Ajandahaber

Mezitli, sanayi esnafı isyan etti

MEZİTLİ

Mezitli sanayi esnafı isyan etti

Mezitli Esnaf ve Sanatkarlar KKK (Kredi Kefalet Kooperatifi) Başkanı, MBB (Mersin Büyükşehir Belediye) Meclis Üyesi Bünyamin Önel, "esnafın sıkıntısı çok büyük, bizlere güzel bir yer gösterin, asrın projesi olsun. Organize sanayi gibi çalışalım genişliyelim, üretelim" dedi.

Bünyamin Önel "Sanayi Esnafının dağınık çalışması zaman, emek, üretim kaybı oluyor bizi destekleyin, büyük projelere imza atalım, başarıbı işler çıkartalım" diye konuştu.

Bünyamin Önel: "MERSİN'İN PROJESİ ASRIN PROJESİ" olsun istiyoruz.

Mezitli sanayi esnafı isyan etti. S.S. Mezitli Esnaf ve Sanatkarlar KKK Yönetim Kurulu Başkanı, MBB Meclis Üyesi Bünyamin Önel, " Bize tahsis edilen yeni sanayi sitesinin yerini Davultepe de olmasını biz istemedik. O zaman bize önerildi; burası uygundur denildi. Hatta burası bize verildikten sonra Mersin Üniversitesi içinde 2014 yılında burası uygundur diye görüş raporu olduğu ortaya çıktı.

Mersin Üniversitesi’nin kapsamlı bir çalışmasında, Mersin merkez de dahil 4 bin 500 dükkana ihtiyacı olduğuna dair öneri raporları çıktı. Bize verilen bu yer belirlenirken de bu kendi başına belirlenmiş bir yer değil bir araştırma neticesi verildi" dedi.

Bünyamin Önel: "Esnaf ve Sanatkarlarımız bina altlarında üretim yapmaya zorlanıyor"

S.S. Mezitli Esnaf ve Sanatkarlar KKK Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Önel, yeni sanayi sitesinin yapımına karar verilen yerin tespitine kadar yaşanan süreci değerlendirdi.

Bünyamin Önel: Daha önce bir kaç yer tespiti yapıldığını aktaran Önel, otobanın üzerinde bir yer verildiğini ancak yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda verilen bölgeye sanayi sitesinin yapılamayacağının belirlendiği için bugünkü yer tercih edildi.

Bünyamin Önel; süreç hakkında yaptığı açıklamada, "Son olarak otobanın üzerinde yeşil alana dokunmadan bir çalışma başlattık. Çalışmayı başlattığımızda şehir stadyumundan TCDD' nin üzerindeki Doğluk köyünden, Bozon köyüne kadar olan otobanın üzerindeki tüm alanları taradık. Bu çalışma da karşılaştığımız tüm parselleri çıkarttık. Bunun bir çoğu orman, şahıs tapulu çıktı. Tapulu çıkan yerler de zeytin niteliğinde, altını çizerek söylüyorum zeytin olsun ya da olmasın, tapu kaydı zeytin ise buraya dokunulamaz karşımıza yasa çıkıyor. anayasamız da bir zeytin koruma yasası var. Yasaya göre "tapu niteliği zeytinlik ise % 10 kadar yol olabilir, yol geçirebilirsin" izin var. Onun haricinde hiçbir yapılaşmaya müsaade etmiyor. Şimdi üst tarafta baktığımızda komple zeytin yasası ile karşılaştık. Diğer tarafta orman ile karşılaşıyoruz. Orman bakanlığı üç kuruma tahsis yapabiliyor. Sağlık bakanlığı, Spor bakanlığı ve Milli eğitim bakanlığına; onun dışındaki yerlare tahsis yapılamıyor. Biz bu çalışmaların sonucunda yapamayacağımızı öğrendik.

Bünyamin Önel; Mersin Vilayette bir toplantı yapıldı, toplantıda biz burayı yapamıyoruz. Bize yeni bir yer gösterin talebinde bulunduk. Esnaf sanatkarın çalıştığı yer artık ticari artı konut oldu. Esnaf kapı dışında kaldı. Sanayi diye bir şey kalmadı. Mezitli'nin sanayi esnafı, çarşı içerisinde bina altlarında çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

Çok geniş bir alana hitap ediyoruz.

Kooperatifi Başkanı Bünyamin Önel: Şu anda 430 dükkana ihtiyaç olduğunu aktaran başkan Önel konuşmasına şöyle devam etti. "Zaten 132 dükkan yetmiyor. Şu anda Mezitli'nin 430 dükkana ihtiyacı var. Bugün baktığın zaman geniş bir bölgeye hitap ediyoruz.

