‘DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİME AĞIRLIK VERMELİYİZ’
AKMİB, SİNGAPUR, DOMİNİK, GANA VE GÜNEY AFRİKA’YA İHRACATTA REKOR KIRDI
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 artışla 458,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini, Singapur, Dominik Cumhuriyeti, Gana ve Güney Afrika pazarlarında rekor değerlere ulaştıklarını belirtti. Sektörün ham madde ve ara mal açısından yüzde 70’ler düzeyinde dışa bağımlı olduğunu, döviz kurundaki yükselişlerden dolayı girdi maliyetlerinin sürekli arttığını kaydeden Başkan Saadettin Çağan, “Sektörün gelişimine yönelik yeni yatırımlar gerçekleştirilirken dışa bağımlılığı azaltacak katma değeri yüksek özellikli kimyasalların üretimine ağırlık vermemiz gerekiyor.” dedi.
‘Öncelikli üretim listesinde 281 ürün belirlendi’
Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün hem dünyada hem de Türkiye’de hızla gelişen ve büyüyen sektörler arasında ön plana çıktığını ve stratejik öneminin yıldan yıla arttığını ifade eden AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, “Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin İhracat 2021 Raporu’nda sektörlere göre küresel ithalat projeksiyonunda en yüksek büyüme kimya sektöründe bekleniyor. Küresel kimyevi maddeler ve mamulleri pazarının 2025 yılında 5,8 trilyon dolar, 2030 yılında 7,3 trilyon dolar ve 2035 yılında 9,15 trilyon dolar değere ulaşması öngörülüyor. Ülkemizde ise kimya ihracat projeksiyonunda 2025 yılında 25,2 milyar dolar, 2030 yılında 32,6 milyar dolar ve 2035 yılında 42,2 milyon dolar değere ulaşılması bekleniyor. Plastik başta olmak üzere petrokimya ürünleri, boya, kauçuk, temizlik ürünleri, kozmetik, ilaç, gübre, organik ve anorganik kimyasallar, medikal ürünler ile geniş bir alt sektör yelpazesine sahip kimya sektöründe ihracat hedeflerine ulaşmaya çalışırken eş zamanlı olarak cari açığa neden olan ham madde ithalatını da azaltmamız gerekiyor. Sektörümüzde faaliyet gösteren firmaların katma değeri yüksek kimyasalların üretim portföyüne dâhil edilmesine yönelik yeni yatırımlarında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Hamle Programı’nda listelenen 281 üründen kendilerine uygun olanlarına odaklanması, hem iç piyasada hem de dış pazarlarda ülkemiz lehine olacaktır.” diye konuştu.
‘Pandemi öncesi rakamların üzerine çıkmayı başardık’
AKMİB’in ekim ayı ihracatını değerlendirirken pandemi öncesi rakamların da üzerine çıktıklarına dikkati çeken Başkan Çağan, şunları söyledi: “2019 yılı Ekim ayındaki ihracatımız 439 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Covid-19 salgınının damga vurduğu 2020 yılı Ekim ayında bölge ihracatımız 244 milyon dolar düzeyinde ortaya çıktı. 2021 yılının ekim ayında ise 458,4 milyon dolar değere ulaştık. Bu ayda 710 bin 386 ton ürünü uluslararası piyasada değerlendirdik. En fazla ihraç ettiğimiz ürün grubu yüzde 99 artış ve 297 milyon dolar değer ile mineral yakıtlar ve mineral yağlar oldu. Bunu yüzde 359 artış ve 50,8 milyon dolar değer ile gübreler ikinci sırada, yüzde 50 artış ve 49 milyon dolar değer ile plastikler ve mamulleri üçüncü sırada takip etti.”
‘Bölge ihracatçılarımız uzak diyarlarda etkinliğini artırıyor’
Ekim ayındaki bölge ihracatını ülkelere göre ele alan Başkan Çağan, Singapur, Dominik Cumhuriyeti, Gana ve Güney Afrika pazarlarında rekor ihracat artışlarına imza attıklarını vurguladı. Başkan Çağan, “Ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkelerde yüzde 32 bin artış ve 66,2 milyon dolar değer ile Güney Afrika Cumhuriyeti birinci, yüzde 33 bin artış ve 46,2 milyon dolar değer ile Gana ikinci, yüzde 57 artış ve 45,8 milyon dolar değer ile Hollanda üçüncü sırada yer aldı. Ekim ayında ihracat hacminde en yüksek değerlere ulaştığımız ülkelerin başında yüzde 412 bin artış ve 41,1 milyon dolar değer ile Singapur geldi. Dominik Cumhuriyeti pazarında ise 296 bin artış ve 33 milyon dolarlık rekor ihracat değerine ulaştık. Gana ve Güney Afrika ile birlikte Yunanistan ve Belçika pazarlarında da önemli artışlar kaydettik.” diye konuştu.