Ajandahaber

Kırmızı-beyaz ayrıştı, et sektörü karıştı

Kırmızı-beyaz ayrıştı, et sektörü karıştı
EKONOMİ

Etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş (karıştırma/katma) olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ve kırmızı ve beyaz et karışımını ortadan kaldıran ''Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği'', et sektörünü ikiye böldü.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Genel Başkanı Sait Koca, bu düzenlemede, vatandaşa da, ülke ekonomisine de zarar verecek pek çok konu bulunduğunu söyledi.

Tebliğin hazırlık aşamasında onlarca konuda itirazda bulunduklarını anlatan Koca, bunların hiçbirinin insan sağlığına zarar verecek konular olmadığını, benzer uygulamalar dünyanın her yerinde varken, Türkiye'nin yasak getirdiğini söyledi.

Koca, şu değerlendirmede bulundu:

''Bu iki ürünün, kırmızı ve beyaz etin karışımı, bütün dünyada söz konusu. Böylece tüketici ucuz ve sağlıklı et tüketiyor. Bunun ne zararı var? Bütün dünyada mekanik ayrıştırılmış et (MDM) ile ürün yapılır. MDM'in sağlığa zararı olduğu konusunda tek bir bulgu yoktur. İki kişi sahtekarlık yapıyor diye Türkiye'de yasa çıkarılıyor. Çığır açmıyoruz. Bu düzenlemenin bedelini tüketici ödeyecek.''

Düzenlemeden sektörün etkileneceğine dikkati çeken Koca, ''Sektör olarak tedbirlerimizi alıyoruz, bazı ürünleri ihracata yollayacağız. Halledeceğiz. Biz ülkemizi düşünüyoruz. Sektörü düşünmüyoruz. Vatandaşa ucuz sucuk devri bitti. Ucuz sucuklar sağlıksız mıydı, onu söyleyen yok. Ucuz sucuğu yesin, ne olacak?'' diye konuştu.

''Türkiye Avrupa'dan on adım ileride''

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kırmızı ve beyaz et karışımının yasaklanmasının, sucuk ve diğer ürünlerin fiyatlarında ciddi bir artışa neden olmayacağına işaret etti.

Yalçındağ, ''Ürünün kalitesi ilgilendiriyor beni. Fiyat konusunda karar verecek olan tüketicidir. Ama bu işten vazife çıkarmaya çalışanlara dikkat edilmesi gerekir. Piyasada Türkiye genelinde beğenilen markaların sucukları 20-30 lira arasında satılıyor. Karışımların yasaklanacağı 3 ay önceden belliydi. Fiyatları son üç ayda da aynı kaldı. Bundan sonra da çok değişeceğini zannetmiyorum'' diye konuştu.

Tebliğle getirilen 3 aylık uyum sürecine firmaların adapte olduklarını kaydeden Yalçındağ, perakende zincirlerinin de günler öncesinden söz konusu ürünleri raflarından indirdiklerini söyledi. Yalçındağ, AB ülkelerinde son dönemde yaşanan at eti krizinin, halkın gıda güvenliği konusundaki inancını zedelediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz Türkiye Kasaplar Federasyonu olarak Uluslararası Kasaplar Konfederasyonu üyesiyiz. Et karışımlarının kaldırılması orada da konuşuluyor. Avrupa'daki sıkıntı karışımlardan kaynaklı. Türkiye bu konuda Avrupa'dan bir adım değil, on adım ileride. Örneğin döner bizim markamız. Ama Avrupa'da döner adı altında üretilip içerisine neler katılıyor neler. Niye bu ürünler bizim bir gıda markamızın şöhretini gölgeliyor? Avrupa'da da yakında bu karışım ürünler kaldırılacak. Çünkü büyük sıkıntı oldu. Avrupa artık duyarsız kalmaz. Bu düzenlemeyle Türkiye, at eti skandalıyla uğraşan AB'ye örnek oldu.''

Yeni düzenlemeyle MDM'nin de artık bu tür ürünlerde kullanılamayacağına işaret eden Yalçındağ, ''Artık aslına uygun olmayan döner ve köfte piyasada olmayacak'' ifadesini kullandı.

''Firmalar etiketleri yenilemeyi sürdürüyor''

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, düzenleme öncesinde sucuk, salam ve sosis pazarının yüzde 50-60'ının yüzde 100 dana etinden yapılan ürünlerden oluştuğunu ve o zaman 28 lira olan sucuğun kilogram fiyatının, hala aynı olduğunu vurguladı.

Düzenlemenin fiyatları artırmayacağına dikkati çeken Yücesan, ''Pazarda artık sadece kırmızı et olacağı için firmalar fiyatları geri çekebilirler. Artık rekabet kızışacak'' diye konuştu.

Yücesan, düzenlemenin yürürlüğe girmesi nedeniyle karışımlı ürünlerin toplandığını anımsatarak, ''Kırmızı et sektörü olarak hiçbir firmanın elinde ürün kalmadı. 5 Aralık'ta tebliğ yayımlandığında kırmızı et sektörü tedbirini aldı. Sektörümüzün karışımlı ürün stoku da, MDM stoku da yok'' bilgisini verdi.

Tebliğ kapsamında zorunlu hale getirilen etiket uygulamasına uyum sürecinin hala devam ettiğini anlatan Yücesan, firmaların önceden piyasaya sunulan tümü kırmızı etten oluşan ürünlerinin etiketlerini yenilemeyi sürdürdüklerini bildirdi.

Ürünler toplandı

Bu arada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, tebliğ kapsamında Türkiye genelinde kırmızı ve beyaz et karışımlı ürünlerin tümünün raflardan indirildiğini bildirdi.

Bu konuda vatandaşlardan olumlu tepki ve destek aldıklarını vurgulayan yetkililer, düzenlemeye aykırı hareket edenlere Türk Gıda Kodeksi kapsamında ceza verileceğini ifade etti.

Tebliğ

Et ve et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan tebliğ ile kanatlı etle kırmızı et karıştırılamıyor ancak kırmızı etlerle kanatlı etleri kendi içlerinde karıştırılabiliyor.

Kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılmasıyla elde edilen ürünler kullanılamıyor. Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemiyor.

Yeni düzenlemede, ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da bulunuyor. Buna göre, ürün isimlerinin aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olması gerekiyor.