Ajandahaber

Buruk sevinç!

GÜNCEL

16 yıl sonra yürüdü ama...


Erzurum'da doğuştan yürüme engelli Abdülmuttalip Altay (16), 9 ay önce olduğu ameliyatın ardından bir ay önce mucize bir şekilde yürümeye başladı. Ancak yürüme sevinci, hareketlerinin hızlanması için gittiği özel rehabilitasyon merkezinde iddiaya göre fizik tedavi uzmanının ayağına fazla yüklenmesi sonucu sol bacağının kalça kemiğinden kırılmasıyla hüsrana döndü. Yeniden ameliyat edilip bacağına platin takılan genç bugün taburcu edilirken, aile, "Doktorlar bir ay içinde yürürse yürüyebileceğini, yoksa yürümesinin zor olduğunu belirtiyor. Rehabilitasyon merkezindeki uzman hakkında suç duyurusunda bulunduk. Merkez davacı olmamamız için para teklif etti" iddiasında bulundu. Özel rehabilitasyon merkizi sahibi ise, olayla ilgili hem kendilerinin, hem de Milli Eğitim Müdürlüğü'nün inceleme başlattığını belirtirken, "Kesinlikle aileye ?davanızdan vazgeçin, para verelim' gibi bir talebimiz olmadı, olamaz da" dedi. Uzmanlar, hastanın kemik erimesi varsa, ayağın aşırı esnetilmesi durumunda ya da ameliyat nedeniyle sorun yaşanması sonucu kırık oluşabileceğini söyledi.

Doğuştan ayaklarındaki sorun nedeniyle yürüyemeyen Abdülmüttalip Altay (16), yıllarca yürümenin hayalini kurarken, iki yıl önce tedaviye başladığı Yakutiye Araştırma Hastanesi Ortopedi Servisi'nde sonuncusunu şubat ayında olduğu iki ameliyatın ardından bir ay önce ilk adımını attı. Küçük adımlarla yürüyebilen genç, hareketlerinin hızlanması için, daha önce 7 yıl boyunca tedavi gördüğü özel rehabilitasyon merkezinde fizik tedaviye başladı. Cumartesi günü rehabilitasyon uzmanı M.C. (Mehmet Canpolat) bağdaş pozisyonunda ayaklarını esnetirken Abdülmüttalip'in sol bacağı kalça kemiğinden kırıldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan genç, acil ameliyata alındı ve bacağına platin takıldı.

"YENİDEN YÜRÜMEK İSTİYORUM"
Rehabilitasyon uzmanı M.C.'nin "Canım yanıyor" diye uyarmasına rağmen kendisini zorlamayı sürdürdüğünü belirten Abdülmüttalip Altay, "?Hocam çok ağrıdı' dememe rağmen, ayağımı zorlamayı sürdürünce bir anda ?çıt' diye ses duydum. ?Ayağıma bir şey oldu' dedim ama ?yok bir şey' diyerek geçiştirdi. Sonra merkezin sahibi geldi ve ayağımın şiştiğini görünce, ambulans çağırdı. Ayağıma ameliyatla platin takıldı. 16 yıl yürümeyi hayal ettim. Tam hayallerim gerçekleşmişken, başıma böyle bir şey geldi. Yeniden yürümek istiyorum" dedi.

"HESABINI SORACAĞIZ"
Oğlunun yürümesinin sevincini doyasıya yaşayamadığını söyleyen 5 çocuk annesi Elif Altay ise "Bir aydır sevincimizden kurban kestik, dualar ettik. 16 yıl sonra oğlumun yürümesini ancak bir ay görebildim. Rehabilitasyon merkezi ile uzman M.C. hakkında şikayette bulunduk. Bunun hesabını onlardan soracağız. Biz oğlumuzun acısıyla kıvranırken, merkez yöneticileri gelip bize ?para verelim, davacı olmayın' diyebiliyorlar" dedi.

MERKEZİN SAHİBİ: "İNCELEME BAŞLATTIK"
Özel Uzmanlar Rehabilitasyon Merkezi sahibi Davut Hazır, olayla ilgili hem kendilerinin hem de Milli Eğitim Müdürlüğü'nün inceleme başlattığını belirterek, "Bir kırık vakası olduğu doğru. Ancak biz hem doktorlarla hem de Hacettepe Tıp Fakültesi'nden bazı uzmanlarla konuştuk ve bu kemiğin kırılmasının ancak 1 tonluk bir basınçla mümkün olabileceğini söylediler. Doktorlar, Abdülmüttalip'in bilinmeyen bir kemik hastalığı olabileceğini düşünüyorlar. Yine de konuşmak için erken. Bilimsel olarak da araştırılıyor. İncelemelerin ardından kesin netice belli olacak. Çıkacak sonuca göre ne yapılması gerekiyorsa, yapılacaktır" dedi. Rehabilitasyon uzmanı M.C.'nin merkezlerinde yeni göreve başladığını, ancak mesleğinde çok deneyimli bir isim olduğunu söyleyen Hazır, "Aile ile sık sık görüşüp, Abdülmüttalip'in tedavisiyle de yakından ilgileniyoruz. Ancak aileye kesinlikle, ?davanızdan vazgeçin, para verelim' gibi bir talebimiz olmadı, olamaz da" diye konuştu.

PROF. DR. ERDAL: AŞIRI ESNETMEYLE KIRILABİLİR
Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Erdal, olayın çok iyi bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi. "Rehabilitasyon sırasında böyle bir durum olabilir" diyen Prof. Dr. Erdal, şöyle konuştu:
"Fizik tedavi esnasında bu tür olaylar bazen yaşanabiliyor. Ancak bu hastanın özelliklerini bilmeden bir yorum yapmam doğru olmaz. Genel bir değerlendirme yapmam gerekirse, hastanın kemik erimesi var ise rehabilitasyon esnasında böyle bir kırık oluşabileceğini söyleyebilirim. Kemik erimesi durumunda kırıklar kendiliğinden de oluşabilir. Kemik erimesi yok ise ayağın aşırı esnetilmesi durumunda da kırık hadisesi yaşanabilir. Ayrıca hastanın geçirdiği ameliyatların ardından da bir sorun yaşanmış olabilir. Bunların hepsi ihtimal ve olabilecekler içerisinde. Vakanın incelenmesi halinde kesin bir söz söylenebilir" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.