Çocuk istismarının önlenmesi amacıyla eğitim, toplumsal bilinçlenme ve farkındalık projeleri üzerinde çalışan ve gönüllü avukatlarıyla müdahil oldukları cinsel istismar davalarıyla kamuoyunda büyük ses getiren Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ile yönetim kurulu üyeleri, MEİGDER’i ziyaret etti. Ziyarette öncelikle dernekleri hakkında bilgiler veren UCİM Genel Başkan Yardımcısı Ceylan, amaçlarının, çocukların sağlıklı bir biçimde yetişmesini sağlamak, çocukları her tür duygusal, fiziksel ve cinsel istismar ile her türlü ihmalden korumak, bu olayların yaşanmasının önüne geçmek olduğunu söyledi. Şuan 100 bine yakın gönüllü üyesi bulunan derneklerini Saadet Öğretmen’in görev yaptığı köydeki bir istismar olayını açıklığa kavuşturmalarından sonra kurduklarını aktaran Ceylan, “Saadet öğretmenin mücadelesiyle o istismarcıya 82 yıl ceza verildi. Saadet öğretmen yurt içinden birçok ödül aldı. ABD’de ‘Dünyanın En Cesuru’ ödülü verildi” dedi. 2017 yılında Mersin merkezli kurulan derneklerinin 11 ilde önleme ofisi olduğunu, 12.’sini de açmaya hazırlandıklarını ifade eden Ceylan, “Gönüllülerimizle tüm illerde yapılandık. 3 bine yakın avukatımız var, hiçbir maddi beklentimiz olmadan çocukların yayındayız. İhbar hattımız var, gelen ihbarları avukatlarımız inceliyor. Onun dışında Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin verdiği her yerde çocuk istismarının önlenmesi adına eğitimler veriyoruz. Kurumsallaşma yolunda önemli adımlar attık” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLAR UZMANLAR EŞLİĞİNDE DİNLENMEYE BAŞLANDI”
Bu konuda mücadeleye başlamadan önce çocuk istismarı olaylarının üstünün çok daha fazla kapatıldığı bilgisini veren Ceylan, şöyle devam etti: “Ülkenin her yerinde çok fazla çocuk istismarı var ve bu olayların çoğu ensest dediğimiz aile içinde yaşanıyor. Gelen ihbarları gizlilik içinde avukatlarımızla değerlendiriyoruz. Dava açıldıktan sonra avukatlarımız bire bir ilgilenmeye başlıyor. Bizim bakanlıklarla sürekli görüşmelerimiz var. 5 yıllık mücadelemiz sonucunda kentlerde çocuk izleme merkezleri açılmaya başladı. Eskiden mağdur önce polise veya jandarmaya giderdi, onlara olayı anlatırdı. Sonra savcılığa gidilir tekrar anlattırılırdı. Mahkemeye gidilir bir sefer daha anlatılırdı. İster istemez ifadeler arasında ufak tefek çelişkiler olduğu zaman ‘işte efendim, çocuğun ifadesi çelişkilidir’ denilebiliyordu. Bu yüzden beraatlar çok çıkıyordu ama şimdi uzmanlar eşliğinde çocuk dinleniyor. Bu uzman alıyor çocuğu karşısına dinliyor. Uzman dinlerken savcı ve avukatta oluyor. Kayıt altına alıyorlar. Adliyede odalar açılmaya başlandı, orada uzmanlar çocukla oturuyor hakim kameradan izliyor uzmanın kulağına diyor ki ‘çocuğa şunları sor.’ Uzman bunu soru olarak değil sohbet havasında çocuğa anlatıyor. Bu sayede çocuğun ifadesi yıpratmadan, incitmeden alınıyor. Şimdi bunları başardık.”
“ÇOCUKLAR ASLA YIKANMAMALI, ELBİSELERİ MUHAFAZA ALTINA ALINMALI”
Çocuk istismarının çok hassas bir konu olduğunu anlatan Ceylan, olayı duyduktan sonra şoka girmiş ailelerin neler yapması konusunda da şu tavsiyelerde bulundu: “Olay duyulur duyulmaz hemen çocuğun elbiseleri alınıp bir poşet içerisine yıkanmadan konulacak ve çocuk asla banyo yaptırılmayacak. Bulgular kaybolmasın diye hemen rapor için ilgili kuruma götürülecek. Ama aile duyduğu zaman, aile içinde de istismarlar çok fazla olduğu için bir şok yaşanıyor ailede. O şok bir zaman alıyor. Ne yapacaklarına karar veremiyorlar, o sürede 3 gün geçiyor. Bu 3 gün çok önemli. Ayrıca ailenin ilk işi çocuğu yıkamak oluyor, bu yapılmamalı. O yüzden ailelerin çok bilinçli olması lazım. Bizim eğitmenlerimiz de Türkiye’nin her yerinde bu eğitimleri veriyor. Olay ilk duyulduğunda ne yapılması gerektiği konusunda ailelere eğitim veriyorlar.”
