Ajandahaber

CANİK’TE “SIFIR ATIK KÖYÜ” KURULDU

GÜNCEL

Canik Belediyesi’nin ödüllü ‘Sıfır Atık Köyü’ projesi hayata geçiyor

CANİK’TE “SIFIR ATIK KÖYÜ” KURULDU

Canik Belediyesi’nin ödüllü ‘Sıfır Atık Köyü’ projesi hayata geçiyor

Canik Belediyesi’nin 27-28 Ekim 2020 tarihlerinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Belediyeler İçin Sıfır Atık Fikir Yarışması’nda ödül almaya hak kazanan “Sıfır Atık Köyü” Projesi hayata geçiriliyor.

Yarışmada ödül kazanan 29 belediye arasında yer aldıklarını ifade eden Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, “Sıfır Atık Köyü” Projesi’ni kısa sürede tamamlayıp hayata geçirme aşamasına getirdiklerini belirtti.

Projenin Samsun Millet Bahçesi’nde pilot bölge olarak hayata geçirileceği bilgisini aktaran Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, 31 Ağustos 2021 tarihinde Sıfır Atık Fikir ve Proje Uygulama Yarışması 2. Aşama başvurusu yaptıklarını beyan etti.

“Bu projede öncelikle çocuklarımızı ve gençlerimizi projeye dâhil etmeyi amaçlıyoruz.” diyen Başkan İbrahim Sandıkçı, ‘Sıfır Atık Köyü’ adıyla oluşturulacak pilot bölge ile sürdürülebilir çevre anlayışını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Proje kapsamında kurulan ‘Geri Dönüşüm Müzesi’ ile gençlere sıfır atık ve çevre eğitiminin verileceğini ifade eden Başkan Sandıkçı, şunları söyledi: “Sıfır Atık Köyü Projesi ile çocuklara; kaynakların verimli kullanılmasını, atık oluşumunun olabildiğince engellenmesini, israfın önüne geçilmesini, oluşan atıkların kaynaklarına göre ayrı toplanması ve bu atıkların geri dönüşümü ile enerji kaynağı haline getirilmesini yerinde öğretmeyi hedefledik.”

Projede yer alan açık tarla alanı ve kapalı sera alanlarında ‘ata tohumu’ ekimi yapılacağını dile getiren Başkan İbrahim Sandıkçı, bu tür uygulamalarla gençlere tarım, çevre ve toprak sevgisi aşılanacağının altını çizdi.

Canik Belediyesi AR-GE Birimi tarafından geliştirilen projede ayrıca; atıkların depolanıp lisanslı firmalara teslim edileceği Geçici Depolama Alanı; atık ahşap, lastik, halat, demir gibi malzemelerden oluşan Oyun Grupları ve Oturma Alanları; hurda atıklardan imal edilmiş balık figürlü bir sanat eserinin de yer aldığı Hurda Sanat Alanı; tarlalardan çıkan yeşil atıkların gübreye dönüştürüldüğü Kompost Alanı ve eski evlerden alınmış ahşap parçalardan yapılmış bilgilendirici tabelaların mevcut olduğunu bildirildi.

‘Sıfır Atık Köyü’nde Neler Var?

Hurda Malzemelerden Tasarım:

Atık sac, metal vb. malzemeler kullanılarak Karadeniz'in sembollerinden olan balık tasarımı imal edilmiştir.

Geri Dönüşüm Müzesi:

Yeşil bir bina olarak tasarlanan Geri Dönüşüm Müzesi, güneş panelleri ve rüzgâr türbininden alınan enerji ile aydınlatılmaktadır. Daha önce çardak olarak kullanılan yapının etrafı atık palet ve lastiklerle kapatılıp sarmaşıklarla düzenleme yapılmıştır. Bu oluşumla birlikte doğaya uyumlu olarak ‘Kentsel Isı Ada’ etkisi azalması sağlanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak sera gazı salınımı azalırken karbon ayak izi ve küresel ısınma karşısında pozitif bir yaklaşım sergilenmiştir. Öğrencilerin eğitim alanı olarak da kullanabileceği Geri Dönüşüm Müzesi’nde bisiklet sürerek pedal yardımıyla ışık enerjisi dönüşümü ve telefonlarını şarj edebilecekleri bir mekanizmaya da yer verilmiştir. Kasalarla oluşturulmuş Dönüşüm Kütüphanesi ile okuma alanları, çevre bilinci eğitimi, sıfır atık eğitimi, geri dönüşüm atölye çalışmalarına yer verilmiştir.

Yağmur Suyu Depolama Alanı:

Müzenin çatısına yerleştirilmiş su toplama kanalları yardımıyla, yağmur suyu hasadı yapılmaktadır. Depolama tankına depo önü filtre takılarak dış kaynaklardan gelen yaprak vb. malzemelerin girmesi engellenmiştir. Depolanan su, tarla alanlarında kullanma suyu olarak kullanılmaktadır.

Atık Geçici Depolama Alanı:

Atık Köyü’nden çıkacak atıklar arasında karakterizasyon çalışması yapılarak toplanacak atıklara göre atık kutuları yerleştirilmiştir. Toplanan atıklar ayrı biriktirilerek lisanslı firmalara teslim edilmektedir.

Tarım Alanı:

Öğrencilerle birlikte Ata Tohum ekim-dikim çalışmaları yapılacak, tohum-fidan ve çevre sevgisi oluşturulacaktır.

Dönüşüm Seraları:

Ahşap atık, halat, naylon gibi malzemeler kullanılarak oluşturulan sera alanları Canik Belediyesi tarafından düzenlenecek etkinlikler doğrultusunda okullara teslim edilecektir. Bu şekilde öğrencilerin sorumluluk sahibi olmaları ve kendi elleriyle ürün yetiştirmeyi öğrenmeleri amaçlanmıştır.

Kompost Alanı:

Atık varil olarak tasarlanan Kompost Alanı’nda, bahçeden çıkan yeşil atıklar toprakla karıştırılarak 4-6 hafta arasında gübre haline getirilip tarlalarda toprak iyileştirici olarak kullanılacaktır.

Geri Dönüşüm Oyun Gruplar ve Oturma Alanları:

Eski ahşap atık, kütük, lastik, halat vb. malzemelerden köyün konseptine uygun olarak tasarlanamış kaydıraklı traktör, mini karavan, salıncak, tırmanma parkuru, yürüme parkuru ve lastikli geçitler oluşturulmuştur.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.