Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, 2012 yılında Ortadoğu’daki ülkelerde meydana gelen olaylardan dolayı su ürünleri ihracatında yüzde 50’ye yakın düşüş yaşadıklarını ifade ederek, “Geçen yıl Mersin’den ihracatımız 20 milyon dolar civarında gerçekleşti. Bu yılki hedefimiz ise 35-40 milyon civarındadır” dedi.
Başkan Ali Can Yamanyılmaz, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde 15 Eylül 2013 tarihinde Mersin’de başlayacak trol ile balık avlanma sezonuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Balıkçıların 150 günü aşkın süredir bu avlanmaya hazırlandığını belirten Yamanyılmaz, “Bunu da biz balık şenliğiyle ödüllendirmek istiyoruz. 15 Eylül’de halkımıza ücretsiz olarak ekmek arası balık dağıtmak istiyoruz. Bunu da geleneksel olarak her yıl düzenlemek istiyoruz. Başlangıcı bu yıl yaparak sıkıntılı dönemi ve halkımızda balık sağlıktır imajını oturtarak balığın ucuz bir protein olduğunu göstermeyi hedefliyoruz. Bu sezonu taçlandırmak istiyoruz” diye konuştu.
“GEÇEN YIL İHRACATIMIZ YÜZDE 50’YE YAKIN DÜŞTÜ”
2012 yılında Ortadoğu’daki ülkelerde meydana gelen olaylardan dolayı su ürünleri ihracatında yüzde 50’ye varan düşüşler yaşadıklarını vurgulayan Yamanyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ama biz bu yıl çeşitli yollarla yeni pazarlar oluşturarak bu ihracatımızın önünü açmaya çalışıyoruz. Bunun için de önümüzdeki günlerde Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerine yönelik çalışmalarımız olacak. 500 civarında Mersin’de balıkçı teknesi bulunmakta. Sektör olarak da 5-6 firma ihracat yapıyor. İhracatımız Mersin genelinde su ürünlerinde 20 milyon dolar civarında. Ortadoğu’ya genelde levrek, çupra, barbun, tekir, karides ve kupes türlerini ihraç yapıyoruz. Bu yüzden zaten sıkıntı yaşıyoruz. Bizim yıllarca pazarımız Ortadoğu’daki ülkeler olduğu için ihracatımız birden düştü. Bozulan bir ürün olduğu için kara yoluyla gitme konusunda sorun yaşamaktayız. Ege’de bu sorun yok. Çünkü onların pazarı Avrupa ülkeleri.”
“BALIK PAZARI İHTİYACA CEVAP VERMİYOR”
Mersin’de bulunan Balık Pazarı'nın ihtiyaca cevap vermediğini belirten Yamanyılmaz, "Mersin turizmiyle öne çıkıp giderek büyüyor. Ama Mersin’de balıkçılık bir türlü ön plana çıkmıyor. Balık Pazarı'nda mezat salonu ve soğuk hava deposu yok. Sağlıklı bir işleyiş yok. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’ndan ‘Balık Hali’ ile ilgili talepte bulunduk. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bize yer buldu ve çalışmalar sürüyor. Planlanan proje Akdeniz çanağında Mersin’i merkez haline getirecek bir proje. Mezat salonları, balıkçı barınağı, soğuk hava depoları ve perakende satış yerleri olacak. Şu anda ÇED ile ilgili incelemeler sürüyor. 50 bin metrekare bir alan olarak belirlendi. Bu tabi şehir dışındaki ticareti de yoğunlaştıracak. Aynı zamanda 2023 hedeflerini de bu tip yapacağımız çalışmalarla yakalarız. Bunlar olmayınca olmuyor. Balığın muhafazası olmadığından günlük tüketilmesi gerekiyor. Ancak çoğu balık günlükte tüketilemeyince bozulup çöpe gidiyor" ifadelerini kullandı.
“2013 YILINDA HEDEFİMİZ 35-40 MİLYON DOLAR CİVARINDA İHRACAT YAPMAKTIR”
Bu yılki hedeflerinin 35-40 milyon dolar civarında ihracat yapmak olduğunun altını çizen Yamanyılmaz, “Tabi bu yeni pazarlarla mümkün olur. Çünkü halen Ortadoğu’daki ülkelerin bir kısmı karışık. Oralara bu sene de ihracat yapamayacağız gibi görülüyor. Özellikle Suriye, Lübnan ve Ürdün tamamen Türkiye’ye bağlı. O yüzden ihracatımızdaki rakamlar düşüyor. Bu sene Türkiye’de 600 bin ton civarında balık çıkmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
15 Eylül’de yapacakları etkinlikte 3 bin kişiye 1 ton civarında balık ikram etmeyi planladıklarını ifade eden Yamanyılmaz, “İkramda bölgemizin balığı olan sardalyeyi ikram edeceğiz. Burada vatandaşlara hem balığı sevdirmeyi amaçlıyoruz hem de Karadeniz’in hamsiye önem verdiği gibi Akdeniz’in de sardalyeye önem vermesini sağlamaya çalışacağız” dedi.
Konuşmaların ardından Yönetim Kurulu üyeleri basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
‘Bu Yılki Hedefimiz 35-40 Milyon’
‘Bu Yılki Hedefimiz 35-40 Milyon’
Ajandahaber Ajandahaber
EKONOMİ
Ali Can Yamanyılmaz
Paylaş: