Ajandahaber

Öğretmenler öğrencileri için eşekle su taşıyor

ÇEVRE

Kars'ın Susuz ilçesinin Çığrıklı köyünde görev yapan bayan öğretmenler, öğrencilerinin ve kendilerinin temizlik ihtiyaçlarını karşılamak için 1 kilometre uzaklıkta bulunan kuyudan eşeklerle su taşıyor.

Köylüler, 1920'lerde bugüne kadar köylerine, 5 kez su getirme teşebbüsünde bulunulduğunu ama sularının hala akmadığını ileri sürüyor.

Köyün ileri gelenleri, 1980'lerde 11 kilometre uzaklıktaki İncilipınar köyünden su getirildiğini ancak mühendisin yanlış hesaplamasından dolayı suyun köylerine hiç çıkmadığını aktarıyor. Daha sonra ise sondaj vurulduğunu ancak ondan da verim alınamadığını söyleyen köylüler, son olarak 13 kilometre uzaklıktaki Doyumlu köyünden getirilen ve 5-6 ay akan suyun, köylülerin anlaşmazlığa düşmesiyle kesildiğini belirtiyor. Bununla da kalınmadığını aktaran köylüler, en son olarak da 25 kilometre uzaklıktaki Keçili köyünden su getirildiğini, yine köylülerin anlaşmazlığı sonucu Keçili köylülerinin de suyu kestiklerini kaydediyor.

Köylüler, 50 yıldır su taşımaya alıştıklarını ifade ederken, buna köyde görev yapan üç bayan öğretmenin de zamanla alıştığını ve her gün kendi ihtiyaçları, okulun temizliği ve öğrencileri için eşekle 1 kilometre ileride bulunan kuyudan su getirdiklerini üzüntüyle seyrettiklerini dile getiriyor.

KÖYDEKİ ZORLUKLARA ÖĞRETMENLER DE ALIŞTI

Köyün ilkokulunda görev yapan öğretmenler için eşekle su taşımak sıradan bir yaşam olmuş. Köyün müdür yetkili öğretmeni Adanalı Selvihan Hekim, “Bütün bu zorluğa öğrencilerimize temizlik alışkanlığı kazandırmak için katlanıyoruz.” dedi.

Sınıf öğretmeni Fatma Nihal Erkul da Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi olan babasının “Memleketin her köşesinde bıkmadan, usanmadan her türlü zorluğa karşı Anadolu çocuklarına en iyi hizmeti vermelisin.” sözünü kulağına küpe edindiğini belirtti. Giresunlu okul öncesi öğretmeni Mısra Turan da annesinin “Yavrum körpe bebelere kardeşlerin gibi yeğenlerin gibi bak.” dediğini aktarıyor.

Diğer taraftan, öğretmenler, bazen yolda kalmış kepçenin içinde ilçeye geldiklerini bazen susuz kaldıklarını, bazen yaya 7 kilometre yürüdüklerini ama tayinleri çıkıp gidecekleri son güne kadar gayretle ve fedakârca çalışacaklarını, öğrencileri için bu tür zorlukların kendilerini mutlu ettiklerini dile getirdi.

Köy muhtarı Yılmaz Yaluk ise ”Öğretmenlerimiz çoğu zaman biz velilerin yapamadığı fedakârlıkları yapıyorlar. Hepsine köylülerimiz adına teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.