Ajandahaber

Mevsimi Yaklaşan Gribe Dikkat

SAĞLIK

DR. GÜRBÜZ ŞEN

  MERSİN AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ BAŞKANI DR. GÜRBÜZ ŞEN: “GRİP, KÜÇÜK ÇOCUKLAR, YAŞLILAR VE KRONİK HASTALIĞI OLANLAR İÇİN CİDDİ BİR HASTALIKTIR” 

“HER YIL EYLÜL, EKİM VE KASIM AYLARINDA GRİP AŞINIZI YAPTIRINIZ”

 Mersin Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gürbüz Şen, gribin özellikle küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri yaşlılar ile kalp, şeker, akciğer gibi kronik hastalığı olanlar için ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, bu kişilerin Eylül ayından itibaren mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerektiğini bildirdi.
 
Uzmanlar, mevsimi yaklaşan gribe karşı dikkatli olunması ve özellikle risk grubunda bulunanların mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Şen, yazılı bir açıklama yaparak, grip konusunda uyarı ve önerilerde bulundu. Gribin (İnfluenza), influenza virüsünün neden olduğu bir hastalık olduğunu ifade eden Şen, influenza virüsünün çok kolay ve hızlı bulaştığını kaydetti. Grip geçiren bir kişinin öksürmesi, hapşırması, konuşması ile havaya dağılan virüsün sağlam kişiler tarafından solunması, damlacık yolu ve temasla bulaştığı bilgisini veren Dr. Şen, “Kuluçka dönemi 1-2 gündür. Grip virüsünün hastalık belirtileri başlamadan birkaç gün önce ve belirtiler başladıktan sonra 4-5 gün boyunca bulaştırıcılığı vardır. Çocuklarda bulaşıcılık 10 günden fazla sürebilir. Hastalarda ani başlayan ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük, yaygın kas ağrıları, şiddetli halsizlik, burun akıntısı, baş ağrısı, göğüste yanma hissi ve ağrı, hapşırık ve ışığa karşı hassasiyet görülebilir. Çocuklarda beraberinde bulantı-kusma ve otitis media görülebilir. Ancak bu bulgular tipik olarak herkeste görülmeyebilir. Daha önce benzer bir virüs ile karşılaşmış veya aşılanmış kişilerin ciddi grip hastalığı geçirme olasılığı daha düşüktür” dedi.
Gribin özellikle küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri yaşlılar ile kalp, şeker, akciğer gibi kronik hastalığı olanlar için ciddi bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Şen, “Bu kişilerde gribe bağlı istenmeyen etkiler görülme sıklığı daha fazladır. Gribe bağlı ölüm hızı hastalık geçirenlerde binde 0,5-1 arasındadır. Gribe bağlı ölümlerin yüzde 80-90’ından fazlası 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Gribe bağlı en sık görülen komplikasyonun devamında zatürre gelişmesi olduğunu kaydeden Şen, genelde bakteriyel etkenle oluşan zatürrelerde tedavi şansının yüksek olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: “Ancak grip virüsüne bağlı gelişen zatürrelerde tablo çok ağır seyreder ve ölüm oranı yüksektir. Bebekler, çocuklar ve adelosanların gribe yakalandıklarında aspirin kullanmaması gerekmektedir. Kullanılması durumunda reye sendromu adı verilen çocuklarda ciddi kusma ve komayla seyreden ciddi ölümcül bir hastalığa neden olabilir.”

“GRİP AŞISI ÖNEMLİ”
Türkiye’de her yıl Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yaptırılan grip aşısının, grip salgınının en yoğun olduğu Aralık ayından Mart sonuna kadar koruma sağladığına dikkat çeken Dr. Şen, “Eğer bu aylarda aşı yaptırmadıysanız Ocak ayı sonu, Şubat veya Mart ayında da aşı yaptırabilirsiniz. Grip aşısı olduktan sonra bağışıklık 1-2 hafta içerisinde ortaya çıkar. Grip aşısı sadece grip virüsünün neden olduğu grip hastalığını önler. Diğer virüslerin neden olduğu soğuk algınlığını önlemez. Grip aşısı yılda bir kez uygulanır. 9 yaşından küçük ve ilk kez grip aşısı olacak çocuklar 4 hafta arayla iki kez, 6 ay-3 yaşına kadar çocuklarda grip aşısı yarım doz (0.25 ml) uygulanmalıdır. Grip virüsü sık sık yapısını değiştirdiği için tek bir kez aşılanmak hastalığa karşı bizleri ömür boyu korumaz. Bu nedenle her yıl yeniden aşılanmalıyız” dedi.
Gripten korunmak isteyen herkesin grip aşısı yaptırabileceğini vurgulayan Şen, 65 yaşından büyük kişiler, şeker, astım, kronik akciğer, kronik kalp ve damar sistemi hastaları ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı-hemoglobinopati- kanser hastaları-immünsüpresif ilaç kullananlar), bakımevi, huzurevi gibi ortamlarda yaşayanlar ve renal disfonksiyonu (böbrek fonksiyon bozukluğu) olanlara her yıl mutlaka grip aşısı yapılması gerektiğini belirtti. Dr. Şen, 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anafilaktik tarzda (yumurta yediğinde şoka girenler) alerjisi olanlar ile gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde olanların ise grip aşısı olmaması gerektiğini bildirdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.