SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ‘NİTELİKLİ ARA ELEMAN’ AÇIĞI ALARM VERİYOR
Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şükrü Aynacıoğlu, ‘Ankara Ticaret Odası’nın 2020 verilerine göre nitelikli ara eleman ihtiyacı 1 Milyonun üzerindeyken, bu ihtiyacın en büyük kısmı sağlık ve otomotiv sektöründe gözleniyor.
Bireylere iş hayatında belirli bir meslekle ilgili bilgi, beceri ve alışkanlık kazandırmayı amaçlayan ve ilgili sektörlerde nitelikli ara eleman ihtiyacını tamamlayan mesleki eğitim, pandemi ile birlikte özellikle sağlık sektöründe eksikliğini hissettiriyor. Özellikle genç nüfus ve işsizlik oranı yüksek ülkelerde önem taşıyan mesleki eğitimle ilgili görüşlerini aktaran Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şükrü Aynacıoğlu, ‘Ankara Ticaret Odası’nın 2020 verilerine göre nitelikli ara eleman ihtiyacı 1 Milyonun üzerindeyken, bu ihtiyacın en büyük kısmı sağlık ve otomotiv sektöründe gözleniyor. İnşaat ve tekstil sektöründeki nitelikli ara eleman ihtiyacı 10 bin civarındayken sağlık sektörüne geçiş yapıldığında bu rakamın 50-60 bin bandına dayandığı görülüyor. ‘ diyor.
Türkiye’de eğitime yeni bir bakış açısı kazandırma vizyonuyla yola çıkan Atlas Üniversitesi, özellikle genç nüfusu fazla ve işsizlik oranı yüksek ülkelerde dikkatle ele alınması gereken mesleki eğitim konusunda da çalışmalarını sürdürüyor. Konu nitelikli ara eleman ve istihdam olunca ilk akla gelen mesleki ve teknik eğitim, teoriden çok pratik eğitim veren, çeşitli iş kollarına kalifiye eleman yetiştiren ve aynı zamanda üniversitede tercih edeceği bölümde temel bilgi ve beceri kazandıran meslek liselerinden başlıyor.
Prof. Dr. Ahmet Şükrü Aynacıoğlu,
Günlük hayatın büyük bir kısmında alınan hizmetlerin kesintisiz devam etmesi için büyük önem taşıyan mesleki eğitim alanı hakkında görüşlerini ve Atlas Üniversitesi çalışmalarını anlatan Atlas Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Şükrü Aynacıoğlu, doğru, kaliteli ve iyi planlanmış mesleki eğitimin Türkiye’nin kalkınmasında kaldıraç görevi göreceğinin altını çiziyor. ‘Günlük hayatımızın büyük bir kısmında aldığımız hizmetlerin kesintisiz şekilde verilmesini sağlayan en önemli iş grupları mesleki eğitimden geçmiş gruplardır. Örneğin, bir fabrikada elbette mühendis olacaktır ancak makinelerin, iş bantlarının düzgün işleyebilmesi için teknik elemana olan ihtiyaç mühendise olan ihtiyaçtan matematiksel olarak daha fazladır. Keza bir hastanenin iyi bir şekilde işleyebilmesi için doktor sayısının çok olması nasıl önem arz ediyorsa diğer yandan doktorların tanı ve tedavinin düzgün yapılabilmesi için inceleyeceği tüm tetkiklerin iyi sağlık teknikerleri tarafından sağlanması da bir o kadar önem arz eder. ‘ şeklinde konuşan Aynacıoğlu, sektörlerde ara eleman ihtiyacından çok ‘nitelikli’ ara eleman ihtiyacı olduğunu ekliyor.
