Ajandahaber

Bakandan Bedelli Açıklaması

GÜNCEL

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlik hizmetine başvuru süresinin uzatılmasıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını açıkladı

 TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularına sözlü cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 35-C Maddesi gereğinde lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri 29 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelendiğini, 11 Eylül 1940 tarihinden bu yana kadar böyle uygulandığını söyledi. 1940 tarihinden bu yana Askerlik Kanunu’nda herhangi bir değişiklik yapılmadığını söyleyen Bakan Yılmaz, “Değişiklik bizim kanunumuzda değil YÖK Kanunu’nda değişiklik yapılarak, onların üniversitedeki okulu bitirme sürelerinin limiti kaldırılmış, dolayısıyla bir üniversiteye giren kimse pekala 50 yaşına kadar da 60 yaşına kadar da öğrenci olarak kalabilmektedir. YÖK Kanunu’nda buna herhangi bir engel yoktur. Öğrencilerin lise veya dengi okulda 18 veya 19 yaşlarında mezun oldukları düşünüldüğünde bu öğrenciler yaklaşık 10 gibi bir süre ile yüksek öğrenimlerine devam edebilmektedirler. Ayrıca bunlardan doktora yapanlar da varsa 35 yaşına kadar da askerlikleri ertelenebilmektedir. 29 yaşının değiştirilmesiyle ilgili bir çalışma da yoktur” diye konuştu.

“BEDELLİDE SÜRE UZATIM ÇALIŞMAMIZ BULUNMAMAKTADIR”

Bedelli askerlik için süre uzatması çalışması yapmadıklarını açıklayan Bakan Yılmaz, “6252 sayılı Askerlik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 111sayılı Askerlik Kanunu’na eklenen geçici 46. Madde kapsamında bedelli askerlik hizmetine başvuru sürüse 31 Ocak 2013 tarihle ve 6413 sayılı Kanunun 46. Maddesi ile eklenen 1111 sayılı Kanunun geçici 51. Maddesi gereğince 16 Mart 2013 tarihine kadar uzatılmıştır, ayrıca bir süre uzatım çalışmamız bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bir uzman çavuşun botları boyasız olduğu gerekçesi ile TSK’dan ilişiğinin kesilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

TBBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularına sözlü cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TSK Disiplin Kanunu’nun 20. maddesinde silahlı kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizliklerin sayıldığını ifade ederek, daha önceki uygulamalarda kıyafet disiplini kapsamında yayınlanan emirlere aykırı hareket edenlere disiplin amirlerince disiplin cezasının verilebildiğini belirtti. Daha önceden botlarının boyasız olmasına bağlı olarak disiplin amiri tarafından azami 7 gün disiplin cezasının verildiğini söyleyen Bakan Yılmaz, “6413 sayılı Kanun ile aynı eylemin cezası uyarma olarak düzenlenmiş olup, gerek önceki Disiplin Mevzuatı gerekse yeni yürürlüğe giren TSK Disiplin Kanunu gereğince de bir uzman çavuşun sadece bu nedenle TSK’dan ilişiğinin kesilmesi mümkün değildir” diye konuştu.

“BİN 225 OLAYA KARIŞAN SURİYE UYRUKLU HAKKINDA GEREKEN İŞLEMLER YAPILMIŞTIR”

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Bin 225 olaya karışan Suriye uyruklu hakkında gereken işlemler yapılmıştır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularına sözlü cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye’den Türkiye’ye giriş yapanları hasta ve yaralılar dahil sayının 26 Temmuz 2013 tarihi itibariyle 201 bin 73 olduğunu belirtti. Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Mardin, Malatya, Şanlıurfa geçici barınma evlerinde kalan Suriyeli mültecilerin rakamını veren Bakan Yılmaz, “Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniyeillerinde 2013 yılı Mart ayı itibariyle bin 225 olaya karışan Suriye uyruklu hakkında gereken işlemler yapılmıştır” diye konuştu.

“PROFESYONEL ASKERLİĞE GEÇİŞ GİBİ BİR ÇALIŞMAMIZ YOK”

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Profesyonel askerliğe geçiş gibi bir çalışmamız yok” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularına sözlü cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Askerlik şubelerinin azaltılmasında profesyonel orduya geçiş planı mı işletilmektedir?” şeklindeki soru üzerine, “Profesyonel askerliğe geçme gibi bir çalışmamız yoktur. Zaten silahlı kuvvetlerimizin 3’te 1’i profesyonel durumdadır. Subayları, astsubayları, uzman jandarmayı sayarsak, 100 bin astsubayımız var, 50 bin subayımız var, 50 bin uzman erbaş dersek 200 bin yapar. 600 bin asker için 200 bin. Profesyonel askerliğe çalışma gibi bir çalışmamız yok” diye konuştu.

Bütün etnik kesimlerin bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olduğunu belirten Bakan Yılmaz, “Silahlı kuvvetlerde ne kimsenin mezhebine bakılır, ne kimsenin ırkına bakılır. Silahlı kuvvetler bu toplumun bir parçası, bir intihar nasıl sivil hayatta varsa, bakan arkadaşımız intihar etti, sanatçılarımızdan, rektörlerimizden intihar edenler var. Silahlı kuvvetlerimizdeki Mehmetçiklerimizden gönül ister ki kimse intihar etmesin. İntihar sadece Türk ordusunun ve halkının dünyadaki her ülkenin problemidir. İntihar işini basite almıyorum. İntihar işi çok kompleks ve çözümü de çok zordur. ‘İntihar oluyor da neden intihar oluyor, bir profesyonel askerliğe mi geçiliyor’ deniliyor. Bir profesyonel askerliğe geçişimiz yok. Kürtler veya Alevilere yönelik silahlı kuvvetlerde bir ayrım yok” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.