Genel olarak tesisat ekipmanlarının birbirine sıkı bir şekilde bağlanabilmelerini sağlamak için kullanılan nipel çoğu zaman kullanıldığı alana göre farklı amaçlara hizmet eder. Eğer küçük çaplı bağlantılar için kullanılırsa pislik tutucu veya vana gibi ekipmanları bağlamaya yararken büyük çaplı bağlantılarda emniyet vanası, ölçme ekipmanları veya vanaları bağlama görevi görebilir. Çoğu zaman gaz, yağ veya su nakli yapan boru bağlantıları için kullanılan nipel mutlaka dayanıklı ve korozyona dirençli malzemelerden üretilmelidir. Çoğu zaman 304 veya 316 kalite çelik malzemeden üretilirler. Aynı zamanda bazı yerlerde pirinç veya plastik gibi malzemelerden üretilen nipel modelleri de tercih edilebilir.
Birçok farklı tasarıma sahip olan bu ürünlere günlük hayatımızda da birçok yerde rastlayabiliriz. En çok kullanılan nipel çeşitlerinin şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çift taraflı nipel
- Paslanmaz hex nipel
- Tek taraflı nipel
- Redüksiyon tip nipel
- Hortum uçlu nipel
- Altı köşeli hex nipel
- Paslanmaz nipel
Bu nipel çeşitlerinin her biri farklı alanlarda ve aynı amaçlar için kullanılırlar. Birçok kişi bu ürünler hakkında bilgi sahibi olmasalar da aslında günlük hayatın kolaylaşmasına katkıda bulunan ve daha güvenli alanlar yaratılmasını sağlayan küçük malzemelerdir. Bu sebeple bağlantı yapılacak alanlarda mutlaka hem sızıntıyı engelleyecek hem de güvenli bağlantı olanakları sağlayacak olan farklı nipel türleri kullanılır.
Dübel
Dübel genel olarak bir malzemenin veya bir ürünün duvar, ahşap ve buna benzer yerlere sabitlenebilmeleri için kullanılan özel bir bağlantı parçasıdır. Bilindiği gibi vidalar bu alanlara girdikleri zaman sabit kalmaları zordur. Üzerlerine belli bir ağırlık bindiği zaman bağlantı yapılan nesne oradan kurtulabilir. Bu sebeple öncelikle ilgili alana bir delik delinir ve içine doğru özelliklere sahip olan bir dübel yerleştirilir. Son olarak vida dübelin içine girer ve sağlam bir tutuş sağlanır. Vida içine girdikçe genişleyen dübel deliği tamamen dolduracak ve bir daha oradan asla çıkmayacaktır. Özellikle tırtıklı ve çıkıntılı yapısı çıkmasına engel olur. En çok kullanılan dübel çeşitleri şunlardır;
- Klipsli dübel
- Gaz beton dübeli
- S tipi dübel
- Kanatlı alçıpan dübel
- Ağır yük dübeli
- Plastik dübel
- Asma tavan dübeli
- Kimyasal dübel
- Çakmalı dübel
- Kasa dübeli
- Çekmeli dübel
- Kancalı dübel
- Cıvatalı borulu dübel
- Gömlekli dübel
Dübel seçerken birçok konuya dikkat edilmesi gerekir. Özellikle dübelin taşıma kapasitesi, dayanıklılığı, ebatları veya uygulama alanına uygunluğu gibi konular her zaman dikkat edilmelidir. Bu sayede yapılacak olan bağlantı çok daha sağlam ve uzun ömürlü olacaktır. Hem dübel hem de nipel çeşitleri hakkında fiyat ve çeşit bilgileri almak isteyen kişiler sanayiden.com aracılığı ile her türlü yardımı alabilirler.