Balinalar CO2 salınımını azaltmada ağaçlardan daha etkili
İklim kriziyle mücadele kapsamında araştırmalar yapan bilim insanları, atmosferdeki karbondioksit (CO2) salınımını azaltmada balinaların ağaçlardan çok daha etkili olduğunu tespit etti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Great Whale Conservancy (GWC)'nin yaptığı ortak çalışma, dünya genelinde denizleri dolaşan balinaların küresel ısınmaya yol açan karbondioksit yoğunluğunu önemli ölçüde gidermeye yardımcı olduğunu ortaya koydu.
Rapora göre, balinalar denizin yüzeyine demir ve azot bakımından zengin olan dışkı bırakıyor, dünyadaki oksijenin yüzde 50'sini üreten mikroskopik fitoplanktonlar da bu yolla besleniyor. Bu mikro organizmalar, atmosferde bulunan 37 milyar ton karbiondioksiti emiyor. Bu ise Amazon ormanlarını dörde katlayan bin 700 milyar ağaca eşdeğer bir etki yarattığı anlamına geliyor.
"Bir balina 33 ton karbondioksit hapsediyor"
Rapor, balinaların hayatları boyunca vücutlarında önemli ölçüde karbondioksit biriktidiği; öldüklerinde okyanusun dibine çökerek kendileri ile birlikte 33 ton karbondioksit hapsettikleri bilgisine yer veriyor. Raporu hazırlayan araştırmacılar, bir ağacın balinalara kıyasla yılda sadece 48 kilo karbondioksit emdiğinin altını çiziyor.Araştırmadan çıkan bir başka sonuç ise; bir balinanın küresel ekosistem hizmetleri açısından dünyaya yaklaşık 2 milyon dolar düzeyinde (1.8 milyon €) katkıda bulunuyor.