Ajandahaber

Kadından Kadına” dayanışma

GÜNCEL

“Kadından Kadına” dayanışma, Kadın Danışma Merkezinin duvarlarında sanat eserine dönüştü

“Kadından Kadına” dayanışma, Kadın Danışma Merkezinin duvarlarında sanat eserine dönüştü

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Ankara Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Gençlik Parkı’nda yer alan Kadın Danışma Merkezi’nin duvarlarını toplumsal cinsiyete duyarlı kent hizmetlerine dikkat çekmek için boyadı. Sokak sanatçıları Ayça Atbaş Özen ve Hediye Begüm Tatar tarafından boyanan “Kadından Kadına” adlı eser, kadın dayanışmasına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapıyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapan ortak bir çalışmaya daha imza attı. Sokak sanatçıları Ayça Atbaş Özen ve Hediye Begüm Tatar, toplumsal cinsiyete duyarlı interaktif bir araç olan Mor Haritam uygulamasından ilham alarak, Gençlik Parkındaki Kadın Danışma Merkezinin duvarını boyadı. “Kadından Kadına” adlı eser, toplumsal cinsiyete duyarlı kent hizmetlerinin önemi hakkında farkındalık yaratıyor ve kadın dayanışmasına vurgu yapıyor.

Mor Haritam, UN Women, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle geliştirilmişti ve 2020 yılının Aralık ayında Ankaralıların hizmetine sunulmuştu. Duvarları bir sanat eserine dönüşen yeni Kadın Danışma Merkezi ise, Ankara’da yaşayan kadınların Mor Haritam uygulaması üzerinden Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ilettiği talep, ihtiyaç ve geribildirimlere dayanarak Eylül 2021 tarihinde açıldı.

Sanat eserinin açılış etkinliğinde konuşan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova şunları söyledi: “Bugün birinci yaşını dolduran Mor Haritam uygulamasının bir sonucu olan bu Kadın Danışma Merkezinde olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Merkezin konumu, Ankara’da yaşayan kadınların Mor Haritam üzerinden ilettikleri ihtiyaçları doğrultusunda belirlendi. Kadınlar ve kız çocuklarının farklı ihtiyaçlarına yanıt vermede yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşüyor. Bu ihtiyaçların belirlenmesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı hizmetlerin geliştirilmesi için gerekli verilerin toplanmasında ise Mor Haritam gibi yenilikçi uygulamalar önemli rol oynuyor. Merkezin duvarına ve çevredeki sütunlara boyanan bu sanat eseri, Mor Haritam uygulamasının bilinirliğine, toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında farkındalığın artmasına ve sanat aracılığıyla değişime katkıda bulunacak.”

İsveç Büyükelçisi Staffan Herrström ise açılış konuşmasında şunlara değindi: “İsveç olarak her yıl Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen 16 Günlük Aktivizm kampanyasının bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bu kapsamda UN Women ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yakın iş birliği içerisinde önemli sonuçlar elde ettik ve birçok kişiye ulaştık. 16 Günlük Aktivizm çok önemli fakat yeterli değil. Harekete geçmek, değişimi sağlamak, ekonomide ve siyasette kadınların güçlenmesine katkıda bulunmak, çocuk, erken yaşta ve zorla evlilikleri önlemek, erkeklerin tutum ve davranışlarını değiştirmek, failleri adaletin önüne çıkarmak, hayatta kalanları korumak ve desteklemek, kız çocukları ve oğlan çocuklarına eşit fırsatlar sağlamak için 349 güne daha ihtiyacımız var. Aktivizme her sene, her gün ve her yerde ihtiyacımız var.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu, göreve geldikleri günden bu yana Birleşmiş Milletler, üniversiteler ve kadın STK’lar ile gerçekleştirdikleri çok yönlü iş birliklerine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Bugün açılışımıza konu olan ‘Mor Haritam’ projesi bizim için çok kıymetli çünkü Türkiye’nin kadınlar için ilk dijital kadın haritasını sizlerle hayata geçirdik. Kentlerin ihtiyaçlarına cevap vermek ve kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlamanın yanı sıra kadınların ve erkeklerin farklılaşan ihtiyaçlarını ve de önceliklerini gözeten ve bir sosyal risk haritası olan Mor Haritam bu ihtiyaca cevap olarak geliştirildi. Bundan sonra amacımız Mor Haritam’ı yerel yönetimler için bir model olarak konumlandırmak olacaktır.”

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Yönetim Kurulu Baskan Yardımcısı Necla Zarakol, eserin açılış konuşmasında şunları söyledi: “Mor Haritam, Türkiye’nin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik toplumsal cinsiyete duyarlı hizmetler geliştirmek için geliştirilen ilk haritası olması nedeniyle devrimci bir nitelik taşıyor.”

Kadınlar birlikte çok daha güçlü

Açılış etkinliğinde konuşan eserin yaratıcıları Ayça Atbaş Özen ve Hediye Begüm Tatar, Türkiye’de bireysel olarak sanat piyasasında yer edinmenin zorluklarını iki kadın sanatçı güçlerini birleştirerek aştıklarına vurgu yaparak şunları söyledi: “Duvar sanatının toplumun her kesiminden insanın eserlerle buluşmasını sağlayıp toplumun estetik ve sanata bakış açısını geliştirdiğini düşünüyoruz. Gençlik Parkı’nın içerisinde yer alan Kadın Danışma Merkezi’nin duvarına yapmış olduğumuz duvar resmi, birçok farklı kadını tek bir kadın figürü altında bir araya getirerek, kadınların birlikte çok daha güçlü olduklarına vurgu yapıyor. Tıpkı Mor Haritam’ı kullanan birbirinden farklı kadınlar gibi. Toplumun her kesiminden insanın yapılan duvar resmi ile etkileşim kurarak Kadın Danışma Merkezinin topluma entegre edilmesinde önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz.”

“Kadından Kadına”

Birçok farklı kadını tek bir kadın figürünün içinde bir araya getiren “Kadından Kadına”, kadınların birlikte çok daha güçlü olduklarına vurgu yapıyor. Tıpkı yaşadığımız yerlerdeki çok ama biricik kadınlar gibi. Arkada yeniden doğuş ve bereketin simgesi olan lotus çiçeği, vazgeçmemenin ve yeniden başlamanın mümkün olduğu mesajını bizlere iletiyor. Ateş Böcekleri, duvarda, sütunlarda ve yerde imgeler arası bir yol haritası çizerek izleyicilerin yolunu aydınlatıyor. Hiçbir kadının yalnız olmadığını bizlere hatırlatıyor. Sütunların her birinde farklı kültürlerden kadınlar, yerel kültürlere ait desenlerin soyut betimlemeleri ile temsil ediliyor.

Mor Haritam kadınların ihtiyaçlarını görünür kılıyor

Mor Haritam interaktif web sitesi, kadınlar, erkekler, yaşlılar ve toplumun her kesiminin farklı ihtiyaçları ve önceliklerine toplumsal cinsiyete duyarlı politikalarla yanıt verebilmek ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinin bu yönde daha ileriye taşınması için geliştirildi.

Mor Haritam, kadınların güvenlik, gündüz bakımevleri, sosyal yardımlar gibi çeşitli ihtiyaç ve hizmetlere kolay ulaşmasını ve kentin kadınlar için daha güvenli hale getirilmesini amaçlıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.