Ticaret Bakanlığı Influencer Reklamları İçin Kılavuz Yayınladı
Ticaret Bakanlığı, influencer reklamları için 13 maddelik kılavuz yayınladı. Bundan böyle sosyal medya fenomenleri, Bakanlık tarafından yayınlanan “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz”a uymak zorunda olacaklar.
Ticaret Bakanlığı, resmi web sitesinde “7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a dayanılarak hazırlanan ve sosyal medya etkileyicileri tarafından yapılan ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin olarak yürütülen incelemelerde esas teşkil etmek üzere Reklam Kurulu’nun 04.05.2021 tarihli ve 309 sayılı toplantısında 2021/2 numaralı ilke kararı olarak kabul edilen “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz” için lütfen tıklayınız” şeklinde bir duyuru yaptı. Adı geçen kılavuz 13 maddeden oluşuyor.
Peki bilhassa sosyal medya fenomenlerini ilgilendiren bu kılavuzun kapsamı ve içeriği nedir?
İşte detaylar!
Ticaret Bakanlığı Influencer Reklamları Kılavuzu Yayınladı
Ticaret Bakanlığı, “sosyal medya etkileyicisi” şeklinde tanımladığı influencerlara yönelik bir kılavuz yayımladı. Böylece sosyal medya platformları aracılığıyla reklam yapanlar artık bu kılavuza uymak zorunda kalacaklar.
∴
Yayınlanan kılavuza göre artık influencerlar/fenomenler; reklam verenden maddi kazanç elde etmesi durumunda veya ücretsiz yahut indirimli mal veya hizmet aldığı durumlarda; “Bu ürünleri reklam verenden hediye olarak aldım”, “ürünleri bana gönderdiği için reklam verene teşekkürler”, “Reklam verenin destekleri ile.” gibi ifadelere yer vermek zorundalar. Diğer bir ifadeyle fenomenler bundan böyle reklam veren ile bir iş birliği gerçekleştirdiğini açıkça belirtmeye mecburlar.
Kılavuzun Amacı Ve Kapsamı Nedir?
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan bu kılavuzun amacı; “sosyal medya etkileyicileri tarafından yapılan ticari reklam ve ticari uygulamalar hakkında reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları ve reklamcılık ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlara yol göstermektir.” şeklinde ifade edilirken kılavıuzun kapsamı ise “sosyal medya etkileyicileri tarafından yapılan tüketiciye yönelik her türlü ticari reklam ile ticari uygulamayı kapsar.” olarak açıklandı.
Fenomenlerin Yükümlülükleri
Bakanlık tarafından yayınlanan kılavuzun “sosyal medya etkileyicisinin yükümlülüğü” adlı 6. maddesinde 8 alt madde bulunuyor. Bunlar;
a) Henüz deneyiminin bulunmadığı bir mal veya hizmete ilişkin, tüketiciler nezdinde o mal veya hizmeti onaylayacak ya da deneyimlediği algısı yaratacak şekilde ticari reklam amacıyla paylaşımda bulunamaz.
b) İlgili mevzuatına aykırı olacak şekilde bir mal veya hizmete ilişkin sağlık beyanında bulunamaz.
c) Bir mal veya hizmete ilişkin nesnel, ölçülebilir, sayısal verilere dayanmayan ve ispatı mümkün olmayan bilimsel araştırma ve test sonuçları hakkında iddialarda bulunamaz.
ç) Doktor, diş hekimi, veteriner hekim ve eczacılar ile sağlık kuruluşları tarafından sunulan mal veya hizmetlere yönlendirmedebulunamaz, bu mal veya hizmetlerin tanıtımını yapamaz.
d) Kendisine reklam veren tarafından hediye edilmiş bir mal veya hizmeti kendisinin satın aldığı izlenimi oluşturamaz.
e) Bir mal veya hizmetin ticari reklamına ilişkin herhangi bir reklam verenden maddi kazanç ve/veya ücretsiz ya da indirimli mal veya hizmet gibi faydalar sağladığı süre boyunca kendisinin sadece bir tüketici olduğu izlenimi oluşturamaz.
f) Herhangi bir malın ticari reklamında, efekt veya filtreleme uygulamalarını kullanması durumunda görüntünün filtrelendiğini açıkça belirtir.
g) Sosyal medya aracılığıyla bir mal ve/veya hizmet hakkında iletişim kurmak için sistematik olarak sahte veya var olmayan kimlikleri toplu olarak oluşturamaz ve/veya kullanamaz.