Ajandahaber

Türk otobüs şirketlerine Almanya müjdesi!

EKONOMİ

Almanya'da 82 yıllık bir tabu yıkıldı ve şehirler arası otobüs seferlerine izin veren yasa yürürlüğe girdi. Türk otobüs şirketleri gözünü şimdi Almanya pazarına dikti.

Tren yollarının gelişmesi amacıyla 1931 yılında çıkartılan yasa Almanya'da şehirler arası otobüslere yasak getirmişti. Günümüze kadar da az sayıdaki istisna dışında bu yasak devam etti.

Geçtiğimiz yıl federal hükümetin hazırladığı ve muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller'in de desteğini

alan yasa tasarısı Eyalet Temsilcileri Meclisi'nden geçti. Böylece 2013 yılıyla birlikte şehirler arası otobüsler için yeşil ışık yandı.

Türk firmalarının gözü Almanya'da

Almanya'da demiryolu tekelinin yıkılması sonrası Türk otobüs şirketleri de gözünü Almanya pazarına dikti.
Türkiye Otobüscüler Federasyonu'nun eski başkanı ve Ulusoy Taşıma Grubu Koordinatörü Mustafa Yıldırım, Almanya'da hükümetin küçük grupları otobüslerle taşıma kararının ekonomiye katkı sağlayacak bir adım olduğunu söyledi.

"Almanya ile görüşmelere başladık. Bir süre sonra Türk şirketlerinden oluşacak konsorsiyum Almanya'da faaliyet gösterecek" diyen Yıldırım, başarılı olacaklarından emin.

Tren mi, otobüs mü?

Almanya'da yaygın bir tren ağı mevcut. Ülkedeki toplu taşımacılığın bel kemiğini de Deutsche Bahn (Alman Demiryolları) oluşturuyor.

Hızı saatte 300 kilometreye ulaşan modern trenlerle Deutsche Bahn her yıl yaklaşık 125 milyon yolcu taşıyor.
Alman yolcular için trenle ulaşım bir gelenek. Örneğin 2010 yılında toplu taşımayı kullananların yüzde 86,5'lik kısmı treni tercih etti.

Bu nedenle trenden inip otobüse binmek bazı Almanlar için çok da kolay olmayacak. Ancak özellikle uygun fiyatlarıyla otobüslerin öğrenciler ve maddi durumu iyi olmayanlar için cazip olması bekleniyor.

"Almanya dünyada ulaşımın en pahallı olduğu ülkelerden" diyen Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner'e göre, Almanya'da yaşayanlar yüksek fiyatlar nedeniyle istediği kadar seyahat edemiyor. Baraner uygun fiyat sunması durumunda Türk şirketlerinin Almanya'da şansını yüksek görüyor.

İlk hedef 400 otobüs

Türk şirketlerinden oluşan konsorsiyum Almanya'da ilk olarak 400 otobüslük bir filo kurmayı amaçlıyor. Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan, akaryakıt ve otogar ücretlerinin Almanya'da düşük olduğunu, buna karşılık personel giderlerinin daha fazla olacağını kaydetti.

"Türkiye'de bir otobüs 10 kişiyi istihdam ederken, Almanya'da bu rakamın 6 ila 7 arasında olmasını bekliyoruz" diyen Erdoğan'a göre, sektör Alman ekonomisi için de önemli bir istihdam yaratacak.

Türkiye'den Almanya'ya yatırım yapmaya hazırlanan şirketler personelin hemen hemen tamamını Almanya'dan karşılayacak. Bu, Almanya'da yaşayan Türkler için de yeni iş imkanları doğacak.
Almanya'da bir süre önce şehirlerarası otobüslerin hizmete girmesine izin verilmişti.

Hizmette sınır yok

Otobüslerdeki hizmet kalitesinin Türkiye'deki gibi yüksek seviyede olması hedefleniyor. Otobüs içinde yiyecek, içecek servisi, ekranlı koltuklar, ücretsiz internet ve elektronik bilet seçeneği gibi geniş konfor imkanları ile Türk firmaları yolcuları çekmeye çalışacak.

Ulusoy Taşıma Grubu Koordinatörü Mustafa Yıldırım "Türkiye'de uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile Avrupa'da örnek alınacağız" diyor.

Rekabet kızışacak

Almanya'da yeni çıkan yasayla açılan şehirler arası otobüs piyasasına uluslararası bir çok şirket dahil olma planları yapıyor.

Almanya'da aktif olmak isteyen şirketlerden biri de İngiliz National Express. Ancak firma hangi hatlarda hizmet vereceğini sır gibi saklıyor.

Halihazırda bünyesinde otobüs firmalarını da bulunduran Detsche Bahn'ın da şehirler arası otobüs seferleri konusunda bir ön araştırma yaptığı biliniyor.

Alman Otobüs İşletmeleri Birliği'nden Bastian Roet, yakın zamanda Almanya genelinde 50 otobüs firmasının hizmet vermesini beklendiklerini açıkladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.