Ajandahaber

İmralı süreci Karayılan'ı rahatsız etti

GÜNCEL

BDP'den Ayla Akat Ata ve Ahmet Türk'ün İmralı Adası'na giderek Abdullah Öcalan'la görüşmesinin ardından gözlerin çevrildiği PKK'dan ilk tepkiler geldi. Kandil'deki yöneticilerden Murat Karayılan da Öcalan'la görüşme istedi.

Örgütün fiili lideri konumundaki Murat Karayılan, örgüte bağlı internet sitelerinde yayımlanan röportajında "Abdullah Öcalan'la diyalogun başlatılmış olmasını "çok önemli ve isabetli bir girişim" olarak tanımladı.

Asıl olarak kendileriyle de görüşülmesi gerektiğini savunan Karayılan, "Çok büyük ciddiyete ve sorumluluğa ihtiyaç vardır. Tekrardan birtakım hesaplar çerçevesinde oyalama taktikleri geliştirerek Kürt sorununun çözümünü değil de PKK'nin çözülmesini hedeflemeye dönük amaçlar güden politikalar geliştirilirse yazık edilmiş olur" dedi.

"İLK ADIM 'ÖCALAN'IN İMRALI'DAKİ POZİSYONUNU DEĞİŞTİRMEK"

Görüşmelerin kasım ayından bu yana sürdüğünü de iddia eden Karayılan ilk atılacak adımın ise Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki pozisyonunun değiştirilmesi olduğunu vurguladı. "Sürecin ilerlemesi için buna kesinlikle ihtiyaç var" diyen Karayılan, geçmişteki Oslo ve İmralı sürecinin sonuçsuz kalmasına da değindi. Karayılan bu görüşmelerin sonuçsuz kalmasının temel nedeninin devlette çözüm için zihinsel bir alt yapının olmadığını iddia etti.

Karayılan, "TC Devleti adına Başbakan ve AKP gerçekten Kürt sorununu çözmeye karar vermişse, bu süreç demokratik çözüm sürecine dönüşebilir" dedi.

Karayılan, bu süreçte ilk adımı ise devletin atması gerektiğini savundu. Karayılan, "Madem devlet ve hükümet Türkiye'nin bu temel sorununu çözme kararı almışsa ve çözecek olan kendisiyse, evvela pratik bir adım atmalı ve bununla birlikte çözüm projesini ortaya koymalıdır. Yani çözmek istiyor da, nasıl çözmek istiyor, projesi nedir? Böyle bir proje ortaya konulmadan sağlıklı bir tartışma, diyalog ve müzakere zemini oluşamayacağı gibi herhangi bir çözüm stratejisi de geliştirilemez. Sürekli entegre stratejisinden söz ediliyor ama bunun ne olduğunu açıklayan kimse yok. Yani Türk devleti Kürt sorununda çözüm için ne gibi adımlar atmayı düşünüyor? Bunu, Kürt tarafı olarak biz bilmek istediğimiz gibi, kamuoyu da bunu bilmek istiyor" diye konuştu.

Karayılan, ayrıca kendilerinin de Abdullah Öcalan'la diyalogda olmaları gerektiğini söylerken "BDP'lilerle görüşmüş olması ve görüşebilmesi elbette ki çok önemli. Bu, siyasi yapının iknası ve çalışmaları için gereklidir. Ancak esas önemli olan silahlı güçlerdir. Bunun için bizim direk Öcalan'la diyalogda olmamız gerekiyor. Sadece yönetimle değil, geniş komutanlık kademesi ve savaşçı yapısının ikna edilmesi sorunu vardır." dedi.

Karayılan, "Bu konuda sadece DTK'lilerin Öcalan'la ile görüşmesinin sorunu çözeceği düşünülüyorsa yanlıştır" diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.