Ajandahaber

Bakan Kurum; Salda Gölü

TEKNOLOJİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: Salda Gölü

Salda Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: Salda Gölü görsel güzelliğinin yanı sıra bilim dünyasını da ışık tutacak

Haber: Veysel Candan 

Marsa ayak basan NASA Twitter'dan açıklama yaptı "Salda Gölü bulunan bu dört temel özelliğine yakından inceleyen Perseverance ekibi, Mars'ta benzer özellikler bulmayı umuyor.. Salda Gölü varsayımı üzerine hareket edecekler."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Twitter üzerinden şu yorumu yaptı "Doğal halini koruyarak geleceğe taşıyacağımız Salda Gölü benzersiz yapısı ve görsel güzelliğinin yanı sıra bilim dünyasını heyecanlandıran bir çalışmaya da ışık tutacak. @NASA gibi biz de Jezero Krateri'ndeki çalışmanın sonuçlarını merakla bekliyoruz."

Salda Gölü,

 Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.Suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle oluşan güzel manzaranın yanı sıra, güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanın rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır. Salda Gölü Burdur ilinin yaklaşık 60 km batısında yer alır. Türkiye'nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanınıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 m'dir. Göl suyunun terkibinde magnezyum, soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep oluyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre göl suyu sivilcelere iyi geliyor. Gölün arka kısmında kalan orman örtüsü keklik, tavşan, tilki, yaban domuzu, göl ise yaban ördeklerine ev sahipliği yapıyor. Göl içindeki suların çekilmesiyle görülmeye başlayan yedi beyaz ada bulunmaktadır.Salda Gölü, sert su ve çok yüksek alkalin özelliğine sahip bir göldür. Trofik durum indeksine göre besin maddesince fakir, oligotrofik özelliktedir. Fazlaca düşük azot ve fosfat ürünleri ve bunun sonucunda çok düşük klorofil a yoğunluğuna sahip olması bunun göstergesidir.

Salda gölü akarsular, yüzeye düşen yağış, yeraltısuları ile beslenir, buharlaşma ile su kaybeder. Gölün alan ve seviyesi yağışlara göre yıllar içimde değişir. Salda (Karakova) Dere, Doğanbaba Deresi, Köpek Deresi gibi sürekli akarsular ve Karanlık Deresi, Kuruçay, Kayadibi Deresi gibi mevsimlik akarsular Salda Gölü'ne dökülür. Son 20 yıldır, göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan bir çekilme olmuştur. Hâlen çekilme devam etmektedir.

@NASAPersevere' den gelen açıklama:

CountdownToMars açık! @NASAPersevere gezgininin Jezero Krateri'ne inişinden sadece BİR gün sonra olduğuna inanamayız. ????

Kratere kimse ayak basmadı ama #Türkiye'deki Salda Gölü sayesinde neler bekleyebileceğimiz konusunda bazı fikirlerimiz var. ????

1. Mikrobiyalitler

Salda Gölü, mikropların yardımıyla oluşan "mikrobiyalit" adı verilen büyük höyüklerden aşınmış hidromagnezit çökeltilerine sahiptir. Jezero Krateri'nin de mikrobiyalitlere sahip olması büyük bir haber olur.

2. Deltalarda Kaya Yatakları

Ekip, Salda Gölü'nün alüvyon hayranlarına taşların nasıl yerleştiğini inceleyerek Jezero'daki biriktirme süreçleri hakkında daha fazla bilgi edinebilir.

3. Yeraltı Suyu Sızıntısı

Salda Gölü'ndeki yeraltı suyu kaynakları, gölün kimyasını değiştirmede ve mikroplar için çevreyi etkilemede önemli bir rol oynuyor. Jezero da almış olabilir mi?

4. Çeşitli Kıyı Şeridi Kayaları

Jezero'da, yörüngeden kraterin kenarları boyunca su havzası mineralleri ve muhtemelen ek karbonat karışımını tespit edebiliyoruz. Bu birikintiler, Salda Gölü'nde gördüğümüz sahil çökeltilerinin karışımına benzer olabilir mi?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.