HER KESİMDEN İNSANA ULAŞIYORLAR
“Bizim tüm amacımız bu olaylar yaşanmadan önlemek, bunları anlatmamız lazım” diyen Ceylan, Saadet öğretmenle 5 yılda Türkiye’nin neredeyse tüm üniversitelerinde konuşmalar yaptıklarını hatırlattı. Konferanslarla 350 bin öğrenciye bire bir hitap ettiklerini belirten Ceylan, “Biz duyduğumuz hikayeleri anlatırken uzmanlarımız da teknik bilgiler veriyor. Zoom üzerinden de toplantılar yapıyoruz. Özellikle pandemi sürecinde dışarı çıkamadığımızda uzaktan zoomla eğitimler verdik. 1.5 yıldır da AB fonu alarak 11 ilde çok sayıda öğrenciye ulaştık. Bu projenin kapanışını da 2 gün önce Ankara’da yaptık. Toplantıya AB Bakanlığı temsilcileri de geldi. RTÜK’le ortak medya çalıştayı yaptık. Medya kurumlarının üst düzey yöneticileriyle toplandık ve çocuklarla ilgili bu haberleri medyada nasıl veririz? Konularını konuştuk. Çünkü medya dilinin bu tür olaylarda çok hassas olması gerekiyor, çocuğun kimliğini, adresini ifşa etmemesi gerekiyor. Artık ülkece çocuk istismarının ne demek olduğunu öğrenmeye başladık. Herkes daha dikkatli bu konuda, sadece istismar değil bunun şiddet boyutu da var. Bunların hepsini anlatmaya başladık. Ülkemizde büyük bir aydınlanma var bu konuda. Aidatımız yok, halkın bağışlarıyla ayaktayız. Hedefimiz 2 tane ruh sağlığı hastanesi açarak cinsel istismara uğramış çocuklarımızı burada özel bir şekilde tedavi ettirmek. Ardından UCİM Köyü açma planımız var” diye konuştu.
“KİMSEDEN ÇEKİNCEMİZ YOK”
UCİM’in siyaset üstü bir dernek olduğunu da vurgulayan Ceylan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim derneğimiz siyasete bulaşmadan, istismarcı kim olursa olsun; kimliği ne olursa olsun karşısında duran, istismara uğrayan çocuk kim olursa olsun elinden tutmaya çalışan bir dernek. Kim istismarcıysa aslan gibi karşısına çıkarız. Bu konuda kimseden çekincemiz yok. UCİM sayesinde insanlar daha rahat anlatmaya başladı bu olayları. Özellikle mahkeme sonlarında yaptığımız basın açıklamaları çok etkili oldu. İnsanlar gördükçe, duydukça konuşmaya başladı. Daha bilinçli, daha korkusuz oldular. ‘Çocuklar vatandır, çocuklar kahramandır.’ Çünkü bir çocuk konuştuğu zaman, istismarcıyı içeri attırdığı zaman diğerlerinin çocuğunu da koruyor aslında. Ama konuşmazsa o istismarcı herkesin çocuğuna aynı şeyi yapabilir.”
UCİM’İN MÜCADELESİNE TAM DESTEK
Ceylan’ın verdiği çarpıcı bilgilerin ardından ziyaretten dolayı teşekkür eden MEİGDER Başkanı A. Vahap Şehitoğlu da, “Özellikle sizin gibi sivil toplum kuruluşlarının ülkede yararlı ve faydalı işler yaptığını gözlemliyoruz. Zaten bizim görevimizde bu tür olayları, haberleri sizlerin ağızından kamuoyuna doğru bir şekilde duyurmak. Tabi toplum sapkın insanlardan kurtarılmalı diyoruz. Ama bunda ne kadar başarılı olunacak onu da tam bilemiyoruz. Çünkü ülkemiz gittikçe bir kaos içerisine giriyor. Bu kaosta çocuklarımızın durumu ne olacak pek gözleyemiyoruz. İnşallah sizlerin çabası bu olayların önüne geçer. Biz de yaptığınız tüm eylemleri kamuoyuna duyururuz, sizler de bu konuda toplumun güvencesi olursunuz. Yaptığınız çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Her zaman yanınızdayız” diyerek tam destek verdi.
UCİM’den MEİGDER’e ziyaret
UCİM’den MEİGDER’e ziyaret
Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, Mersin İnternet Gazetecileri Derneği’ni (MEİGDER) ziyaret etti. Burada çarpıcı açıklamalar yapan Ceylan, ‘Çocuklar konuşacak, UCİM yanlarında olacak’ sloganıyla 5 yıl önce kurdukları derneklerinin şuan yüz bine yakın gönüllüye ulaştığına dikkat çekerek, “Kim istismarcıysa 3 bine yakın avukatımızla aslan gibi karşısına çıkarız. Bu konuda kimseden çekincemiz yok” dedi.