Ajandahaber

E-Kimlikte sona gelindi

GÜNCEL

Digital kimlik çalışmalarında sona gelindi. e-ID Program&Kamu Sertifikasyon Merkezi Yöneticisi Dr. Oktay Adlıer, "Yeni çipli kimliklerin vatandaşlara dağıtılmasına hazırız.

Bunun için Kalkınma Bakanlığı gerekli bütçeyi ayırdı. e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu ve Bakanlığın kararıyla düğmeye basılmış olacak. 2012'de yaygınlaştırma çalışmalarına başlanmış olacak. Karardan sonra, 4 yıl içerisinde vatandaşlara dağıtılacağı öngörülmektedir" dedi.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, Bilgi ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS) geliştirildi. e-ID Program&Kamu Sertifikasyon Merkezi Yöneticisi Dr. Oktay Adalıer, en ideal yaygınlaştırma süresinin, vatandaş memnuniyeti, maliyet ve yönetim perspektiflerinden değerlendirildiğinde 3 yıl olarak belirlendiğine dikkat çekerek, ülke geneline kimlik kartı dağıtımından sorumlu kurum olan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün tüm birimlerinin, yaygınlaştırma aşamasına geçebilmesi için bir geçiş süreci öngörüldüğünü söyledi. Bu geçişin öngörülen süresinin 1 yıl olduğunu vurgulayan Adalıer, "Dolayısıyla yaygınlaştırma aşamasının 3 yıllık dağıtım ve yaygınlaştırmaya geçişin 1 yıl düşünülmesiyle toplam 1+3 yıl olması öngörülmüştür" dedi.

Vatandaş, farklı belge, kart taşımak durumunda kalmadan elektronik ortamda kimlik doğrulama yapılabileceğini anlatan Adalıer, konuşmasında şunları söyledi: "T.C. kimlik kartı ile tek kart-tek şifre dönemine geçilecektir. Her alanda bu kart kullanılacaktır (Hastane, banka, noter, internet gibi) Kredi kartları hariç. kimlik sahteciliğinden kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecektir. e-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri ) kimlik kartı ile güvenli bir şekilde erişilebilecektir. Kimlik kartıyla e-imza kullanılabilecektir. Kimlik kartı vizesiz gidilen ülkelerde seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir, elektronik pasaport özelliğine sahiptir. Ancak, VISA gerektiren ülkeler için elektronik pasaport alınması ihtiyacı bulunmaktadır."

Adalıer, kimliğin özelliklerine ilişkin olarak şunları söyledi: "T.C. kimlik kartının görsel tasarımı yapılmış ve üzerinde bulunacak güvenlik tedbirleri belirlenerek bunların kart üzerinde uygulaması gerçekleştirilmiştir. Özgün bir akıllı kart yongası geliştirilmiştir. Milli Akıllı Kart İşletim Sistemi (AKİS) geliştirilmiş ve "Ortak Kriterler Belgesi'' alınmıştır. Milli bir Kart Yönetim ve Dağıtım Sistemi geliştirilmiştir. Bir milli kimlik doğrulama sistemi geliştirilmiştir. E-Kimlik kartı, vatandaş tarafından standart kart okuyucularla kullanılabilecek olmasına rağmen kamusal kullanım amacıyla Güvenli Kart Erişim Cihazları (Kurumsal, Bireysel, Kiosk, Mobil) geliştirilmiş, prototip üretimleri yapılmış ve endüstrileşmeye esas dosyaları hazırlanmıştır. TÜBİTAK tarafından daha önce geliştirilen Milli Açık Anahtar Altyapısı bu projede de kullanılacak şekilde revize edilmiştir."

AR-GE ALT YAPISI TÜBİTAK TARAFINDAN TAMAMLANDI

Geliştirilen AKİS'in Türkiye Cumhuriyeti yeni kimlik kartı olduğunu belirten Adalıer, sözlerini şöyle sürdürdü: "TÜBİTAK olarak 2006'da Nüfus Genel Müdürlüğü'nün talebiyle, bu işe başladık. 5 yıl içerisinde 30-40 yıl kullanılacak kimlik kartının AR-GE alt yapısını tamamladık" Adalıer, 5 yıl içerisindeki çalışmalarda kartların güvenli olarak takılacağı bir kart erişim sisteminin de geliştirildiğini belirtti. Adalıer, Bolu genelinde 498 köyden 287'sine mobil kayıt ünitesi ile hizmet verildiğini belirterek, Bolu'da 60 memurla 220 bin kartın dağıtımının başarıyla yapıldığını söyledi.

Adalıer, yeni çipli kimliklerin vatandaşlara dağıtılmasına hazır olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bunun için Kalkınma Bakanlığı gerekli bütçeyi ayırdı. e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu ve Bakanlığın kararıyla düğmeye basılmış olacak. 2012'de yaygınlaştırma çalışmalarına başlanmış olacak. Karardan sonra, 1+3 yıl içerisinde vatandaşlara dağıtılacağı öngörülmektedir"
Kimliklerde bayan bay renk ayrımı olmayacağını anlatan Adalıer, "Her vatandaşa tek renk kimlik verilecek. Bu kimlik kartlarının 3 temel görevi var. Birisi, elektronik ortam, ikincisi elektronik imza ve son olarak pasaport yerine vatandaş çok rahat kullanabilecek" dedi.

