Gana Camii kim yaptı
Gana yaptırılan Türk mimarisindeki Camii konusunda işin aslı nedir?
Gana’daki Camii’nin yapımı için kullanılan para, Türk hükümetinden değil, Türk Sivil Toplum Örgütleri’nin (STK) organizasyonuyla toplanmıştır. Gana’daki camiide Türk devletinin Kamu kaynağı hiç kullanılmadı.
Camii, 2012 senesinde bir STK olan GANA Dostluk ve Yardımlaşma Derneği (GANADER) tarafından planlandı.
Camiinin ismi de, Mavi Marmara gemisinde İsrail tarafından katledilen şehid Furkan DOĞAN’a atfen, “Accra Furqan Mosque” olarak verildi.Camii’nin ilk temel atma bedeli de, şehid Furkan DOĞAN’ın ailesinin Kayseri’de bir dairelerini satıp gönderdikleri parayla atıldı.
Ancak camii inşaatı, Gana’nın başkenti Accra’nın en dikkat çeken mimarilerinden biri haline gelince, Ganalılar camiye “*National (milli) Mosque*” ismini verdiler. Bu nedenle Camii’nin iki ismi de tabelaya yazıldı.
Camii’nin giriş kapısının alınlığında hem “National Mosque” hem de “Accra Furqan Mosque” yazmaktadır.
Camii, başta GANADER olmak üzere, Hudayi Vakfı, iSAR gibi Türk “Sivil Toplum Teşkilatları”nın Türkiye halkından topladığı yardımlar ve büyük çoğunluğu rahmetli Abdullah-Fahreddin TİVNİKLİ kardeşlerin yardımlarıyla inşaa edildi.
Camii ve çevresi aşevi, kütüphane, kolej, misafirhane, gasilhane, Gana müftülüğü binası vb. hizmet binalarından oluşan bir Osmanlı külliyesi (komplex) tarzında tasarlandı.
Ve camii, 2021 Kurban Bayramı’ndan 4 gün önce, bir Cuma günü ibadete açıldı.
Ancak, Türkiye’nin ve Türk STK’ların Afrika’daki faaliyetlerinden rahatsız olan Batılı sömürgeci devletler, son 5 senedir, Afrika’daki FETÖcülerin de istihbarat vermeleriyle, sürekli Türkiye aleyhine raporlar düzenlemekteler.
Bu raporlardan iki örnek;
- //www.ieee.es/Galerias/fichero/docs_analisis/2020/DIEEEA29_2020FELSAN_TurcAfrica.pdf
- https://res.mdpi.com/d_attachment/religions/religions-12-00024/article_deploy/religions-12-00024-v2.pdf
Türkiye’nin güçlenmesini istemeyen iç odaklar da Türkiye’nin güçlenmesinden rahatsızlık duyan Batılı devletlerle birlikte “Afrika’da o kadar aç varken Gana’nın önceliği camii miydi?”, “yangın uçağı alamayan ülke Gana’da niye camii yapıyor?” vb. masum görünen sorularla, Türkiye halkını provoke etme hesabı yapıyorlar.
Bunun son örneğinde ise;
1) Önce Alman DW sitesinden yalan bir video-haber yapıldı;
https://fb.watch/75gmXHe8Na/
2) Bu videoyu alan Yunan *Yorgo ANGELEPOULOS*, üzerine “yangın için uçak alamayan Türk hükümeti, Gana’da milyon dolara camii yapmış” yazarak, yüzbinlerle takipçisi olan Instagram hesabından paylaşarak provokasyonu farklı mecraya çekti. (Instagram hesabını kapatmış)
Daha sonra aynı videoyu Twitter hesabında da paylaştı;
https://twitter.com/yrgangelopulos/status/1421480898705375235?s=21
3) Alman-Yunan ortaklığıyla yapılan yalan/provokasyon habere vatan-millet düşmanı Türk(!) medyası ve sosyal medya kullanıcıları da atlayarak hükümet aleyhine kullanmaya başladı.
Gazeteci İsmail SAYMAZ da provokasyona alet olarak, “Gana Millet Camisine harcanan paranın yarısı ile THK'ya ait yangın söndürme uçakların bakımı sağlanabilirdi. Şimdi artık Gana Millet Camisi'nde, yangında can verenlerin ruhuna birer Fatiha okunur.” şeklinde bir twit attı. Sonra bu twiti sildi.
Bu tür oyunlara dikkat edelim.
Fasıktan gelen haberi araştıralım.
Ülkemize ve halkımıza güvenelim.
Güvendiğiniz Türk STK’ların Afrika’daki ve dünyanın farklı bölgelerindeki çalışmalarına sahip çıkalım.
Türk STK’lar, başta ülkemizde olmak üzere, Afrika’da ve birçok bölgede İnsani Yardım faaliyetlerini öncelemekte birlikte, bu tür kalıcı eserler (camii, aşevi, yetimhane vb) bırakmak için de çalışmaktadırlar.
Bu tür çalışmalara Batılılar “soft power” (yumuşak güç) demektedir. Ve uluslararası siyasette, devlet faaliyetlerinden daha etkin bir çalışma yöntemidir. Ülkemiz maalesef “soft power” çalışmayı çok geç keşfetmiş ama geç de olsa kararlılıkla STK’ları desteklemeye başlamıştır.