Ajandahaber

Ücretsiz Meme Kanseri Taraması

SAĞLIK

Uzman Dr. Tufan NAYİR

 40-69 YAŞ ARASINDAKİ BAYANLARDA MAMOGRAFİ ÇEKİMİ YAPAN SAĞLIK EKİBİ, 5 KADININ KANSERİNİ ERKEN TEŞHİS EDEREK TEDAVİ OLMALARINI SAĞLADI 
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜR YARDIMCISI UZMAN DR. TUFAN NAYİR:  “MEME KANSERİ, KADINLARDA EN SIK RASTLANAN KANSERLERDEN BİRİDİR VE TEŞHİSTE GEÇ KALINDIĞINDA MAALESEF Kİ ÖLDÜRÜCÜLÜK ORANI OLDUKÇA YÜKSEKTİR”
Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü, 2013 yılının ilk altı ayında yaklaşık 4 bin kadını ücretsiz meme kanseri taramasından geçirdi. 40-69 yaş arasındaki bayanlarda mamografi çekimi yapan sağlık ekipleri, 5 kadının kanserini erken teşhis ederek tedavi olmalarını sağladı. 
Meme kanseri taramasıyla ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Tufan Nayir, meme kanserinin kadınlarda en sık rastlanan kanserlerden biri olduğunu ve teşhiste geç kalındığında öldürücülük oranının oldukça yüksek olduğunu söyledi. Bu nedenle önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanserini erken evrede yakalayabilmek için kanser öldürücülüğünü azalttığı düşünülen ve etkinliği kanıtlanmış tarama yöntemlerinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Nayir, “Ülkemizde kanser kontrolünün bir parçası olarak, meme kanserinde topluma yönelik tarama programları uygulanmaya başlanmıştır. Birçok ülkede ücretli yapılan bu tarama hizmetleri ilimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır” diye konuştu.

40 YAŞINDAN SONRA MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARICIDIR
Özellikle 40 yaşından sonra kadınlarda görülme riski artan meme kanserinde erkek teşhisin hayat kurtaracağını belirten Nayir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle ilimizde 40-69 yaş arasındaki bayanları mamografi çekim hizmetinden yararlanmaları için aile hekimlerine veya kendilerine en yakın toplum sağlığı merkezlerine davet ediyoruz. Gerekli bilgileri aile hekimlerinden veya toplum sağlığı merkezlerinden alabilirler. Toplum tabanlı taramalarda ne kadar çok kadınımıza ulaşır ve onların kanser taramalarını tamamlarsak o kadar çok kişi de meme kanserinin kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmasına, kansere bağlı ölümlerin azalmasına, dolayısıyla hasta ve yakınlarının yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlarız. Ayrıca, meme kanseri taraması ile erken tanı konularak, sağlık harcamaları azalır ve ülkemizin ekonomisine olumlu katkı sağlarız.”

2013 YILININ İLK 6 AYINDA YAKLAŞIK 4 BİN KADINI TARAMADAN GEÇİRDİK
2013 yılının ilk 6 ayında Mersin’de yaklaşık 4 bin kadını taramadan geçirdiklerinin altını çizen Nayir, şunları söyledi: “İkinci 6 ayda bu sayının en az iki katını hedefliyoruz. Bu nedenle bilinçli vatandaşlarımızı ve yakınlarını kanser taramalarımıza destek vermeye bekliyoruz. Unutmayalım ki kendimiz taramamızı yaptırmış olsak bile annelerimiz, kız kardeşimiz, kızımız, gelinimiz, arkadaşlarımız meme kanseri yönünden risk altındalar.”
Ülkemizde erken teşhis olmadığı için birçok kadının hayatını kaybettiğini anlatan Nayir, sözlerine şöyle devam etti: “O yüzden başka kadınların erken teşhisle hayatlarını kurtarabiliriz. Bu nedenle burada sorumluluk erkek, kadın demeden tüm vatandaşlarımıza düşüyor. Bütün kadınları ücretsiz meme kanseri taramasına bekliyoruz.” 

“EMZİRME MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR”
Meme kanserinin dünyada kadınlarda en çok görülen ve en çok öldüren bir hastalık olduğuna vurgu yapan Nayir, sözlerini şöyle tamamladı: “Meme kanseri yüzde 10’dan fazla genetik. Emzirme meme kanseri riskini azaltıyor. 40 yaşının altındaki kadınlar her ay düzenli kendilerini muayene etmelidir. 40 yaşının üstündeki kadınlar iki yılda bir taramadan geçmelidir. Meme kanseri mamografi çekimleri ile yüzde 16 ile yüzde 36 arasında azalıyor. 2013 yılında 5 kadınımıza taramalar sayesinde erken teşhis koyarak tedavi olmalarını sağladık.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.