Kullanım için vatandaşın Nüfus Müdürlüğü'ne giderek biyometrik vesikalık fotoğraf ile kayıt yaptırabileceğini belirten Adalıer, Ankara'da basılan kartın posta yoluyla vatandaşın adresine gideceğini ve vatandaşın kart okuyucusuyla elektronik ortamda hizmet veren kurumlardan faydalanabileceğini söyledi.

TEK ŞİFRE, TEK KART

Bu kimlik kartının anahtar rolü oynadığını anlatan Adalıer, şunları söyledi: "Tek şifre, tek kart olarak cüzdanımızda taşıyacağız. Hem devlet hem banka uygulamalarında kartımızı kullanacağız. Güven getiriyor vatandaşa. Vatandaş kimliği kaybettiğinde, benim adıma biri bir iş yapar mı demekten kurtuluyor. Bürokrasi azalıyor devlet kurumlarında. Hızlı erişim mümkün, 10 yıl dayanıklı bir kart. Uzun soluklu olarak kullanılabilecek"

Sosyal yardımlaşma konusunda da bir çok projenin olduğunu vurgulayan Adalıer, "Yardım gerçekten doğru kişiye mi yapılıyor emin olunabilecektir" dedi. Adalıer, bu konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Bakanlığı, Noterler Birliği ve bankalarla da çalışmaların devam ettiğini anlattı. Adalıer, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kartın güvenliğine ilişkin bir soru üzerine Adalıer, "Vatandaş hangi bilgisinin nerede görülmemesi gerektiğine nasıl karar verecek. Kişisel bilgilerin korunması ile ilgili kanun tasarısı çıktıktan sonra tüm devlet kurumları elektronik devlet uygulamalarını bu karta entegre edecekler ve kart kullanımında o kurumun mevzuatı çerçevesinde vatandaşın izni dahilinde bilgi çıkacak."

Kartların nerede basılacağına ilişkin soru üzerine Adalıer, şu an kart basımı yapan 5 yerli firmanın bulunduğunu belirterek, öngörüsünün de yerli firmaların ihaleye girmesi yönünde olduğunu söyledi. Adalıer, "Kartın çipinden mürekkebine kadar Türk endüstrisi üretti" dedi. Kartın kopyalanma riskine karşı görünür ve görünür olmayan 9 koruyucu önlemin yapıldığını anlatan Adalıer, bu şekilde kartın kopyalanmasının mümkün olmadığını belirtti. Bir gazetecinin, "Kişi trafik kazası geçirdi diyelim. Kimlik bilgilerinin girilmesi gerekiyor ancak şuuru yerinde değil. Bu durumda kart nasıl kullanılacak?" sorusunu, "Bu senaryo Sağlık Bakanlığı için uygulanacak. Bu durumda bakanlığın nüfus müdürlüğü tarafından verilmiş bir sertifikası olacak. Sağlık Bakanlığı bu kartı tüm okuyucularında taktığında otomatik olarak bilgi çıkması gerekiyor. onaylanmadı ama kartın içinde sınırlı acil kritik bilgiler var. Hastanın şeker, tansiyon durumu, kullandığı ilaçlar ve kan grubu bilgileri gibi. Sağlık Bakanlığı'nın alt yapıyı hazırlamasının ardından bu bilgiler karta yüklenecek. Vatandaş, muayene olduktan sonra tüm bilgileri hastanenin güvenli kart okuyucularında doğrulanacak ve sürekli güncellenecektir."

KARTTA DAMAR VE PARMAK İZİ KULLANILACAK

Adalıer, kartta yüksek güvenlik sağlayan damar ve parmak izi kontrollerinin ise güvenlik ve nakit transferi gibi durumlarda kullanılacağını söyledi. Damar izi, parmakta derinin altındaki damarlar ve avuç içi damar izini denediklerini anlatan Adalıer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Montaj çalışması ve kullanım sahasında denemedik. İris gelirse onu da entegre edeceğiz, gözle biyometrik doğrulamayı öngörüyoruz"

Önceki ihalede pasaport başı 2 buçuk Euro olan miktarın 1.70 Euroya düşürüldüğüne dikkat çeken Adalıer, bu konuda bir farkındalık oluşturulduğunu söyledi. Uluslararası platformdaki şirketlerin de bu ürünü kullanmak istediğini anlatan Adalıer, 5 yılda gelinen noktanın sevindirici bir şey olduğunu kaydetti. Çocuklarının durumlarını ailelerin bu kartlarla görebileceğine dikkat çeken Adalıer, şöyle konuştu: "Ben kimlik kartımla giriş yaptığımda devlet beni yönlendiriyor. Çocuklarımın sınav tarihlerini görebiliyorum. Bu unsur karttan bağımsız, uygulamaya bağlı, kart sadece güvenlik sağlıyor." Bu kartın otellerde de çok işe yarayacağını vurgulayan Adalıer, kimlik kullanılan her yerde bu kartın kullanılabileceğini belirtti. Adalıer, her bankadan ayrı şifre alma devrinin biteceğini belirterek "İlgili kurum hizmet verdiği noktada sizi görüyor, farkediyor ve kaydediyor. Onların kayıtları da ilgili kurumda"

Toplantı sonrası AKİS'in özellikleri ve uygulama aşamaları gazetecilere tanıtıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.