Türkiye’de mesleki eğitim ortalaması Avrupa’ya oranla düşük
2020’de açıklanan verilere göre Türkiye’de toplam 3792 meslek lisesi bulunuyor ve bu eğitim kurumlarında yaklaşık 1,5 milyon öğrenci eğitim görüyor. Aynı araştırmaya göre, 2020 yılında meslek liselerine kayıt oranı %64 artış gösteriyor. Yatırım yapıldıkça, öğrenim kalitesi ve istihdam kapasitesi arttıkça yönelimin de artış gösterdiğini belirten Aynacıoğlu, ‘İkinci dünya savaşından sonra dünyaya örnek olacak bir sanayi hamlesi başlatan Almanya’da mesleki eğitimin oranı yüzde 70’lerde. Tıpkı Fransa’da olduğu gibi. Gelişmiş, sanayisi güçlü, üreten Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında mesleki eğitim oranı yüzde 60’ların üzerinde. Türkiye’de ise bu oran hala yüzde 35’ler civarında. Meslek liselerinde gördükleri eğitim ve öğretim programları sayesinde belli bir alanda uzmanlaşan öğrenciler iş bulmak noktasında normal liseleri bitiren öğrencilere oranla daha çabuk iş bulabiliyor. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında her yıl 350-400 bin aralığında mezun veriliyor. Hem mezun sayısına hem de okuyan öğrenci sayısına bakıldığında büyük bir ölçek söz konusu. Her ne kadar mesleki ve teknik eğitim kurumlarının başarılı olmadığı yönünde yaygın bir kanaat olsa da TÜİK verileri bunun aksini söylüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri incelendiğinde, mesleki ve teknik eğitim mezunlarının (15-64 yaş) istihdam oranın Haziran 2019 itibarı ile yüzde 57,8 olduğu görülüyor. Aynı dönemde genel lise mezunlarının istihdam oranı ise yüzde 47,5 olmuştur. Diğer taraftan mesleki ve teknik eğitim mezunlarının işsizlik oranı yüzde 14,8’dir ve diğer lise türlerindeki yüzde 16,5’lik işsizlik oranına göre daha düşüktür. ‘ diyor.
Pandemi dönemi sağlıkta ‘nitelikli ara eleman’ ihtiyacını hızlandırdı
‘Ciddi bir “nitelikli” ara eleman açığı işverenler tarafından özellikle belirtiliyor. Ancak burada anahtar kelime “nitelikli”. Öğrencilerimizin alacakları mesleki eğitimin kalitesi ne kadar üst düzey olursa işverenlerin aradığı nitelikleri karşılama olanakları da o derece artacaktır. Hangi alanlarda var konusuna geçilecek olursa aslında kaliteli sağlık hizmetinin her basamağında ihtiyaç var. Ancak pandemi dönemi ile özellikle öne çıkan iki alan olarak birçok alanda görev yapabilecek Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği ve özellikle hepimizin de artık aşina olduğu PCR testi gibi analizlerin yapılmasından sorumlu Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği programları diyebiliriz. Tabii bunların yanında her dönem ihtiyacın mevcut olduğu Anestezi, İlk ve Acil Yardım, Ameliyathane Hizmetleri, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri,Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Fizyoterapi sağlık programları da ihtiyacın olduğu alanlardan. ‘ şeklinde konuşan Aynacıoğlu, Atlas Üniversitesi olarak mesleki beceriyi, bilgiyi ve birikimi önemsediklerini, bu sebeple bu yıl, meslek lisesi mezunlarını kendi alanlarındaki tercihlerinde, YÖK tercih burslarına ilave olarak %10 özel destek bursuyla desteklediklerini belirtiyor. Tercih yapacak tüm adayları ve mesleki tercih yapacak meslek liseli adayları 2 - 13 Ağustos’ta Atlas Üniversitesi Vadi Kampüs’teki tanıtım günlerine beklediklerini belirten Aynacıoğlu, en doğru ve hatasız tercihi yapmaları için adayların tanıtım günlerinde Atlas Üniversitesi akademisyenlerine danışabileceklerinin altını çiziyor.
Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2021, 09:46