Mezitli

Kale

Bozdoğan

Davultepe

Tece

Bu bölgedeki sanayi esnafımız bina altlarında, mahalle aralarında çalışıyor. Vatandaştan sürekli şikayet geliyor. Haklı olarak burada ses kirliliği, görüntü kirliliği var. Birçok arkadaşımızda kimyasal ile uğraşan var. Tehlikeli iş yapanlar var. Bunları mahalle arasında kaldırın. Bunu Mezitli belediyesi de söylüyor. Mezitli belediyesinin daha önceden kendi yaptığı dükkanda defalarca şikayet edildi. Defalarca ceza yazıldı. Dere kenarında çalışıyor. Çalışmak için yer yok, İşini yapacaksın yer yok, yeni kalfa yetişmiş, kendisine dükkan açacak yer yok, yeni iş yeri açacaksın yer yok. Mevcut sanayiyi de kaldırmışız. Esnaf nasıl çalışacak, biz nasıl yapacağız, yetkilerin esnafın derdine çare bulması lazım.

"Mersin kamuoyuna sesleniyorum" Mezitli sanayi esnafı isyan etti. Sesimizi duyun.

Bünyamin Önel; Ben şimdi tüm Mersin kamuoyuna soruyorum. Esnaf nasıl iş yapacak, ne yapacağız biz diyor? Şimdi valilikteki toplantı da Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer, Mezitli Belediye başkanımız Neşet Tarhan Mersin'in idari kısımları yaklaşık 15-16 kişilik grup halinde yer arayışına girildi. Yer arayışına girildiğinde Davultepede bahsedilen yeri biz istemedik. Oranın tarım entegre tesisi alanı olduğunu biliyoruz. O zaman bize vilayetteki toplantı da 658 dönüm sözü verildi.

Davultepe halkının da elini vicdanına koyup düşünmesi lazım. Bu bölgeye ne katar? Kokudan başka katacağı hiçbir şey yok. Zeytinyağı fabrikasının kokusu o bölgede herkes yaşıyor. Zaman zamanda şikayet ediyorlar. Vilayetteki toplantıda buranın sanayi olursa ne olacağı değerlendirildi. 658 dönüm olan tarım entegre tesis alanını 2017 yılında 100 binliği 5 binliği yapılan bir yerin 334 yaklaşık olarak bir rakam otobanın batı tarafını bize gösterdiler. Bu alanın doğusu, güneyi de batısı da komple imarlı tarım arazisi. Dediler ki burayı 100 binlik imar değişikliği yapın burayı sanayi yapın. Çevre ve Şehircilik bakanlığına Vali beyimizin önerisi ile 100 binlik imar değişikliği planı başladı. Şimdi Çevre ve şehircilik bakanlığı bu 100 binliği değiştirdi. Bu şekilde halloldu"

DAVULTEPE' Yİ BİZE TAHSİS DİYE BİZ SÖYLEMEDİK

Sanayi sitesinin sadece Mezitli'nin değil tüm Mersin'in sorunu olduğunu belirten Önel, "Ben hep şunu söyledim. Hep Davultepe olsun, biz burayı istiyoruz. Şimdiki yeri biz talep etmedik. Orayı istemedik ama bize önerildi. Dediler ki burası uygundur. Hatta burası bize verildikten sonra Mersin üniversitesinin 2014 yılı yanılmıyorsam burası uygundur diye görüş raporu olduğu ortaya çıktı. Mersin üniversitesinin, Mersin merkez de 4 bin 500 dükkana ihtiyacı olduğuna dair, öneri raporları çıktı. Şimdi bu yer belirlenirken de bu kendi başına belirlenmiş bir yer değil. Bu gün ki duruma geldiğimiz de tabi binlik planlarda yapıldı. Bizde diyoruz ki biran önce nasıl yapılır? Bu şehrin içerisindeki seslerin, gürültünün kirliliğini nasıl kaldırırız? Bu şehir nasıl feraha kavuşur diye çalışmalara başladık. Bu hakikaten Mezitli'nin sorunu değil Mersin'in sorunu. Bunu hep beraber ele almamız lazım. Bu Mersin'in projesi, asrın projesi diye boşuna söylemiyorum. Sanayi sorunu tüm Mersin'in genel sorunu" şeklinde konuşmasını bitirdi.

Netice itibariyle

Şehir planlamacıları sanayi esnafı neden ciddiye alıp planlama yapmıyorler. Ülke kalkınmasına, küçük esnaf rahat çalışırsa ekonomi çarkları düzgün çalışır. Büyük organizeler küçük esnafın taşınması ile olur. Küçük esnafa canlı olmazsa hiç bir zaman büyüyemez. Temel taşlarımız sağlam olmasa ülkede sanayi olmaz. Sorunun küçüğü büyüğü olmaz. En kısa zamanda çözülmesini diliyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.