Ajandahaber
2021-02-18 05:31:03

Doğan Cüceloğlu

Veysel BOZKURT

Veysel33@gmail.com 18 Şubat 2021, 05:31

Doğan Cüceloğlu 

Bizlere kitaplar bıraktı, merhametli insanlar bıraktı, insan olmayı öğretti, savaşırken öldürmemeyi öğretti. O kadar çok seveni varmış ki tanımayan insanları bile üzdü ve gitti buralardan. Herkeste müthiş bir “bizden”lik hissi yaratı. Kibre düşmeden, psikolog oluşundan bir iktidar yaratmadan, gerekirse ağlayarak, gerekirse kahkaha atarak kendi gibi oluşuyla, sadeliğiyle, mütevaziliğiyle, efendiliğiyle… 

Hayatı ;

Doğan Cüceloğlu (d. 9 Şubat 1938; Silifke, - ö. 16 Şubat 2021; Beşiktaş, İstanbul) Türk psikolog ve iletişim psikolojisi uzmanıdır. 40'tan fazla bilimsel makalesi yayımlanmış, çeşitli topluluklara bilimsel psikoloji çerçevesinde gelişim seminerleri sunmuştur. Çok sayıda kişisel gelişim kitabı ile Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını incelenmiştir. Mersin'in Silifke ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak 9 Şubat 1938 tarihinde dünyaya geldi. Ortaokulu Silifke'de; liseyi Ankara ve Kırklareli'de bitirdi. İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. ABD'de Illinois Üniversitesinde Bilişsel Psikoloji alanında doktora yaptı. Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde çalıştı, Fulbright bursu ile Kaliforniya Eyalet Üniversitesinde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bir sene görev aldı. Daha sonra bu üniversitede 1980-1996 yılları arasında çalıştı. 1996'dan sonra Türkiye'de üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenledi. 1990'dan itibaren kitaplarını Türkçe olarak yayınlamaya özen gösteren Cüceloğlu, Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları içinde inceleyen kitaplar yazdı.

Kitapları:

Derviş'in Aklı: Profesör Ahmet Dervişoğlu ile Sohbetler (2016)

Öğretmen Olmak

İnsan İnsana

İnsan ve Davranışı

İçimizdeki Çocuk

İyi Düşün Doğru Karar Ver (1998)

Yetişkin Çocuklar

İçimizdeki Biz

Savaşçı (1999)

‘Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim

Korku Kültürü: Niçin 'Mış Gibi' Yaşıyoruz? (2017)

Başarıya Götüren Aile

Bir Kadın Bir Ses

Korku Kültürü

İletişim Donanımları

Onlar Benim Kahramanım

İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog (2013)

İnsan İnsana Sohbetler (2011)

Öğretmenim Bir Bakar Mısın?: Öğretmen'in Gücü Üzerine (2018)

Gerçek Özgürlük

Var mısın?

"Unutma, ölüm en güçlü öğretmendir!."

“Öğretmenlik yapan öğrenci görür karşısında. Ama öğretmen olmuş olan canlar görür karşısında“

"Makam, mevki, rütbe, unvan; bunların hepsi cekettir. Ceketi asar bir yere gideriz. Arkamızda sadece insanlığımız kalır ve öldüğümüzde sadece çıplaklığımızı götürebiliriz bu dünyadan.”

İnsanlığa miras sözler bıraktı. Bize merhameti, insanlığı, ölümü hatırlatan sözler bıraktı. Bilinçli yaşamanın, farkında olmanın temellerini attı bizlere… 

Annesini kaybettikten sonra ölümü anlayışını anlatıyor "annen yok, kimsen yok" sözleriyle… 

Allah rahmet eylesin, inşallah! 

Selam ve Dua ile 

Veysel Bozkurt 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.