Delta varyantı nedir?
Delta nasıl çıktı? Tedavisi bulundumu?
Son günlerde gündemden düşmeyen Delta varyantı ile ilgili bilim insanları çok önemli bir bilgiye ulaştı. Konona virüsün mutasyona uğramış hali olarak tespit edildi. Delta varyantı daha hızlı bulaşıyor, ve daha etkili. Ancak varyantın bir gizemini daha çözen bilim insanları bu sayede Delta ile daha iyi mücadele edecek tedavi yollarının belirlenmesinin önünün açıldığı yorumunda bulundu.
Dünyanın umutla beklediği haber geldi: İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre Delta'nın gizemi çözüldü!
Covid Delta; Ateş yok, öksürük yok. Çok fazla eklem ağrısı, baş ağrısı, boyun ve sırt ağrısı, genel halsizlik, iştahsızlık ve zatürre var.
Elbette, daha öldürücü ve daha yüksek ölüm oranıyla. Uç noktalara gitmek daha az zaman alır. Bazen semptomsuz!!
Daha dikkatli olalım!
Bu suş nazofaringeal bölgede yaşamaz!!
Artık doğrudan akciğerleri etkiliyor, yani 'pencereler', zaman periyotları daha kısa.
Ateşi olmayan, ağrısız, ancak röntgenlerinde hafif göğüs pnömonisi bildiren birkaç hasta gördüm.
Nazal sürüntü testleri genellikle Covid-19 için negatiftir!! ve nazofaringeal testlerden giderek daha fazla yanlış negatif sonuç çıkıyor.
Bu, virüsün doğrudan akciğerlere yayıldığı ve viral pnömoninin neden olduğu akut solunum stresine neden olduğu anlamına gelir.
Bu neden keskin, daha öldürücü ve ölümcül hale geldiğini açıklıyor!!
Lütfen daha dikkatli olalım, kalabalık yerlerden uzak duralım, açık yerlerde bile 1,5 m mesafeyi koruyalım, çift maske, yüz maskesi kullanalım ve ellerimizi sık sık (öksürdüğümüz veya hapşırdığımız zaman) yıkayalım.
Lütfen sarılıp öpüşmeyin, şu anda çok tehlikeli, herkes asemptomatik.
Bu "dalga" ilkinden çok daha ölümcül. Bu yüzden ÇOK dikkatli olmalıyız ve her türlü önlemi almalıyız
Lütfen ayrıca arkadaşlarınız ve aileniz için bir uyarı iletişimcisi olun.
Bu bilgileri kendinize saklamayın, elinizden geldiğince özellikle aileniz ve arkadaşlarınızla lütfen paylaşın. Bir kişiye bulaşmasını önlemenin, belkide onun bulaştıracağı bir çok kişiyi de kurtarmış olursunuz.
WhatsApp, Twitter, Facebook da paylaş butonuna basın.
İlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve buradan dünyaya yayılan coronavirus (Kovid-19) gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor. Virüs dünya genelinde on milyonlarca insana bulaştı, 4 milyondan fazla kişi ise virüsün kurbanı oldu.
'Eski normal'lerimizi terk etmemize neden olan virüs ile ilgili aylardır dünyanın dört bir yanında pek çok bilimsel araştırmaya imza atılıyor. Bu araştırmalar ile hayatlarımızın bir parçası haline gelen virüsü ve mutasyonlu varyantlarını her geçen gün daha iyi tanıyoruz.
Bilim insanları bir süredir Delta varyantı üzerine yoğunlaşmış durumda. Delta ile ilgili umutla beklenen haber ise sonunda geldi.
Delta varyantının orjinal virüsten daha hızlı yayıldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştı. Çinli bilim insanları bunun nedenini sonunda belirlemeyi başardı.
İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, araştırma kapsamında 63 Delta hastası ve 62 Kovid-19 hastası incelendi. Delta'nın hızlı yayılmasının nedeninin vücutta kendisini daha hızlı kopyalaması olduğu belirlendi.
Orijinal virüsten 2 ila 3 kat daha hızlı yayıldığı da tespit edildi.
Aynı habere göre, Delta ile efekte olanlardaki kopya sayısının orijinal koronavirüse yakalananlara oranla 1000 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Ayrıca varyantın orijinal virüsten 2 ila 3 kat daha hızlı yayıldığı da tespit edildi.
Bilim insanları bu çalışma ile Delta'nın bir gizeminin daha çözüldüğünün altını çizdi. Uzmanlar bu sayede varyant ile daha iyi mücadele edecek tedavi yollarının belirlenmesinin önünün açıldığı yorumunda bulundu.
DELTA SONRASI BELİRTİLER DEĞİŞTİ
İngiltere'nin önde gelen eğitim kurumlarından King's College London'da görev alan bilim insanları, hastalığın 'şimdi farklı davrandığını'nın altını çiziyor.
Bilim insanları Mayıs ayının başından beri hızla yayılan Hint Varyantı'nın semptomlardaki değişikliğin arkasındaki neden olabileceğine inanıyor.
Virüsü mercek altına alan bilim insanları yeni belirtileri açıkladı. Bazı semptomlar listeden çıkarılırken, ölümcül Hint varyantı sonrası yenileri listeye eklendi. İşte Kovid-19 geçiren hastalarda görülen en yaygın belirtiler...
Baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısının artık en çok bildirilen Kovid-19 semptomları olduğu açıklandı. 40'lı yaşların altındakilerde baş ağrısı (%66), boğaz ağrısı (%53), burun akıntısı (%49) ve ateş (%42), oranında görüldü
Yapılan araştırmaya göre, artık daha az insan tat alma duyularını kaybettiklerini bildiriyor. Aynı araştırmaya göre, enfekte olan genç insanlar artık daha hafif soğuk algınlığı semptomları gösteriyor.
İngiltere'de virüse yakalanan binlerce kişiye ait verileri mercek altına alarak yapılan araştırmaya göre, koku kaybı olarak da bilinen anosmi artık en yaygın 10 semptom arasında değil.
Ekip adına açıklamalarda bulunan Profesör Tim Spector, virüsün olası yayılmasını engellemek için soğuk algınlığına yakalandığını düşünen insanların test yaptırmaları gerektiğini söyledi. Ülke basınına konuşan Spector, 'İnsanlar bunun mevsimsel bir soğuk algınlığı olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu yanlış' dedi ve bu nedenle pek çok kişinin farkında olmadan virüsü yayabileceğine dikkat çekti.
'Mayıs ayının başından beri en önemli semptomlara bakıyoruz ve bunlar eskisi gibi değil' diyen Spector, 'Bir numara baş ağrısı, ardından boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateş. Bütün bunlar eski klasik semptomlar değil, beş numara öksürük' ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz dönemde 150'ye yakın doktor bir yazı yazarak hükümeti resmi listeye daha fazla soğuk algınlığı benzeri semptomlar eklemeye çağırmıştı. Spector de bu çağrıyı yineledi.
Söz konusu mektubun baş yazarı Londra'daki Tower Hamlets'te bir pratisyen hekim olan Dr Alex Sohal, hastaların bu hafif semptomları gördükten birkaç gün sonda Kovid testlerinin pozitif çıktığını söyledi.
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yapılan daha önceki araştırmalar, yorgunluğun en sık bildirilen semptom olduğunu, ardından baş ağrısı ve öksürüğün geldiğini göstermişti.
10 bin kişiyle yapılan bir anketle toplanan ve Nisan ayında açıklanan veriler ise virüs testi pozitif çıkan kişilerin yaklaşık yüzde 53'ünün hiçbir belirti yaşamadığını ortaya koymuştu.