Mevcut durumda Türk firmaların yatırımlarının başta krom olmak üzere madencilik ve gıda üzerine yoğunlaştığını kaydeden Büyükelçi Sapiyev, “Ülkemizde ayakkabı üretimi yok. İhtiyacın yüzde 98’i ithal ediliyor. Ev ve ofis mobilyalarını ithal ediyoruz. Bu alanlarda da yatırım yapılabilir. Ağacımız, hammaddemiz var. 1 metreküp gaz 60 kuruş. Bankacılık sistemimiz gelişmiş durumda. Yatırımcıya önemli fırsatlar sunuyoruz” dedi
. Özel ekonomik bölgeler ve organize sanayi bölgeleri (OSB) olmak üzere iki farklı yatırım alanı bulunduğuna da değinen Sapiyev, özel ekonomik bölgelerin vergiden muaf olduğunu, OSB’lerde ise devletin 50 yıl süreyle ücretsiz arazi tahsis ettiğini, yine bu bölgelerde mülkiyet, arazi ve gelir vergisi ödenirken kurumlar vergisinden 10 yıla kadar muafiyet sağlandığını bildirdi. Kazakistan’da yapılacak üretimle Çin ve Rusya pazarlarına ulaşımın daha rahat olacağına da değinen Sapiyev, tarım konusunda da önemli fırsatlar sunduklarına dikkat çekti.
Yatırımcının güvenli gördüğü her yere yatırım yapacağını, Türk firmalarının tecrübelerini Kazakistan’a taşımaktan memnuniyet duyacağını bildiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise bu yatırımların artması için lojistik konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle geçiş konusunda ciddi sorunlar yaşanabildiğini hatırlatan Kızıltan, bu konuda Türk Cumhuriyetlerinin tümünün işbirliği içinde standart uygulamaya geçmesinin önemini vurguladı.