Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz’ın da aralarında bulunduğu 31 baro başkanı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile bir araya geldi. Toplantıda, iktidarın baroların seçim sistemini ve yapısını değiştirme çalışmasının geri çekilmesi ve müzakere süreci başlatılarak avukatların temel sorunlarının da çözüme kavuşturulacağı yeni Avukatlık Kanunu’nun yapılması talep edildi. Yeşilboğaz, “Gündeme geldiği şekilde yapılacak olan düzenlemeler toplum nazarında da kabul görmeyeceği gibi, meşruiyet de kazanamayacaktır” dedi.
“SAĞLIKSIZ BAŞLAYAN SÜREÇ, SAĞLIKSIZ DEVAM EDİYOR”
Ankara Hakimevi’nde düzenlenen toplantıya, Baro Başkanımız Av. Bilgin Yeşilboğaz’ın yanı sıra, Adana, Aksaray, Eskişehir, Kayseri, Kırşehir, Sivas, Afyonkarahisar, Denizli, İzmir, Muğla, Amasya, Çorum, Düzce, Giresun, Karabük, Kastamonu, Ordu, Trabzon, Zonguldak, Erzurum, Erzincan, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ barolarının başkanları katıldı.
Yaklaşık dört saat süren toplantıda baro başkanları kamuoyundaki tartışmalarla ilgili görüşlerini paylaşarak, baroları bölecek, avukatları ve toplumu kutuplaştıracak düzenlemeden vazgeçilmesini, böyle bir düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini vurguladılar. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz burada yaptığı konuşmasında “TBB nezdinde Barolarımızla yapılan 19 Mayıs ve 1 Haziran toplantılarının sonuç bildirgesinde de belirttiğimiz gibi; baroların yapısına ve seçim sistemine ilişkin yapılan çalışmaların sağlıksız bir süreçte başladığını ve sağlıksız bir süreçte sürdürüldüğünü görmekteyiz. Ayrıca bu süreçte konunun muhatapları barolar ve TBB olmadan, bu sürecin sürdürülmeye çalışılması kabul edilemez. Yine pandemi sürecinin ağır koşul ve sonuçlarını yaşadığımız bir süreçte alelacele bu çalışmanın yapılması hukuk devleti ilkesi ile de bağdaşmamaktadır. Biz bildirilerimizin içeriğine bağlı olarak, 80 baro ve TBB olarak derhal sürecin durdurulmasını, uygun bir süreçte TBB ve Baroların bir araya geleceği ve mesleğimizin tüm sorunlarını çözmeye yönelik, çağdaş, ilerici, yargıyı güçlendirecek olan bir Avukatlık Kanunu’nun birlikte yapılmasının doğru olacağını belirttik. Bu şekilde yapılacak olan düzenlemelerin toplum nazarında da kabul görmeyeceğini, meşruiyet kazanamayacağını belirttik” ifadesini kullandı.
“DEĞİŞİM, SAVUNMAYI GÜÇLENDİRMEYE YÖNELİK OLMALI”
Yeşilboğaz konuşmasında, siyasi iktidarın, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda yapmayı düşündüğü düzenleme ile çoklu baro, alternatif baro, nispi temsil ve baroya kayıt zorunluluğunun kaldırılması yönündeki değişikliğin yasalaşması halinde, baroların siyasallaşacağını, bunun da hem avukatlar, hem de toplum arasında ayrışmaya neden olacağını belirterek, savunma mesleğini geriye götürecek bu düzenlemeden vazgeçilmesini, bunun asla kabul edilemez olduğunu belirtti. Yeşilboğaz, “Meslektaşlarımızın her gün çığ gibi büyüyen sorunlarını konuşalım, mesleklerini icra etmelerinin önündeki engelleri konuşalım. Avukatlık Kanunu, savunmayı susturmaya yönelik değil, savunmayı güçlendirmeye yönelik değiştirilmelidir. Çünkü barolar ve avukatlar adaletin, insan haklarının, hukuk devletinin, demokrasinin, evrensel değerlerin ve kamunun sesidir. Barolar hiçbir siyasi partinin ne yanında, ne de karşısında olmuştur. Barolar sadece adaletin, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının ve demokrasinin yanında olmuştur. Hukukçu olan Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül’ün haklı taleplerimize ve beklentilerimize yönelik adımlar atılmasına vesile olacağını temenni ediyorum” diye konuştu.
TBMM’DE SİYASİLERDEN DESTEK İSTENDİ
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ile birlikte 31 baro başkanı daha sonra Kamu Denetçiliği Kurumu'nu ziyaret ederek Baş Denetçi Şeref Malkoç, TBMM’deki ziyaretlerinde ise Ak Parti Grup Başkan Vekilleri Özlem Zengin, Cahit Özkan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek ve Bülent Kuşoğlu, CHP Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Alpay Antmen, Sezgin Tanrıkulu, İbrahim Kaboğlu, Murat Bakan, Burak Erbay, Mahmut Tanal, HDP Grup Başkanvekili Saburhan Oluç ve HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile görüşerek; TBB ile 80 baronun ortak olarak hazırladıkları, 19 Mayıs ve 1 Haziran 2020’de kamuoyuna açıkladıkları bildirge doğrultusunda, ülkenin esas gündeminin ekonomik ve sosyal sorunların çözümü olduğunu, gündem bu haldeyken Avukatlık Kanunu’nda baroların yapısının değiştirilmesine yönelik yapılması düşünülen değişikliklerin ne yeri ne zamanı olmadığını belirttiler ve taslağın veya teklifin geri çekilmesini istediler.
TBB ve Baro Başkanları Adalet Bakanı ile görüştü.