Ajandahaber

Kayısının fiyatıda kendiside ayağa düştü!

YERELDEN

Mersin’in Silifke ilçesinde kayısının kilosu 30 kuruşa kadar düştü. Fiyatların düşmesine tepki gösteren bazı üreticiler, topladıkları kayısıyı yol kenarına döküp çiğnedi

Silifke Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Gürses, Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ile birlikte hasat yapılan kayısı bahçesinde incelemede bulundu. Birlik Başkanı Gürses, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, geçen yıl bugünlerde kayısının kilosunun 7 TL’ye satıldığını, bu yıl ise şuanda 30 kuruşa düştüğünü kaydetti. İlçede kayısı üretiminin 2003 yılında İtalya’dan getirilen 25 bin adet Ninfa fidanının 100 dönüm araziye dikilmesi ile başlandığını ifade eden Gürses, üretim alanının her geçen yıl arttığını, bu yıl ise bin 200 dönüm bahçeden 12 bin ton kayısı hasadı yapılacağını belirtti.

1 kilo kayısı üretim maliyetinin 70 kuruş olduğunu vurgulayan Gürses, “2003 yılından bu yana üretimini yaptığımız kayısı fiyatları hiç bu kadar düşmemişti. Geçen yıl da kayısı sezonunu kilosu 1 TL’den satarak kapatmıştık. Ancak şu anda kilosu 30 kuruşa kadar düştü. Maliyetini karşılamadığı için bazı üreticilerimiz de ağaca zarar vermesin diye topladıkları kayısıyı toplayıp yol kenarına dökmek zorunda kalıyor” dedi.

Fiyatların bu şekilde devam etmesi halinde üreticilerin bankalardan çektiği kredileri ödeyemez duruma geleceğini belirten Gürses, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ve Ekonomi Bakanımızın üreticilerimizin bu zor durumunu görmelerini istiyoruz. Çünkü üreticilerimiz çok zor durumda” diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Can da, “Silifke’de yetiştirilen kayısılarımız iyi tarım uygulamasıyla üretiliyor ve kaliteli. Ayrıca insan sağlığına zarar vermeyen ilaç kullanılıyor. Herkes gönül rahatlığıyla yiyebilir. Ancak üreticiden alınan fiyatla tüketicinin aldığı fiyatlar arasında çok büyük fark var. Üreticiden alınan fiyatların bu kadar düşmesi çiftçimizi mağdur ediyor. Üreticilerimiz de haklı olarak tepkisini dile getirmek için topladıkları ürünü döküp çiğniyorlar. Dileğimiz fiyatların yükselip, üreticimizin yüzünün gülmesidir” dedi.

Çiftçileri bilinçli üretim yapmaları konusunda düzenledikleri toplantılarla bilgilendirdiklerini belirten Can, “Yurdun değişik bölgelerinde düzenlenen seminer ve tarım fuarlarına da katılarak hem ürettiğimiz ürünleri tanıtıyoruz, hem de oradan aldığımız teknik bilgileri üreticilerimize aktarıyoruz” şeklinde konuştu
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.