2013'te faizlerde büyük düşüş bekleniyor

2013'te tüketici kredilerinin mevcut en düşük seviyelerinden daha da aşağı düşmesini bekleyen ekonomistler, faizlerdeki düşüşün hızının yurtiçinde enflasyonun seyri, yurtdışındaki risk iştahına bağlı olduğunu düşünüyorlar...

2013'te faizlerde büyük düşüş bekleniyor

Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre Türkiye'de tüketim talebinin toparlandığını ileten ekonomistler, şu anda % 15 olan ihtiyaç; % 11.5 olan taşıt ve % 10.4 olan konut kredisi faizlerinin enflasyondaki düşüş ve 2013 yılında faizlerdeki görünüme bağlı olarak gerileyeceğini öngörüyor...

Fatma Melek
(Akbank Başekonomisti)

DÜNYA EKONOMİSİ

2013 yılına ilişkin gelişmiş ülkelerde büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellendi. Maliye politikalarının büyümeye katkı yönünde verdiği destek sınırlı; uygulanan mali uyum programları talep üzerinde baskı oluşturuyor. Finansal sistemin hâlâ zayıf olması, düşük faizlere rağmen parasal aktarım mekanizmasının çalışmaması ve kredilerdeki daralma, ekonomik toparlanmayı sınırlandırıyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

2013'de yüzde 15- 17 kredi büyümesi çerçevesinde beklentimiz gerileyen faiz oranlarının da etkisiyle önümüzdeki dönemde yurt içi talebin büyümeye destek vermesi. Büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildiği için global koşullar ihracatçılar için zorlayıcı olacak. İç ve dış talep kaynaklı olmasını beklediğimiz büyüme rakamları için 2012'den daha iyimseriz. 2013'de yüzde 4.5 büyüme öngörebiliriz. Enflasyon beklentimiz yüzde 6. Dolar TL kurunda, dolar-euro paritesinde mevcut seviyelerin devam edebileceği öngörülebilir.

TÜKETİCİ FAİZLERİ

Tüketim talebi toparlanıyor. Yurt içi piyasa faiz oranlarına paralel olarak tüketici kredisi faiz oranları da geriledi. Faizler halen ihtiyaçta yüzde 15; taşıtta yüzde 11.5; konutta yüzde 10.4. İlerleyen dönemde enflasyondaki düşüş ve faizlerdeki görünüme bağlı olarak tüketici kredisi faizlerinde de bir miktar gerileme görebiliriz.

ALİ İHSAN GELBERİ
(Garanti Bankası Eko. Araş. Müd. Koordinatörü)

DÜNYA EKONOMİSİ

2013 yılı, dünyada bol para ve düşük faiz ortamının tüm ekonomileri etkilediği bir yıl olmaya devam edecek. Önümüzdeki en az 2-3 yıl daha bol para ve düşük faiz ortamının devam edeceğini gösteriyor. Diğer yandan Avrupa ve Japonya merkez bankalarında da parasal genişleme sinyalleri geliyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

2013 yılı büyüme tahminimiz yüzde 4.8. İç talebin canlanacağı yönündeki tahminimizin ana gerekçesi, 2012 yılının ikinci yarısında hızla düşen gecelik faizlerin 2013 yılında iç talebi canlandıracağıdır. Ancak, hem ekonomik büyümenin hızlanması hem de petrol fiyatlarının yüksek kalmaya devam edeceği beklentisi ile, 2012'de yüzde 7'ler seviyesine gerileyen cari açığın GSYH'ye oranının 2013'te tekrar yükselme eğilimi göstereceğini öngörüyorum.

TÜKETİCİ FAİZLERİ

Kredi faizleri üzerinde MB'nin uyguladığı politikaların etkisi çok fazla. MB, bir taraftan gecelik faizleri indirirken, diğer taraftan kredi büyümesini sınırlandırmak istiyor. Bunun için de gerektiğinde zorunlu karşılık oranlarını artırarak kredi maliyetini yükseltiyor. Ayrıca MB tüketici kredilerinden daha fazla ticari kredi hacminin artmasını tercih ediyor. Bu durumda tüketici kredileri faizlerinin bir miktar daha düşeceğini ancak bunun sınırlı olacağını tahmin ediyorum.

SENGÜL DAĞDEVİREN
(ING Bank Başekonomisti)

DÜNYA EKONOMİSİ

2013'te mali uçurum riskinden sınırlı etkilenen ABD ekonomisi, durgunluktan çıkma ümidi artan Euro Bölgesi ve işleyen sermaye piyasaları ortamında özellikle yapısal anlamda sağlam ve büyüme potansiyeli yüksek ülkelerin uzun vadeli ortalama büyüme düzeylerine yaklaşabileceğini düşünüyoruz.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Küresel ekonomiye dair beklentilerimizin Türkiye'de de büyümenin toparlanması için uygun bir zemin oluşturacağını düşünüyoruz. 2012 sonunda yüzde 3'e gerilemesini beklediğimiz GYSH büyümesinin yılın ikinci yarısından itibaren belirginleşmek üzere 2013 sonunda yüzde 4.8'e yükseleceğini tahmin ediyoruz.

TÜKETİCİ FAİZLERİ

2012 ortasından bu yana Merkez Bankası ekonomiyi daha fazla destekleyen bir faiz/likiditepolitikası izliyor. Ancak tüm olumlu beklentilerin devam eden yabancı girişleri ile birlikte öncelikle bono-tahvil piyasasında hızla fiyatlanması ve MB'nin para politikasında küresel belirsizlikler nedeniyle esnekliği korumak zorunda kalması söz konusu faiz farklarının azalmasına henüz çok imkân sağlayamadı.

2013'te mevcut en düşük faizlerde daha fazla düşüşten çok bankacılık faizlerinin aşağı inmesini bekliyoruz. Burada faizlerin ne kadar birbirine yaklaşacağını, diğer bir deyişle kredi faizlerinin ne kadar hızla düşeceğini ise yurtiçinde enflasyonun seyri, yurtdışında ise risk iştahı etkilemeye devam edecektir.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER