı yapıldı;
*Çocuklara diş fırçası ve diş macunu hediye edildi;
*Adanalıoğlu köyünde çadırda yaşayan tarım işçilerinin, Tece’deki sepetçilerin ve Suriyeli sığınmacıların ve bir köyün çocukları için Mersin’e eğlenceli bir gezi düzenlendi
*Üniversite öğrencilerine burs sağlandı;
*Konservatuvarda yetenekli bir gencin eğitim masrafları karşılandı;
*İhtiyaç fazlası giysiler toplanıp engelli vatandaşlara dağıtıldı;
*Bir jakaranda ormanı kuruldu;
*Lösemili çocukları olan Suriyeli bir ailenin ihtiyaçları karşılandı;
*Tarsus Aratos Kültür Merkezi’ne kitap yardımı yapıldı.
 
Böylece,  istenirse bir sivil toplum örgütünün ne kadar çok sosyal duyarlılık gösteren çalışma yapabileceğini görmüş olduk.
Yıllarca bir çok STK’nın göstermelik faaliyetler yaptığını, bunları abartıp bir reklam aracı olarak kullandıklarını sıkılarak izledik.
 
Sessizce böyle birçok sosyal hizmet yapan Akdeniz Lions Kulübü’nü, başta Başkan Fatma Kozacıoğlu’nu, Genel Sekreter Ebru Laledemir’i ve tüm yönetimi ile üyelerini kutluyor, örnek olmasını ümit ediyorum.
Sosyal hizmet öncelikli böylesi sivil kuruluşlar, yaşadığımız hayatı daha anlamlı kılıyor; dayanışma, paylaşma ve ötekinin acısına katılma konusunda bir etik oluşturuyor. Barışın ve huzurun temelinde de bu tür kişisel değerler yatar.
Akdeniz Lions Kulübü bu anlamda da hepimize örnek olması gereken çalışmalar yapmış, yapıyor. Kendilerine yaşadığım kentim adına tekrar teşekkür ediyorum.
 
YORUM EKLE